Nyhed

Danske bank dropper eksklusion af Bank Hapoalim

12. feb 2016

Nyheden gik verden rundt, da Danske Bank i starten af 2014 blacklistede israelske Bank Hapoalim med henvisning til Hapoalims finansiering af israelske bosættelser. Men nu er Danske Bank igen parat til at investere i den israelske bank. Danwatch har forsøgt at finde ud af hvorfor.

Bank Hapoalim blev uden store armbevægelser fjernet fra Danske Banks eksklusionsliste i slutningen af 2015. En dialog med den israelske bank har overbevist Danske Bank om, at Hapoalim håndterer dilemmaerne ved at drive bank i Israel på en god og ansvarlig måde, oplyser Thomas H. Kjærgaard, der er chef for ansvarlige investeringer i Danske Capital. Danske Bank har aktuelt en indirekte indeksinvestering på 140.000 kr. i Bank Hapoalim.

Blacklistet for finansiering af bosættelser

Danske Bank placerede i februar 2014 Bank Hapoalim på sin eksklusionsliste over selskaber, banken ikke længere ville investere i, efter at have afhændet en mindre investering i den israelske bank. De israelske bosættelser er i strid med international lov, og Danske Bank ønsker ikke at investere i virksomheder, der bidrager til overtrædelse af denne, lød begrundelsen dengang. Danske Bank havde i forvejen blacklistet Danya Cebus Ltd. og Africa Israel Investments Ltd. for deres involvering i byggeri af israelske bosættelser.

Bank Hapoalim er blandt andet blevet kritiseret for at finansiere bosættelser ved at yde lån til byggeprojekter i bosættelserne samt at stille garanti for statslån til virksomheder involveret i konstruktionen af en letbane i Jerusalem, der forbinder Jerusalems bycenter med israelske bosættelser omkring byen. Danske Bank var ikke ene om at ekskludere Hapoalim med henvisning til bankens finansiering af bosættelser. Det hollandske pensionsselskab PGGM blacklistede også banken i starten af 2014, og det samme gjorde Københavns Kommune.

‘Konstruktiv dialog’ bag ny beslutning

Danwatch har spurgt Danske Bank, hvad der konkret har forandret sig fra beslutningen om eksklusion i starten af 2014 til beslutningen om at fjerne Hapoalim fra eksklusionslisten. Danske Bank har dog ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til et tidligere skriftligt svar. Beslutningen er truffet på baggrund af en grundig og konstruktiv dialog omkring bosættelserne, skriver Thomas H. Kjærgaard:

Det er vores opfattelse, at banken håndterer de dilemmaer, der følger med det at drive bank i Israel på en fornuftig og ansvarlig måde, og derfor mener vi ikke, der er grund til at fortsat at ekskludere dem fra vores investeringsunivers”.

Det spurgte Danwatch om

Hvilke problemstillinger har jeres dialog med Hapoalim konkret handlet om?

Hvilke konkrete forandringer eller handlinger har Hapoalim foretaget fra eksklusionen i 2014 til jeres nye beslutning i efteråret 2015?

I ekskluderede Hapolim for bankens involvering i finansiering af israelske bosættelser. Er det jeres indtryk, at banken helt er ophørt med disse aktiviteter?

Er I fortsat i dialog med Hapoalim, og har I nogen krav til dem i den fortsatte dialog?

Har I aktuelt nogen investeringer i Hapoalim?

TemaForretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.