Undersøgelse

Danske pensionskasser investerer milliard i ulovlige israelske bosættelser

De ti største danske pensionskasser investerer i virksomheder, der understøtter Israels ulovlige besættelse af Gaza og Vestbredden og er dermed på kant med menneskerettighederne.

Flere end én milliard kroner fra danske pensionsindbetalere investeres i internationale virksomheder, der bidrager til opretholdelsen af de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden og i Gaza.

DanWatch har identificeret investeringer fra 10 danske pensionskasser i 13  internationale virksomheder, der producerer eller sælger varer i bosættelserne, der krænker palæstinensernes menneskerettigheder. Som investorer er pensionskasserne meddelagtige i menneskerettighedskrænkelser, hvis de er vidende om, at krænkelserne foregår og ikke griber ind.

De 10 pensionskasser

Pensionskasserne i denne undersøgelse er:

  • PFA
  • Danica Pension
  • Nordea Liv & Pension,
  • AP
  • Pension
  • Industriens Pension
  • PensionDanmark
  • Sampension
  • PenSam
  • SEB Pension
  • Lærernes Pension

Pensionspenge i bulldozere

Lærernes Pension investerer eksempelvis 32 millioner kr. i virksomheden Caterpillar, der leverer bulldozere til det israelske militær. Bulldozerne bliver brugt til at nedrive palæstinensiske huse i bosættelser, nogle gange imens palæstinensere stadig er i deres huse, dokumenterede Human Rights Watch i 2010.

Flere pensionskasser investerer i virksomheden Cemex, hvis datterselskab Readymix har leveret cement til den israelske separationsmur og driver stenbrud i bosættelserne på trods af, at udvinding af naturressourcer på besat land er ulovlig ifølge den 4. Genevekonvention.

Både de israelske bosættelser, separationsmuren og checkpoints på Vestbredden og Gaza er ulovlige ifølge Folkeretten, fordi de krænker palæstinensernes menneskerettigheder og med investeringer i besættelsen risikerer virksomheder ifølge FN medskyldighed i menneskerettighedskrænkelser.

Regeringen advarer virksomheder

Både EU, FN og den danske regering har flere gange påtalt, at virksomheders investeringer i Gaza og på Vestbredden er problematiske, fordi virksomhederne er med til at opretholde den ulovlige besættelse. Den 26. September 2014 udtalte handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, (S):

”Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”.

Ikke nyt for pensionskasserne

De 10 pensionskasser kender allerede til problematikken. I 2012 dokumenterede DanWatch første gang, at de samme pensionskasser havde investeringer i virksomheder med aktiviteter i israelske bosættelser for mere end én milliard kroner. Dengang udtalte PFA:

“Vores udgangspunkt er, at vi ikke løser nogen problemer ved at sælge ud af aktierne. Vi mener, at vi bidrager bedst ved at bedrive aktivt ejerskab og forsøge at påvirke de her virksomheder”, sagde Thomas Torp, kommunikationsdirektør i pensionskassen PFA.
PFA investerer i dag 250 millioner i virksomheder med aktiviteter i ulovlige israelske bosættelser.

Forpligtet til at gribe ind

Enhver virksomhed skal lave en vurdering af risici for eksempelvis krænkelser af menneskerettighederne, før de investerer, og i særlig grad når virksomhederne har aktiviteter i besat land, ifølge retningslinjer fra FN. Opdager pensionskasserne sådanne krænkelser, er de desuden forpligtet til at gribe ind via aktivt ejerskab, eksempelvis stille krav om forandring eller ekskludere virksomheden fra deres porteføljer.

Alle virksomheder er underlagt FN’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd, UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Alle danske pensionsselskaber har offentliggjort etiske retningslinjer for, hvordan de investerer, f.eks. hvordan de agerer overfor virksomheder, der ikke overholder egne etiske retningslinjer. Langt hovedparten af pensionsselskaberne har tilsluttet sig Principles of Responsible Investments (PRI), som er seks etiske principper udviklet af internationale investorer og investeringsrådgiver, der også anerkendes af FN.

DownloadUndersøgelse

Dokumentation

Dato: 12. dec 2014

Bag OmUndersøgelsen

Undersøgelsen er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

TemaForretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.