Nyhed

FN frygter sundhedskrise i Damaskus

20. jan 2017

Udenrigspolitisk Nævn vil sætte landtropper ind i kampe mod Islamisk Stat ved grænsen mellem Irak og Syrien. Samtidig har Damaskus’ indbyggere i ugevis manglet rent drikkevand. Danwatch har unikke optagelser, der viser, hvordan FN leverer begrænset vand i lastbiler, men det er langt fra nok, siger FN-kilde, der frygter en sundhedskrise.

Vanddunke og baljer fyldes op i de hjørner af Damaskus, hvor det lige nu lykkes FN at komme frem med rent drikkevand, viser videomateriale sendt til Danwatch.

Byen har været uden rent vand siden 22. december, hvor Damaskus’ to vandværker, Wadi Barada and Ain-el-Fijah, ifølge FN blev ødelagt som følge af “bevidste angreb”.

Siden har 5,5 millioner indbyggere haft intet eller forurenet drikkevand, siger Jens Lærke, talsmand for OCHA, FN’s Koordinering af Nødhjælp.

Ødelæggelse af vandforsyninger er ifølge FN en krigsforbrydelse, udtalte Jan Egelund d. 29. December til Reuters. FN vil dog ikke pege på, hvem der er ansvarlig for ødelæggelse af vandværkerne.

Børn bliver syge

FN frygter en reel sundhedskrise,  siger Jens Lærke:

“Vi ved af erfaring, hvad der sker, når en befolkning ikke har adgang til rent drikkevand over længere tid. Efter noget tid vil der begynde at ske udbrud af forskellige sygdomme. Det skyldes, at hvis ikke man har rent vand at drikke, så drikker man vand fra kilder, der ikke er sikre,” forklarer han.

Konkret betyder det, at børn, for at overleve, må drikke forurenet vand, som kan føre til sygdomme som diarré. Så bliver de dehydrerede og må drikke endnu mere urent vand.

“Det er en ond spiral,” siger Jens Lærke.

Nødforsyninger køres ud til forskellige dele af byen, herunder 100 skoler, i lastbiler med store vandtanke.

Situationen er kritisk

Men det er langt fra nok, siger Jens Lærke. Han forklarer, at vandmyndighederne ikke kan få adgang til at reparere de lokale vandforsyninger på grund af kamphandlinger uden for byen.

“Situationen bliver mere og mere kritisk som tiden går”, siger FN-talsmanden og fortsætter:

“Indtil nu har FN med nødforsyninger hjulpet med til at dæmme op for de værste konsekvenser, men det er ikke til at sige, hvor mange dage eller uger, der vil gå før, at vi begynder at se en reel sundhedskrise komme oven i den nuværende vandkrise”.