Nyhed

PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

14. dec 2015

PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.

Sidste år udkom Danwatch-undersøgelsen ‘Forretning på forbudt land II – Danske pensionskassers investeringer i israelske bosættelser’, der dokumenterede, at de 10 største danske pensionsselskaber investerer i virksomheder, der understøtter Israels ulovlige bosættelser i Gaza og Vestbredden og dermed er på kant med menneskerettighederne.

Her kan man blandt andet læse, at PFA Pension investerer i tyske HeidelbergCement, der udvinder råstoffer i områder i Palæstina, der er besatte af Israel. Men det er slut nu.

PFA Pension begrunder på deres hjemmeside beslutningen således:

“PFA ønsker ikke at bidrage til ulovlige aktiviteter omkring besættelse af Vestbredden. I 2015 har PFA haft fokus på problematikken omkring udvinding af naturressourcer og deres anvendelse samt fortolkningen af folkeretten på området. PFA’s RI Board er kommet frem til at ændre hidtidig praksis på området, og har i den forbindelse konkluderet at HeidelbergCement, er involveret i udvinding af naturressourcer på en måde, der ikke er forenelige med PFA’s politik for ansvarlige investeringer”.

Ny kurs fra PFA

Denne udmelding er nye toner fra PFA’s side, da de tidligere på året udtalte til Journalisten, at de foretrak at udøve aktivt ejerskab og på den vis påvirke HeidelbergCement til at ændre deres adfærd.

En række ngo’er har siden udgivelsen af Danwatchs undersøgelse lagt pres på PFA Pension for at leve op til internationale normer for virksomheders ansvar over for menneskerettighederne, når de foretager deres investeringer.

Allerede i juni trak den norske pensionsfond KLP deres investeringer i HeidelbergCement og den mexicanske virksomhed Cemex, der ligeledes producerer byggematerialer. KLP gav i den forbindelse en otte sider lang begrundelse for, hvorfor de ikke vil investere i virksomheder, der driver forretning i de besatte områder på Vestbredden.

SEB Pension, Pensam og Nordea Liv og Pension har stadig aktier i HeidelbergCement.

UndersøgelseForretning på forbudt land

Dansk erhvervslivs forbindelser til den israelske besættelse af Palæstina.

UndersøgelseForretning på forbudt land IV

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

TemaForretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.