Konflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.

Nyhed

Pressefriheden i Cambodja får et knæk i dag

En af Cambodjas største uafhængige aviser Cambodia Daily lukker mandag efter pres fra regeringen. Op mod 15 andre uafhængige medier er for nylig blevet lukket, og kritikere kalder handlingerne politisk motiveret.

Nyhed

Heineken punger ud til fyrede bryggeriarbejdere i DR Congo

I en aftale, der bliver kaldt historisk, skal Heineken betale congolesiske bryggeriarbejdere kompensation efter anklager om brud på menneskerettigheder og samarbejde med oprørsgruppe.

Nyhed

Video: Elias sang for at berolige de andre flygtninge i båden

24-årige Elias er netop ankommet til den græske ø Kos fra Syrien. Hans nye liv begynder nu. Hvad drømmer han om? Hvad har han med? Hvem savner han? Hør Elias' refleksioner om livet som flygtning i denne kortfilm, der er optaget få timer efter ankomsten til Europa.

Nyhed

En fortælling om at være mere end flygtning

Hvad drømmer man om, når man netop har ramt friheden og usikkerhed for fremtiden med en fremtid på Lesbos' kyst? Hør 19-årige Jan fortælle om at være på flugt, men også på vej mod drømmen om at høre til og leve i tryghed. Se filmen her.

Nyhed

FN frygter sundhedskrise i Damaskus

Udenrigspolitisk Nævn vil sætte landtropper ind i kampe mod Islamisk Stat ved grænsen mellem Irak og Syrien. Samtidig har Damaskus’ indbyggere i ugevis manglet rent drikkevand. Danwatch har unikke optagelser, der viser, hvordan FN leverer begrænset vand i lastbiler, men det er langt fra nok, siger FN-kilde, der frygter en sundhedskrise.

Nyhed

Virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser

34 børsnoterede virksomheder med økonomiske aktiviteter i eller omkring bosættelser, checkpoints, separationsmuren og/eller udvinding af naturressourcer i de besatte palæstinensiske områder - som 23 danske investorer har penge i.

Nyhed

Samlet opposition kalder ministre i folketingssalen om investeringer i ulovlige bosættelser

S, R, ALT, SF og EL kalder erhvervsministeren og udenrigsministeren i folketingssalen på baggrund af Danwatchs undersøgelse, Forretning på Forbudt Land, der i dag dokumenterer, hvordan danske pensionsselskaber, investeringsforeninger og kommuner har omfattende investeringer i de besatte palæstinensiske områder.

Undersøgelse

FORRETNING PÅ FORBUDT LAND

Danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner har knap 3 milliarder kroner investeret i virksomheder med aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Investeringerne er med til at undergrave to-statsløsningen og på kant med FN’s retningslinjer og eksportråd fra den danske regering. Danwatch er taget til det besatte Vestbredden for at følge op på vores to tidligere undersøgelser “Forretning på forbudt land” fra 2012 og 2014.

Nyhed

Mærsk ophugger skibe på farligt værft i Indien

Mærsk har sendt to skibe til skrot på et værft i Indien, der af eksperter betegnes som farlig. Kræft, lemlæstelse og død på grund af manglende sikkerhedsudstyr kan være en fare for de ansatte, vurderer eksperter i arbejdsmiljø, der har set Danwatchs dokumentation. Mærsk erkender problemerne.

Nyhed

Lækket dokument: Google investorer “dybt bekymrede” for brud på menneskerettigheder i Vestas vindmølleeventyr

Et lækket brev fra Googles investorer viser bekymring for aktiekøb i den prestigefyldte vindmøllepark 'Lake Turkana Wind Power Project' i Kenya.

Nyhed

“De ødelagde alt”: Familier svigtet af regeringen i Malawi

Regeringen har ikke beskyttet sine borgere mod skadelig påvirkning af miner, viser ny rapport fra Human Rights Watch.

Nyhed

Verdens våbenforbrug vokser

Verdens våbenforbrug steg med 1 procent i 2015 og er nu oppe på svimlende 11 billioner kroner. Det svarer til 2,3 procent af verdens samlede BNP.

Nyhed

Tre års fængsel i Thailand til Finnwatch-researcher

En britisk menneskerettighedsaktivist blev tirsdag idømt tre års fængsel af retten i Bangkok for sin rapport af fødevareindustrien i Thailand til Finnwatch i 2013.

Nyhed

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

Nyhed

Ahava lukker fabrik på Vestbredden

Beslutning følger lignende udmeldinger fra Soda Stream og G4S, der netop har valgt at udfase al virksomhed i Israel. Eksperter peger på EU’s skarpere holdning og den voksende boykot-bevægelse som årsag.

Nyhed

Danske bank dropper eksklusion af Bank Hapoalim

Nyheden gik verden rundt, da Danske Bank i starten af 2014 blacklistede israelske Bank Hapoalim med henvisning til Hapoalims finansiering af israelske bosættelser. Men nu er Danske Bank igen parat til at investere i den israelske bank. Danwatch har forsøgt at finde ud af hvorfor.

Nyhed

FN’s særlige rapportør for besatte palæstinensiske områder trækker sig

Makarim Wibisono stopper som særlig rapportør for FN til marts, fordi Israel ikke på noget tidspunkt har givet ham adgang til de besatte palæstinensiske territorier. Men mandatet har slet ikke været balanceret, siger Israels viceambassadør i Danmark.

Nyhed

PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.

Nyhed

Saudiarabisk blogger får menneskerettighedspris

Europaparlamentets Sakharovpris går i år til den saudiarabiske blogger, forfatter og aktivist Raif Badawi, der lige nu sidder fængslet for at have fornærmet islam.

Nyhed

Indiens arbejdere strejker mod virksomheds-venlig reform

Millioner af indere gik på gaden i protest mod en ny arbejdsmarkedsreform, som de mener kan koste mange jobs, fordi det bliver lettere for virksomheder at fyre arbejdere med kort varsel.

Nyhed

Frihandelsaftaler rammer ikke kun udviklingslande

FN-eksperter kritiserer forhandlinger om frihandelsaftaler for at være lukkede og udemokratiske. I denne uge mødes eksperterne i Geneve og taler strategi i forhandlingerne, og vi har fanget en af dem, Alfred de Zayas.

Nyhed

Forbrugerombudsmanden giver Danwatch medhold i undersøgelse

Rejseselskabers markedsføring af besatte områder som israelske bør præciseres, konkluderer
Forbrugerstyrelsen bl.a.efter, at Danwatch har sat fokus på rejsedestinationer i og omkring Israel.

Nyhed

Nordiske banker tjener på saudiske våbenkøb

Nordiske investeringsfonde, herunder Skandia, Nordea og Danske Bank, investerer over en milliard svenske kroner (800 millioner DKR, red.) i firmaer, der leverer våben til Saudi-Arabien.

Undersøgelse

Forretning på forbudt land IV

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

Tema

Forretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

Nyhed

Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben

Store indeksfonde, der anbefales af eksperter, investerer i klyngebomber samt atomvåben og krænker dermed FN-konventionerne.

Nyhed

Politiken markedsfører bosættelse som Israel

Politiken omtaler bosættelse på Vestbredden som israelsk. Det sker på trods af, at avisen selv for nylig beskrev, hvordan danske rejseselskaber vildleder om rejser til besat land.

Nyhed

DanWatch rapport udløser klage til ombudsmanden

Rejseselskabers vildledende markedsføring om ture til besatte områder fører til en klage til forbrugerombudsmanden og spørgsmål til Erhvervsministeren.

Undersøgelse

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

Undersøgelse

Investeringsforeninger og Københavns Kommune investerer i den israelske besættelse

Danske investeringsforeninger investerer 689 millioner kroner i virksomheder med aktiviteter i de israelske bosættelser på Vestbredden.

Nyhed

København fortsætter investeringer i israelske bosættelser

Trods kritik investerer Københavns Kommune stadig i virksomheder, der medvirker til opretholdelsen af israelske bosættelser på Vestbredden. Det viser en ny rapport fra DanWatch.

Undersøgelse

Danske pensionskasser investerer milliard i ulovlige israelske bosættelser

De ti største danske pensionskasser investerer i virksomheder, der understøtter Israels ulovlige besættelse af Gaza og Vestbredden og er dermed på kant med menneskerettighederne.

Nyhed

Sephora dropper israelsk hudplejeprodukt

Kosmetikkæden Sephora har fjernet bosætterproduktet AHAVA fra hylderne i Danmark. Dermed har samtlige større danske forhandlere droppet produktet som følge af DanWatch’s rapport.

Nyhed

Butikker dropper salg af kosmetik fra ulovlige bosættelser

Danske butikker tager cremer fra israelske bosættelser af hylderne og trækker ordrer tilbage. Minister fraråder handel med bosættelser.

Undersøgelse

Dansk handel med kosmetik fra bosættelser

Skønhedsprodukter fra ulovlige bosættelser sælges i danske butikker.

Nyhed

De israelske bosættelser og international ret

Hvordan er de israelske bosættelser opstået? Hvorfor er de ulovlige? Hvad siger folkeretten, der ofte nævnes i forbindelse med bosættelserne? Og hvordan krænker bosættelserne menneskerettighederne? Her giver DanWatch et kort overblik.

Nyhed

Søvndals bosætter-mærkning undergravet af mærkningsfusk

Udenrigsministerens lancering af en mærkningsvejledning for bosættervarer kan ikke gøre op for, at Israel fejlmærker varer fra bosættelser.

Undersøgelse

Forretning på forbudt land

Dansk erhvervslivs forbindelser til den israelske besættelse af Palæstina.

Nyhed

Yngler din opsparing i ulovlige bosættelser?

Danske pensionskasser og investeringsforeninger investerer i stor stil kundernes opsparinger i ulovlige israelske bosættelser. FN’s særlige rapportør anbefaler frasalg, men investorerne mener ikke, at det er vejen frem.

Nyhed

Danske universiteter samarbejder med ulovlige bosættelser

Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Universitet deltager i samarbejder, der involverer israelske bosættelser på den besatte Vestbred. DTU dropper nu deres samarbejde. Udenrigsministeren bifalder.

Nyhed

ISS har vagter i ulovlige bosættelser

Rengøringsgiganten ISS leverer rengøring, catering og - ligesom sikkerhedsselskabet G4S - vagttjeneste til ulovlige bosættelser i Palæstina.

Undersøgelse

Danske pensionspenge i stater med blakket ry

De største danske pensionsselskaber investerer over 600 millioner kroner i statsobligationer i korruptionsplagede afrikanske lande

Nyhed

G4S tilbagetog fra bosættelser trækker ud

I marts måned meddelte G4S, at firmaet ville stoppe flere aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Men det sker først mellem 2012 og 2015, siger G4S nu. Og firmaet fortsætter med at levere sikkerhed i bosættelser og udstyr til flere fængsler.

Tema

De skjulte slaver i Dubai

Rambøll-partnere bruger slavearbejde

Nyhed

G4S vil stoppe aktiviteter på Vestbredden

Verdens største sikkerhedskoncern, G4S, har i morges meddelt, at selskabet vil stoppe en række aktiviteter i de ulovlige bosættelser på Vestbredden. Det sker efter DanWatch har afsløret, at selskabet leverer sikkerhedsydelser til blandt andet checkpoints og fængsler på Vestbredden.

Nyhed

G4S tjekker sin etik på Vestbredden

G4S vil nu foretage et etisk tjek af sine aktiviteter på Vestbredden. Det er ikke tilstrækkeligt at vurdere lovligheden, siger juridisk direktør i G4S Søren Lundsberg-Nielsen.

Undersøgelse

Menneskerettigheder på verdens byggepladser

Danske ingeniører holder øje med slavearbejde – men ser intet

Nyhed

Føtex sælger bosætter-peber

Danske supermarkeder sælger frugt og grønt fra de ulovlige israelske bosættelser i Palæstina, viser research fra DanWatch.

Nyhed

Gourmet-menu med et pift af undertrykkelse

Restauranter på Radisson Hoteller i København er blandt de danske restauranter, der bruger krydderier fra ulovlige israelske bosættelser.

Nyhed

Palæstinensiske arbejdere udnyttes i bosættelser

Tusinder af palæstinensiske voksne og børn arbejder som daglejere i bosættelser, der tidligere var palæstinensisk jord.

Nyhed

Dine dadler kan være dyrket på besat land

Føtex og Coop får dadler fra israelske leverandører, som har produktion i den besatte Jordandal. Supermarkederne kontrollerer ikke, om deres dadler kommer fra én af de ulovlige bosættelser.

Undersøgelse

olieeventyr på dybt vand