Undersøgelse

Forretning på forbudt land IV

I undersøgelsen ‘Forretning på forbudt land VI’ dokumenterer DanWatch, at 49 danske virksomheder har aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder ‘engagement i bosættelser’.

49 danske virksomheder investerer i eller handler med varer fra israelske bosættelser på trods af, at de risikerer at gøre sig medskyldige i krænkelser af menneskerettighederne og at bidrage til opretholdelsen af en besættelse, der er i strid med international lov.

Både FN, EU og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har gentagne gange frarådet virksomheder at have aktiviteter i israelske bosættelser, og i de besatte områder i Gaza, Golanhøjderne og på Vestbredden:

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen” udtalte Mogens Jensen (S) i september 2014 til TV2.dk, efter DanWatch havde dokumenteret, hvordan skønhedsproduktet Ahava blev produceret på den besatte Vestbred, og sidenhen solgt i Magasin, Salling, Sephora og Illum.

Uetisk handel

De danske aktiviteter på forbudt land spænder bredt fra rejseselskaber, der misinformerer deres kunder om rejser på besat land, til pensionsselskaber, der investerer i virksomheder forbundet med den israelske besættelse, og til danske supermarkeder, der sælger fra bosættelser, der er mærket som israelske.

Handel med bosættelser er uetisk, mener lektor i virksomhedsetik ved Aarhus Universitet, Erik Kloppenbenborg Madsen: “Det er uetisk, fordi man ved handlen indirekte støtter de ulovlige bosættelser”.

Trine Mach (SF) opfordrer til at stramme den danske lovgivning på området:
“Man kunne jo godt skrue bissen lidt på fra dansk side. Man kunne sige, at vi ønsker ikke at have varer i danske supermarkeder og butikker, som man ikke kan garantere og dokumentere ikke er produceret i bosættelser.”

Fejlmærkede varer

Frugt og grønt fra Vestbredden bliver solgt i danske butikker og supermarkeder blandt andet Føtex, hvor det er fejlmærket som produceret i Israel. Ifølge Oxfam og KavlaOved er produktionen af frugt og grønt fra israelske bosættelser præget af eksempler på arbejdstager- og menneskerettighedskrænkelser, blandt andet børnearbejde, usikre arbejdsforhold og diskrimination.

På trods af at de danske virksomheder altså tilsyneladende ikke følger regeringens anbefalinger, fastholdte Mogens Jensen på et samråd i januar, at det er virksomhedernes eget ansvar at følge regeringens og FN’s anbefalinger.

Trine Mach opfordrer yderligere til at Danmark bruger EU til at presse Israel: “Det er jo EU der har en associeringsaftale med Israel, og den synes jeg man skulle bruge meget kraftigere.”

Styrk Danwatch

Donationer fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder og miljø i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb med Mobile Pay tlf.: 81550076, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.

DownloadUndersøgelse

Dokumentation

Dato: 10. mar 2015

Bag OmUndersøgelsen

Undersøgelsen er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

TemaForretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.

NyhederForretning på forbudt land IV

PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.