Undersøgelser

9. aug 2017

Landbrugsgiganter vil slå sig sammen

To af verdens største virksomheder inden for pesticider, kunstgødning og såsæd planlægger at fusionere inden for få uger og dermed skrumper industrien til en håndfuld. Handlen mellem Bayer og Monsanto afventer grønt lys lige fra EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

14. jun 2017

Danske pensions-millioner i kontroversiel olieledning

Danske pensionsselskaber har flere hundrede millioner investeret i virksomheder bag Dakota Access Pipeline. Det kan være i strid med FN’s deklaration ikke at trække sig, siger eksperter.

19. mar 2017

Avocadoerne og det store vandtyveri

Vandkonflikter er hverdag i Chiles største avocadoproducerende provins, Petorca. Floderne er tørret ud, og lokalbefolkningens menneskeret til vand bliver overtrådt. Avocadoer fra plantager, som er blevet dømt for brud på vandloven, er blevet eksporteret til Danmark.

16. jan 2017

FORRETNING PÅ FORBUDT LAND

Danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner har knap 3 milliarder kroner investeret i virksomheder med aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Investeringerne er med til at undergrave to-statsløsningen og på kant med FN’s retningslinjer og eksportråd fra den danske regering. Danwatch er taget til det besatte Vestbredden for at følge op på vores to tidligere undersøgelser “Forretning på forbudt land” fra 2012 og 2014.

Download Undersøgelser

Gå til liste over alle undersøgelser fra DanWatch, som kan downloades i PDF format.

8. dec 2016

Vaniljens skjulte pris – bundløs gæld og børnearbejde I

Madagaskars vaniljeavlere kæmper med alvorlige problemer som tyveri, spiraler af bundløs gæld og børnearbejde. Virksomheder, der sælger vanilje i danske supermarkeder, ved reelt ikke, om de sælger hælervarer eller vanilje dyrket med ulovligt børnearbejde. Det afslører en ny Danwatch-undersøgelse.

8. dec 2016

Vaniljens skjulte pris – bundløs gæld og børnearbejde II

Madagaskars vaniljeavlere kæmper med alvorlige problemer som tyveri, spiraler af bundløs gæld og børnearbejde. Virksomheder, der sælger vanilje i danske supermarkeder, ved reelt ikke, om de sælger hælervarer eller vanilje dyrket med ulovligt børnearbejde. Det afslører en ny Danwatch-undersøgelse.

16. okt 2016

MÆRSK OG DE LYSSKY AFTALER

Mærsk pressede en tysk skibsejer til at sende 14 skibe til livsfarlige værfter i Bangladesh og Indien, alt imens selskabet brystede sig af at være frontløber på bæredygtighed. Det viser fortrolige dokumenter, som Danwatch nu bringer frem i lyset. Mærsk erkender over for Danwatch, at de ikke burde have indgået aftalen.

15. okt 2016

MÆRSK OG DET LIVSFARLIGE AFFALD I BANGLADESH

Danwatch kan igen dokumentere, at endnu et Mærsk-skib lige nu bliver skrottet på et livsfarligt værft - denne gang i Bangladesh, hvor forholdene er langt værre end i Indien. Arbejdere flammeskærer i bare fødder og uden beskyttelse mod farlige gasser. Mærsk fralægger sig ansvaret, men selskabet erkender over for Danwatch, at de har svigtet.

8. okt 2016

MÆRSK OG DET LIVSFARLIGE AFFALD I INDIEN

Danwatch har været i Indien og kan afsløre, at Mærsk får ophugget skibe under farlige forhold. Værftsarbejdere udsættes for giftig røg og bærer ikke det nødvendige sikkerhedsudstyr. Eksperter i arbejdsmiljø kalder ophugningen uforsvarlig og frygter for arbejdernes liv.
Mærsk vil over de næste fem år tjene én milliard kroner ved at sende deres skibe til kritiserede værfter i Indien frem for respekterede værfter i Kina. Mærsk valgte Indien, og Danwatch fulgte efter.

7. okt 2016

Paradoks i grøn energi

Grøn energi er svaret på mange udviklingslandes stigende energibehov. Danwatch sætter fokus på, når stater og virksomheder ikke beskytter menneskerettighederne i boomet af nye energiprojekter.

8. sep 2016

Bitter Kaffe – Guatemala

Ny Danwatch-undersøgelse af Guatemalas kaffeindustri afslører alvorlige problemer med ulovligt børnearbejde og tegn på tvangsarbejde såsom bevæbnede vagter, gældsspiraler og tilbageholdelse af ID-papirer. Dyr kvalitetskaffe er tilsyneladende ingen garanti mod overtrædelserne.

30. maj 2016

A people in the way of progress

2. mar 2016

Bitter kaffe

Danwatch har besøgt Brasiliens største kaffeproducerende stat, Minas Gerais, hvor halvdelen af Brasiliens kaffe bliver dyrket. Vi har besøgt kaffeplantager, interviewet kaffearbejdere, fagforeninger, eksperter og lokale myndigheder.

Danwatch har været med politiet og det brasilianske beskæftigelsesministerium på inspektion på en brasiliansk kaffeplantage, hvor 17 mænd, kvinder og børn, som var ofre for menneskehandel, blev befriet fra slavelignende forhold. To børn på henholdsvis 14 og 15 år havde arbejdet med at plukke kaffe på plantagen.

12. feb 2016

Kanal på kant med konventionerne

22. jan 2016

Broken Promises

24. nov 2015

Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning

Danmarks største pensionskasser investerer i palmeolieselskaber, der fordriver lokale befolkninger fra deres jord i Afrika, og bidrager til CO2 udledning gennem massiv afskovning i Asien.

5. okt 2015

Servants of Servers

Higher education institutions in Western Europe have spent 4.27 billion euros so far in 2015 on ICT hardware, software and services to secure quality education for millions of young Europeans. At the other end of the supply chain tens of thousands of Chinese students work as interns in the assembly lines of IT factories every summer producing for the world’s biggest brands. Many of them are forced into internships and cannot quit or they will not graduate.

16. mar 2015

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

10. mar 2015

Forretning på forbudt land IV

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

28. jan 2015

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

26. dec 2014

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

18. dec 2014

Investeringsforeninger og Københavns Kommune investerer i den israelske besættelse

Danske investeringsforeninger investerer 689 millioner kroner i virksomheder med aktiviteter i de israelske bosættelser på Vestbredden.

12. dec 2014

Danske pensionskasser investerer milliard i ulovlige israelske bosættelser

De ti største danske pensionskasser investerer i virksomheder, der understøtter Israels ulovlige besættelse af Gaza og Vestbredden og er dermed på kant med menneskerettighederne.

18. nov 2014

Bagsiden af dåsetomater

Grov udnyttelse og illegal arbejdskraft i danske dåsetomater

10. okt 2014

IT med livet som indsats

Livsfarlige arbejdsvilkår for Asiens IT-arbejdere

25. sep 2014

Dansk handel med kosmetik fra bosættelser

Skønhedsprodukter fra ulovlige bosættelser sælges i danske butikker.

24. sep 2014

Danske tøjproducenter er uvidende om børne- og tvangsarbejde i bomuld

Børne- og tvangsarbejde i bomuldsproduktion

3. jul 2014

På kant med klimaet

København fortsætter investeringer i sort energi.

24. apr 2014

Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh

Vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker

4. apr 2014

Hvem lider for skønheden?

Indiske børn arbejder for din skønhed. Undersøgelsen peger på mulige forbindelser mellem internationale kosmetikproducenter og omfattende børnearbejde i Indien.

13. dec 2013

Børneguld i din mobil?

Mobilproducenterne undersøger ikke, om guldet i deres mobiler kommer fra børneminer.

1. nov 2013

Billig IT – Kinesiske arbejdere betaler prisen

DanWatch afslører: Millioner af danske skattekroner kan ende i grov udnyttelse af kinesiske arbejdere

1. jan 2013

Har du husket gummiet?

Arbejdsforhold bag gummiprodukter

20. nov 2012

Forretning på forbudt land

Dansk erhvervslivs forbindelser til den israelske besættelse af Palæstina.

21. maj 2012

Danske pensionspenge i stater med blakket ry

De største danske pensionsselskaber investerer over 600 millioner kroner i statsobligationer i korruptionsplagede afrikanske lande

24. okt 2011

Fra Sierra Leone til skattely

Kontrakter, der ignorer lovens krav til skattebetalinger, og selskaber bekvemt placeret i skattely, minimerer minevirksomhedernes bidrag til Sierra Leones økonomi.

24. okt 2011

Verdensbanken støtter skatteflugt

Mens Verdensbanken officielt arbejder på at udrydde fattigdom og øge skattebetaling til regeringer i u-lande, støtter bankens virksomhedsgren, IFC, systematisk investeringer i olieudvinding og minedrift i Syd, der kanaliseres gennem skattely.

23. sep 2011

Danske banker tjener på sult

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation, der er med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult

21. feb 2011

Menneskerettigheder på verdens byggepladser

Danske ingeniører holder øje med slavearbejde – men ser intet

25. jan 2011

olieeventyr på dybt vand

14. okt 2010

Pirattun på dåse

EU stjæler tun fra Afrika

19. mar 2010

Mineselskaber spinder guld på skattehuller

Internationale mineselskaber misbruger jorden og Ghanas lempelige skattelov.

20. jan 2010

Kullets forbandelser

Store mængder Kul fra Columbias miner ender i Danmark