Nyheder

21. sep 2017

Verden bevæger sig i den forkerte retning på FN’s Fredsdag

FN fejrer i dag 21. september den internationale Fredsdag og opfordrer nationer og mennesker til ikke-vold og våbenhvile. Verden lader dog ikke til at lytte og bevæger sig i stedet mod eskalering og konflikt.

13. sep 2017

Højesteret standser ophugning af Mærsk-skib med radioaktivitet

Endnu engang bremser myndighederne i Bangladesh ophugningen af Mærsks tidligere olie-fartøj Producer - denne gang på grund af fundet af radioaktivt materiale.

8. sep 2017

Danwatch anbefaler: Efterårets samfundskritiske kunst og kultur

Dystopisk samfundssatire på Teater Sort/Hvid, dokumentar om klimaforandringernes betydning for afrikanske fiskere, og en kunstinstallation, der minder os om flygtningenes kamp for overlevelse i Middelhavet. Det er et par af de samfundskritiske kulturtilbud, som vi anbefaler i de næste måneder.

6. sep 2017

Miljøminister giver opposition indsigt i korrespondance

Oppositionen fastholder pres på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i sagen om ophugning af danske skibe, efter Danwatch sidste år dokumenterede, at Mærsk-skibe ender på strand-værfter i Indien og Bangladesh.

4. sep 2017

Pressefriheden i Cambodja får et knæk i dag

En af Cambodjas største uafhængige aviser Cambodia Daily lukker mandag efter pres fra regeringen. Op mod 15 andre uafhængige medier er for nylig blevet lukket, og kritikere kalder handlingerne politisk motiveret.

30. aug 2017

Fængselsstraf til ejer af Rana Plaza tøjfabrik

Ejeren af den berygtede tøjfabrik Rana Plaza skal tre år i fængsel afgør en domstol i Bangladesh. Han er fortsat tiltalt for mord og kan risikere dødsstraf.

24. aug 2017

Vestager udskyder afgørelse om Monsanto-Bayer fusion

Der er “seriøs tvivl” om verdens største pesticid- og såsæd firma kan godkendes af konkurrencekommissær Margrethe Vestager. En grundig undersøgelse er sat i gang.

23. aug 2017

Heineken punger ud til fyrede bryggeriarbejdere i DR Congo

I en aftale, der bliver kaldt historisk, skal Heineken betale congolesiske bryggeriarbejdere kompensation efter anklager om brud på menneskerettigheder og samarbejde med oprørsgruppe.

16. aug 2017

Guide: Sensommerens samfundskritiske kunst og kultur

Leder du efter noget at lave i weekenden? Så har Danwatch Kultur & Kritik nogle gode forslag. Vi har bladret i kultur kalenderen og fundet tre oplevelser og en ny bog, som burde kunne interessere den samfundskritiske læser. Vi starter i Århus.

15. aug 2017

Nordkoreansk tøj kan ende i Danmark

Forbrugere bør være bekymrede for, at deres tøj med “Made in China” mærke i nakken er produceret i Nordkorea, siger eksperter og ngo.

15. aug 2017

“Made in China” kan være nordkoreansk

Kinesiske tøjleverandører producerer i stigende grad tøj på tøjfabrikker i Nordkorea og sætter et falsk mærke i nakken.

6. jul 2017

Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke

Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.

6. jul 2017

Danwatch og IMS får penge af Google Digital News Initiative Fund til udvikling af ny digital “clearing-house” platform

International Media Support (IMS) og Danwatch har fået midler af Google til at udvikle en ny digital platform, som vil forbinde lokale journalister fra konfliktområder med internationale medier og få deres historier frem i den globale mediedækning.

5. jul 2017

Dansk tøjmærke producerer på eksploderet tøjfabrik i Bangladesh – mindst 13 døde

En ulykke på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor det danske tøjmærke Rexholm/ID får syet tøj, dræbte mandag mindst 13 mennesker og sårede 50, ifølge udenlandske medier. Rexholm udtaler, “det er en trist situation”.

25. jun 2017

Ny undersøgelse: Mode & Massebesvimelser

Unge kvinder besvimer i massevis på tekstilfabrikker, der producerer tøj for verdenskendte brands som Puma, Asics, Nike, Bestseller og VF, som står bag Vans og North Face.

21. jun 2017

Nyt samråd om tidligere Mærsk-skib på baggrund af ulovlig radioaktivitet

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er nu kaldt til samråd på baggrund af ulovlige mængder radioaktivitet i det tidligere Mærsk-skib ‘North Sea Producer’ der blev sendt til ophugning i Bangladesh.

20. jun 2017

Udstilling: Jordens forfald – hvordan er det gået så vidt?

Ny udstilling på Charlottenborg Kunsthal sætter i løbet af sommeren fokus på globalisering, klimaforandringer og kapitalisme, og hvordan vi mennesker står i centrum for at ødelægge kloden.

13. jun 2017

Radioaktivitet fundet i tidligere Mærsk-skib

Ny inspektion viser, at der er fundet ulovlige mængder radioaktivitet i et tidligere Mærsk-skib sendt til skrot i Bangladesh. Højesteret i Bangladesh kræver nu inspektionsrapporten udleveret.

1. jun 2017

Nye retningslinjer for ansvarlige investeringer er på vej

Regeringen fraråder fortsat investeringer, der støtter ulovlige israelske bosættelser, og varsler nye retningslinjer på vej til investorerne.

29. apr 2017

Danwatch modtager CISUs Initiativpris 2017

Danwatch modtog lørdag CISUs Initivativpris 2017 for via sin undersøgende
journalistik at dokumentere og sætte fokus på virksomheder og staters ansvar i samfundet.

28. apr 2017

Nye journalistiske samarbejder og millionoverskud hos Danwatch i 2016

For tredje år i træk løfter Danwatch sin omsætning og resultat og ender med et overskud på 1,2 millioner kroner.

20. apr 2017

Ny rapport: Internationale tøjmærker skjuler deres leverandørlister

En koalition af fagforeninger og ngo’er har spurgt verdens største brands, om de vil love at offentliggøre, hvor deres tøj bliver produceret? Åbenhed i leverandørkæder kan nemlig sikre, at forbrugerne ved, hvem der er ansvarlig for produktion af vores tøj. Størstedelen af industrien afviser.

31. mar 2017

Norsk finansminister forsvarer Oliefondens investeringer efter Danwatch-undersøgelse

I Norge er landets investeringer i ulovlige bosættelser på Vestbredden kommet i søgelyset, efter Danwatch udkom med undersøgelsen Forretning på Forbudt Land. Den norske finansminister mener, at investeringerne overholder de internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer. Ekspert og Norsk Folkehjelp er uenige.

30. mar 2017

Dødstrusler mod aktivist i kølvandet på Danwatchs avocado-undersøgelse

Chilensk aktivist er i sidste uge blevet truet på livet efter at have medvirket i Danwatch-undersøgelse om avocado produktion og vandtyveri i Chile. “Fuldkommen utilstedeligt”, siger supermarkederne, der hidtil har købt avocadoer i Chile.

24. mar 2017

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

23. mar 2017

Gigantisk vindmølleprojekt gør elprisen dyrere for kenyanerne

Kenyanerne får endnu ikke strøm fra den nyopførte vindmøllepark 'Lake Turkana Wind Power Project'. I stedet får de en forhøjet el-regning. Udviklingsministeren Ulla Tørnæs udtaler om det dansk-finansierede projekt, at det er en "win-win-win situation".

19. mar 2017

Avocadoen i supermarkedet tager vand fra lokalbefolkningen

Avocadoproduktionen i Chile dræner vandressourcerne, så lokalbefolkningen nu mangler vand. I området, hvor de fleste af Chiles avocadoer bliver dyrket, er der opstået en regulær kamp om retten til vandet. Mindst én dagligvarekæde vil ændre deres indkøbspolitik for avocadoer fra området.

17. mar 2017

Danwatch søger nye praktikanter til international research og digital kommunikation

Interesserer du dig for undersøgende journalistik, grundig research og international lovgivning? Så bliv vores nye researchpraktikant eller digitale kommunikationspraktikant i efteråret 2017.

10. mar 2017

Kultur og Kritik anbefaler 4 film til CPH:DOX

I næste uge løber CPH:DOX af stablen. I den anledning har Danwatch udvalgt 4 film, du bør se. Filmene sætter fokus på virksomheder og staters ansvar i forhold til slavehandel, jordtyveri og klimaforandringer.

3. mar 2017

Miljøminister i Mærsk-sag: “Jeg er et tillidsmenneske”

Esben Lunde Larsen har fortsat tillid til, at danske skibsredere “helt af sig selv” vil handle ansvarligt på trods af, at Danwatch for nylig har afsløret Mærsk i at benytte nogle af verdens værste strande til skibsophug.

3. mar 2017

Ali drømmer om at lave robotter

Ali drømte om at lave robotter, da han var lille dreng i Syrien. Det fortæller han til Medie-fællesskabet Other Story, der har lavet en række video-interviews med syriske flygtninge, der netop er ankommet til Grækenland.

2. mar 2017

ATP frifinder sig selv

På baggrund af Danwatchs seneste undersøgelse har Danmarks største pensionskasse ATP undersøgt og frifundet deres egne investeringer i virksomheder med aktiviteter i bosættelser. Ikke godt nok, mener ekspert.

28. feb 2017

Skattekroner kan udeblive i Kenya trods markant stigning af udenlandske investeringer

De udenlandske investeringer ruller ind i Kenya, som lige nu når rekordhøje beløb. Men eksperter i skat vurderer, at det vil betyde øget skatteundvigelse og dermed færre skattekroner til Kenya.

28. feb 2017

Udenrigsministeriet bakker op om Danwatch-undersøgelse

Udenrigsministeriet fastslår i svar til Søren Espersen (DF) endnu engang, at investeringer i de besatte palæstinensiske områder ikke generelt kan siges at være ulovlige, men at danske investorer alligevel risikerer at overtræde den humanitære folkeret og menneskerettighederne.

28. feb 2017

Journalist søges til Danwatch Undervisning

Vil du lave undervisningsmateriale om virksomheders krænkelser af mennesker og miljø på globalt plan ud fra Danwatchs journalistisk til folkeskolen?

16. feb 2017

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.

15. feb 2017

Vidnesbyrd fra Myanmar

Massevoldtægter, tæv og drab af mænd, kvinder, børn og babyer. Ny FN-rapport tegner et grusomt billede af Myanmars sikkerhedsstyrkers overgreb på det muslimske mindretal Rohingya i et aflukket område i det vestlige Myanmar. Danwatch-fotograf Shafiur Rahman har mødt nogle af de mishandlede kvinder, der er flygtet over grænsen til Bangladesh.

14. feb 2017

Video: Elias sang for at berolige de andre flygtninge i båden

24-årige Elias er netop ankommet til den græske ø Kos fra Syrien. Hans nye liv begynder nu. Hvad drømmer han om? Hvad har han med? Hvem savner han? Hør Elias' refleksioner om livet som flygtning i denne kortfilm, der er optaget få timer efter ankomsten til Europa.

10. feb 2017

Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri

H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.

7. feb 2017

Verdens største palmeolie-producent dømt for jordtyveri

Wilmar International Ltd., verdens største palmeolie-producent, er netop blevet dømt af RSPO, branchens eget certificeringssystem, for at have overtrådt indonesisk lovgivning og dermed RSPO’s standarder. Eksperter fra Københavns Universitet mener, at dommen kan få positive konsekvenser for andre lokalsamfund.

5. feb 2017

Nyt undervisningsmateriale fra Danwatch: Moderne slaveri i din kaffekop

Danwatch udgiver nyt, gratis undervisningsmateriale til folkeskolens 8.-9. klasser i samfundsfag. ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ har fokus på den globale kaffeindustri, og skal være med til at gøre fremtidens forbrugere mere kritiske og bæredygtige.

27. jan 2017

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation

25. jan 2017

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.

23. jan 2017

En fortælling om at være mere end flygtning

Hvad drømmer man om, når man netop har ramt friheden og usikkerhed for fremtiden med en fremtid på Lesbos' kyst? Hør 19-årige Jan fortælle om at være på flugt, men også på vej mod drømmen om at høre til og leve i tryghed. Se filmen her.

23. jan 2017

Hvad er virksomheders ansvar på besat land?

En virksomheds ansvar under et fremmed lands besættelse kan være vanskeligt at gennemskue. Her følger en guide til virksomheders sociale ansvar i forbindelse med aktiviteter i israelske bosættelser.

20. jan 2017

FN frygter sundhedskrise i Damaskus

Udenrigspolitisk Nævn vil sætte landtropper ind i kampe mod Islamisk Stat ved grænsen mellem Irak og Syrien. Samtidig har Damaskus’ indbyggere i ugevis manglet rent drikkevand. Danwatch har unikke optagelser, der viser, hvordan FN leverer begrænset vand i lastbiler, men det er langt fra nok, siger FN-kilde, der frygter en sundhedskrise.

16. jan 2017

Virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser

34 børsnoterede virksomheder med økonomiske aktiviteter i eller omkring bosættelser, checkpoints, separationsmuren og/eller udvinding af naturressourcer i de besatte palæstinensiske områder - som 23 danske investorer har penge i.

16. jan 2017

Samlet opposition kalder ministre i folketingssalen om investeringer i ulovlige bosættelser

S, R, ALT, SF og EL kalder erhvervsministeren og udenrigsministeren i folketingssalen på baggrund af Danwatchs undersøgelse, Forretning på Forbudt Land, der i dag dokumenterer, hvordan danske pensionsselskaber, investeringsforeninger og kommuner har omfattende investeringer i de besatte palæstinensiske områder.

12. jan 2017

Ministre efter Vanilje-samråd: Virksomheder er forpligtet til at reagere

Virksomheder har et ansvar gennem hele leverandørkæden for de produkter de sælger, og for at adressere de negative indvirkninger de forårsager. Det konkluderer Erhvervsminister Brian Mikkelsen og Ministeren for Udviklingssamarbejde.

22. dec 2016

Vandskandale i USA: Drikkevandet er bly-forgiftet i en lang række stater

3.000 amerikanske områder har et skyhøjt niveau af bly i drikkevandet, viser en ny Reuters undersøgelse. En alvorlig afsløring, som kan have seriøse konsekvenser på befolkningens helbred, siger eksperter.

15. dec 2016

Miljøministeren kaldt til endnu et samråd om Mærsk-sagen

Efter to timers samråd om Mærsk-sagen, mener oppositionen ikke, de har fået fyldestgørende svar fra Miljøministeren, Esben Lunde Larsen, i sagen om de tre Mærsk-skibe, der nu skrottes i Indien og Bangladesh under kritisable forhold. Derfor kalder partierne ministeren til samråd igen.

7. dec 2016

Partnerne bag Dakota Access Pipeline: Intet vil ændre sig

Det amerikanske Army Corps of Engineers bremsede søndag den kontroversielle olierørledning, som løber gennem North Dakota. En beslutning, der beskrives som en historisk sejr for de indfødte amerikanere og klima aktivister. Kampen er dog ikke slut, ifølge Standing Rock Sioux’ stammeleder.

30. nov 2016

Ny rapport: Fødevaregiganter bruger palmeolie produceret med tvangs- og børnearbejde

Fødevaregiganter køber olie fra verdens største producent af palmeolie Wilmar, der bruger både tvangs- og børnearbejde i deres plantager i Indonesien. Det viser ny rapport fra Amnesty International. “Vi vil undersøge de fremlagte påstande”, udtaler Nestlé og Colgate til Danwatch.

13. nov 2016

Mærsks hovedpine i Bangladesh

Hvordan havnede det tidligere Mærskskib Producer på stranden i Bangladesh?
Nye oplysninger rejser tvivl om Mærsks forklaringer, og lokale myndigheder har grebet ind.

12. nov 2016

Myndigheder stopper skrotning af Mærsk-skib

Nye ejere ser ud til at have skjult oplysninger om farlige kemikalier og
muligt radioaktivt materiale i skibet.

31. okt 2016

Folkeafstemning i Schweiz: Uetiske virksomheder skal kunne retsforfølges

Schweizerne går til stemmeurnerne for at beslutte, om det fremover skal være lovpligtigt for virksomheder at være socialt ansvarlige.

19. okt 2016

Danwatch søger praktikant til international research

Vil du undersøge og dokumentere virksomheders krænkelser af mennesker og miljø?

18. okt 2016

Dansk Aktionærforening kritiserer Mærsk for skibsophug på farlige værfter

De seneste afsløringer af Mærsk-skibe der ophugges i Indien og Bangladesh, får nu også Dansk Aktionærforening til at rejse kritik af shipping-giganten.

15. okt 2016

SF vil have Mærsk politianmeldt

SF's formand, Pia Olsen Dyhr vil have miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til at  politianmelde Mærsk. Det sker efter Danwatch, Politiken og TV 2 lørdag aften kunne afsløre, at endnu et Mærsk-skib hugges op på et livsfarligt værft i Bangladesh.

13. okt 2016

Kultur & Kritik anbefaler fem arrangementer på kulturnatten

Fredag er der Kulturnatten 2016. Danwatch har plukket fem arrangementer - fra et udvalg på 264 -, som kommer tæt på FN's verdensmål, kunst om globale stridigheder om retten til jord og hårdtarbejdende kvinder i oste-branchen.

8. okt 2016

Mærsk ophugger skibe på farligt værft i Indien

Mærsk har sendt to skibe til skrot på et værft i Indien, der af eksperter betegnes som farlig. Kræft, lemlæstelse og død på grund af manglende sikkerhedsudstyr kan være en fare for de ansatte, vurderer eksperter i arbejdsmiljø, der har set Danwatchs dokumentation. Mærsk erkender problemerne.

6. okt 2016

Amerikansk hedgefond tilstår bestikkelsesanklager og skal betale 412 millioner dollars

Den amerikansk hedgefond Och-Ziff Capital Management tilstår bestikkelsessanklager, hvor adskillige topembedsmænd fra blandt andet Den Demokratiske Republik Congo og Libyen er involveret.

5. okt 2016

Ny Danwatch-undervisning i brug

Som noget nyt har Danwatch fra august 2016 udviklet undervisningsmateriale til elever i folkeskolen. Onsdag var Danwatch for første gang ude og undervise undersøgende journalistik om globalt forbrug med afsæt i det nye materiale.

3. okt 2016

Lækket dokument: Google investorer “dybt bekymrede” for brud på menneskerettigheder i Vestas vindmølleeventyr

Et lækket brev fra Googles investorer viser bekymring for aktiekøb i den prestigefyldte vindmøllepark 'Lake Turkana Wind Power Project' i Kenya.

28. sep 2016

“De ødelagde alt”: Familier svigtet af regeringen i Malawi

Regeringen har ikke beskyttet sine borgere mod skadelig påvirkning af miner, viser ny rapport fra Human Rights Watch.

21. sep 2016

Verdens våbenforbrug vokser

Verdens våbenforbrug steg med 1 procent i 2015 og er nu oppe på svimlende 11 billioner kroner. Det svarer til 2,3 procent af verdens samlede BNP.

20. sep 2016

Tre års fængsel i Thailand til Finnwatch-researcher

En britisk menneskerettighedsaktivist blev tirsdag idømt tre års fængsel af retten i Bangkok for sin rapport af fødevareindustrien i Thailand til Finnwatch i 2013.

15. sep 2016

Kakaosække svøber Charlottenborg i samfundskritik

Den ghanesiske kunstner Ibrahim Mahama er aktuel med en ny udstilling på Charlottenborg, der åbner i dag. Værket viser, hvor forskellige forudsætninger mennesker og varer har for at rejse tværs over landegrænser.

14. sep 2016

“Ingen kvinde har kendt sorg, som jeg”

Fotograf for Danwatch Shafiur Rahman har for nylig rejst med Danwatch, hvor han mødte en enke, som gjorde indtryk på ham.

14. sep 2016

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

10. sep 2016

Eksperter guider: Køb kaffe etisk

Hvordan undgår man at støtte børnearbejde og ulovlige arbejdsforhold i Guatemala, når man køber sin kaffe? Forbrugerrådet Tænk og lektor i virksomhedsetik guider.

8. sep 2016

Mød vores nye praktikanter

Danwatch har fået tre nye praktikanter, der skal være en del af holdet det næste halve år som led i deres uddannelse. De kommer med hver deres tværfaglige baggrund og spidskompetencer inden for bl.a. jura, sociale medier og CSR. Mød dem her, hvor de får sat ord på, hvad de hver især skal beskæftige sig med.

2. sep 2016

Dokumentar: Insekter er ikke altid bæredygtig mad

Insekter som mad er det nye hotte. Et bæredygtigt alternativ til kød og redningen for millioner af underernærede mennesker. Men mad-eksperter i den nye dokumentarfilm “Bugs” er skeptiske.

28. aug 2016

Ofre i Elfenbenskysten lider stadig 10 år efter giftdumpning

I denne uge er det 10 år siden, at skibet Probo Koala dumpede 500 tons med giftigt affald i Abidjan, Elfenbenskysten. Indbyggerne påvirkes stadig af giften. Chancen for et opgør, der kan fjerne giften og sikre retfærdighed for ofre og pårørende er spinkel, men tilstede, mener advokat.

24. aug 2016

Udstilling: Jordrettigheder og fødevarespekulation i levende billeder

To fotojournalister har taget utraditionelle midler i brug for at fortælle komplekse historier, så folk gider fordybe sig i dem. Deres videoer bliver nu udstillet på museer og gallerier i USA, Canada og Tyskland.

12. aug 2016

Børnearbejdere vil sagsøge Nestlé

Seks tidligere børnearbejder vil sagsøge tre store chokoladeproducenter Nestlé, Cargill og Archer Daniels Midland i USA. Advokat hævder, det vil sætte dominoeffekt i gang.

5. aug 2016

Brasilianske familier vinder årelang OL-strid om genhusning

I forbindelse med OL 2016 er tusindvis af brasilianske familier blevet udsat fra deres hjem. Men i denne uge har en lille gruppe mennesker vundet en principiel sejr og kan blive boende i deres bydel.

2. aug 2016

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

1. aug 2016

Teater udstiller købers paradis

Danskerne elsker smartphones. De fleste ved godt, at telefonerne bliver produceret under elendige arbejdsvilkår - så hvorfor lader vi det fortsætte? Det forsøger teaterstykket “Købers Paradis - Fortællinger fra varelageret” at svare på og bruger direkte Danwatchs rapport til formålet.

18. jul 2016

Guide: Bøger, film og udstillinger mens vi venter på sommeren

En forførende feminist på Arken, debatbog om vandmangel eller Afrika med nye øjne. Vi anbefaler seks udstillinger, bøger, film og teaterforestillinger, der gør os klogere på verden.

5. jul 2016

Swedwatch: Kæmpe tobaksfirma har omfattende børnearbejde

Børn bliver syge og går glip af vigtig skolegang, fordi de knokler i markerne for at levere tobak til verdens tredjestørste tobaksfirma British American Tobacco (BAT), som ejer House of Prince. Det oplyser ngo’en Swedwatch i ny rapport.

4. jul 2016

Vind en plakat – svar på vores læserundersøgelse

Hvis du vil bruge 5 minutter på at svare på spørgsmål i vores survey - anonymt naturligvis - bliver vi klogere. Og det kommer dig til gode i form af bedre og mere målrettet journalistik om staters og virksomheders ansvar for miljø og menneskerettigheder.

28. jun 2016

Mærsk i strid med indonesisk lov

Mærsk-selskab skal betale 2,7 millioner kroner tilbage til indonesiske arbejdere, som har fået for lidt i løn gennem fire år. Det skriver de indonesiske myndigheder i en ny afgørelse, som Danwatch er i besiddelse af. Mærsk-selskab nægter sig skyldig.

22. jun 2016

Novo Nordisk: “Der skal strammes op i FN”

Det er alt for nemt for virksomheder at pryde sig med lånte fjer fra FN og hævde, at de er socialt ansvarlige. Virksomheder skal forpligtes mere, lyder det fra CSR-direktør i Novo Nordisk, Charlotte Ersbøll.

21. jun 2016

Danwatch-rapport fører til politisk høring i Brasilien

Onsdag var repræsentanter fra kaffeindustrien i Brasilien samlet til en høring om de slavelignende arbejdsforhold på kaffeplantager, som Danwatch afslørede tidligere i år.

18. jun 2016

Dybe ar på Sydafrikas landskab

Tusindvis af forladte guld-, kobber-, diamant- og platinminer er forvandlet til lossepladser, der forurener Sydafrikas miljø. Den sydafrikanske fotograf Dillon Marsh er aktuel med en udstilling om landets stolthed og skamplet - mineindustrien.

14. jun 2016

Video: A People in the way of Progress

Lake Turkana Wind Power is the largest private investment ever in Kenya, and Danish and international companies and investors have already sunk millions of euros into the project. But they now await a court decision which will determine whether the land on which the turbines will be built was illegally acquired.

10. jun 2016

Ny måling: Moderne slaveri vidt udbredt

Mange flere mennesker lever i “moderne slaveri”, end man hidtil har vidst. Det viser ny rapport fra Walk Free Foundation. Antallet er steget med 28 procent siden 2014 og er nu oppe på 45,8 millioner mennesker i verden.

9. jun 2016

Human Rights Watch: Tving virksomheder til at overholde menneskerettigheder

Når virksomheder ikke har styr på deres underleverandører, som overtræder menneskerettighederne, så bør det have juridiske konsekvenser for virksomhederne, skriver Human Rights Watch i ny rapport. Dansk Industri er fundamentalt uenig.

2. jun 2016

Billedgalleri: Lake Turkana Wind Power projekt

Kenyas største private investering nogensinde er et gigantisk vindmølleprojekt støttet af bl.a. danske skattekroner og opsat af Vestas i den nordlige del af landet. Danwatch har besøgt Kenya og interviewet lokalbefolkningen i Sarima og de nærliggende områder Gatab, Loiyangalani, Kargi og Marsabit. De fleste i lokalsamfundene støtter projektet. Alligevel har spørgsmål om, hvordan jorden blev privatiseret og givet til konsortiet, ført til en konflikt, der nu er ved domstolene.

20. maj 2016

Top 3 krav til virksomheder i Afrika

Hvad er de tre vigtigste krav, afrikanske lande bør stille til udenlandske virksomheder, som vil investere i landet? Det spørger Danwatch direktørerne fra to store filantropiske organisationer i Nigeria og Ghana om.

13. maj 2016

Tusindvis af honduranere protesterer mod dansk modebranche

9. maj 2016

Dansk modegigant om fabrikker i Bangladesh: “Du kan helt sikkert finde ting at kritisere”

For tre år siden mistede 1.134 arbejdere livet, da fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. En samlet modebranche lovede at forbedre vilkårene, men nye undersøgelser viser massive problemer. Danwatch har snakket med csr-direktør i Bestseller Mogens Werge, som afviser kritikken og samtidig langer ud efter medier og ngo’er.

20. apr 2016

Omfattende krænkelser i congolesiske koboltminer

Ny rapport afslører alvorlige krænkelser af mennesker og miljø ved udvinding af kobolt i DR Congo. Landet producerer halvdelen af verdens kobolt, der er uundværligt i batterier til mobiler, computere og elbiler.

19. apr 2016

Fra børnesoldat i Sierra Leone til lejesoldat for Vesten

DR2 viser i aften dokumentaren 'Børnesoldatens nye job', der afslører, hvordan vestlige sikkerhedsfirmaer hyrer tidligere børnesoldater fra bl.a. Sierra Leone som lejesoldater i Irak og Afghanistan.

7. apr 2016

Udenrigsministeren i samråd efter Danwatch-afsløringer

Christian Juhl (EL) indkalder udenrigsminister Kristian Jensen (V) i åbent samråd på baggrund af Danwatch-undersøgelse, der dokumenterer slavelignende arbejdsvilkår i den brasilianske kaffeindustri

29. mar 2016

Danwatch i godt selskab hos Googles nye mediefond

Financial Times, AFP, Project Syndicate, Magnum Photos, Frankfurter Allgemeine Zeitung. Google har offentliggjort samtlige modtagere af støtte fra ny mediefond, og Danwatch er, som eneste danske medie på listen, i rigtig godt selskab

15. mar 2016

Manuskriptforfatter: “Man kan ikke bare stille kineserne kritiske spørgsmål”

Danwatch har mødt manuskriptforfatteren bag forestillingen 'Panda Affæren', Maj Rørbæk Damgaard, til en snak om at være en dansk forfatter på researchtur i overvågningskina.

11. mar 2016

Ahava lukker fabrik på Vestbredden

Beslutning følger lignende udmeldinger fra Soda Stream og G4S, der netop har valgt at udfase al virksomhed i Israel. Eksperter peger på EU’s skarpere holdning og den voksende boykot-bevægelse som årsag.

10. mar 2016

Brasiliansk kaffe sprøjtes med livsfarlige pesticider

I Brasilien må kaffe sprøjtes med pesticider, der er forbudt i Danmark og EU, fordi de er ekstremt giftige og sygdomsfremkaldende. Mange arbejdere påfører pesticiderne uden tilstrækkeligt beskyttelsesudstyr, og pesticidforgiftning er udbredt. Selv drikkevandet indeholder spor af de farlige pesticider.

10. mar 2016

Slavelignende arbejdsforhold hos leverandører til verdens største kaffevirksomhed

Kaffegiganten Nestlé erkender at have købt kaffe fra to plantager, hvor myndighederne i 2015 greb ind og befriede arbejderne fra slavelignende arbejdsforhold. Ligesom konkurrenten Jacobs Douwe Egberts har Nestlé desuden købt kaffe af mellemhandlere, som har handlet hos plantager med slavelignende arbejdsforhold. Kaffe produceret under slavelignende forhold kan også være endt hos andre store spillere på kaffemarkedet.

10. mar 2016

Kommuner risikerer at servere kaffe dyrket under slavelignende forhold

Kaffe fra plantager med slavelignende arbejdsforhold er blevet solgt via mellemhandlere, som forsyner leverandører til danske kommuner og regioner. Flere af kaffeleverandørerne kan ikke garantere, at deres kaffe er fri for bønner plukket under slavelignende forhold.

10. mar 2016

Film: Kaffearbejdere påfører pesticider uden beskyttelse

Francisco Paulo Pereira plejede at påføre pesticider på en kaffeplantage i Minas Gerais i Brasilien uden beskyttelsesudstyr. I dag er han meget syg og kan ikke mærke jorden under sig, når han går. Hør ham fortælle om, hvordan han lærte at bruge pesticider ved at læse etiketten på flaskerne.

10. mar 2016

Du risikerer at drikke kaffe dyrket under slavelignende forhold

Brasiliens kaffeindustri har massive problemer med slavelignende arbejdsforhold, livsfarlige pesticider og manglende beskyttelsesudstyr. Danwatch har konfronteret nogle af verdens største kaffevirksomheder med ulovlighederne. Flere indrømmer, at de reelt ikke har styr på, om kaffe fra problematiske plantager ender i deres produkter. Og kaffegiganten Nestlé medgiver at have købt kaffe fra to plantager, hvor myndighederne i 2015 befriede arbejdere fra slavelignende forhold.

2. mar 2016

Arbejderne fik papirsedler i stedet for løn

Kaffeeksportøren Tristão købte kaffe fra en plantage, hvor arbejderne oparbejdede gæld til plantageejeren, mens de arbejdede uden at få løn. BKI foods og JDE har solgt kaffe til offentlige institutioner opkøbt via Tristão.

2. mar 2016

Film: Kaffearbejder kunne ikke rejse fra plantagen

For fem år siden blev migrantarbejderen Wellington Antonio Soares og hans søn befriet af myndighederne fra slavelignende arbejdsforhold på en kaffeplantage i Minas Gerais, Brasilien. Arbejderne fik ulovligt lav løn og måtte leve med deres børn blandt store bunker affald. Selvom arbejderne ønskede at forlade plantagen, kunne de ikke, da de ikke havde råd til busrejsen hjem. Hør ham fortælle om forholdene på plantagen her.

2. mar 2016

Sov på kaffesække på gulvet

Et af kaffekooperativet Cooxupés medlemmer lod sine arbejdere sove på kaffesække på gulvet, og kaffe fra en anden plantage med slavelignende forhold kan desuden være endt i kaffe, som Cooxupé har videresolgt. JDE og BKI foods har købt kaffe til offentlige institutioner fra Cooxupé.

2. mar 2016

Foto: Kaffearbejdere bliver befriet

Danwatch var med på en inspektion, da de brasilianske myndigheder befriede 17 mænd, kvinder og børn fra slavelignende forhold på en kaffeplantage i det sydlige Minas Gerais. Ifølge Beskæftigelsesministeriets inspektionsrapport var arbejderne ofre for menneskehandel. De plukkede kaffe uden løn, mens de oparbejdede gæld til plantageejeren. I høstsæsonen i juli og august 2015 befriede de brasilianske myndigheder i alt 128 arbejdere fra slavelignende vilkår. Se billeder fra inspektionen her.

2. mar 2016

Film: På inspektion med de brasilianske myndigheder

Danwatch var med på en inspektion, da de brasilianske myndigheder befriede 17 mænd, kvinder og børn fra slavelignende forhold på en kaffeplantage i det sydlige Minas Gerais. Ifølge Beskæftigelsesministeriets inspektionsrapport var arbejderne ofre for menneskehandel. De plukkede kaffe uden løn, mens de oparbejdede gæld til plantageejeren. I høstsæsonen i juli og august 2015 befriede de brasilianske myndigheder i alt 128 arbejdere fra slavelignende vilkår. Se filmen fra inspektionen her.

2. mar 2016

Kaffe plukket under slavelignende forhold er endt hos store eksportører af brasiliansk kaffe

Kaffeeksportøren Outspan købte kaffe fra plantage med gældsslaveri
BKI foods, JDE, I.M. Frellsen og Peter Larsen Kaffe har videresolgt kaffe opkøbt via Outspan.

2. mar 2016

Kaffeplantager i Brasilien bruger akut toksiske pesticider

I Brasilien må kaffe sprøjtes med pesticider, der er forbudt i Danmark og EU, fordi de er ekstremt giftige og sygdomsfremkaldende. Mange arbejdere påfører pesticiderne uden tilstrækkeligt beskyttelsesudstyr, og pesticidforgiftning er udbredt. Hør kaffearbejderen Elisabete Vitor da Costa fortælle, at kaffearbejderne ikke ved, hvordan de skal omgås de farlige pesticider.

2. mar 2016

Galleri: Sådan foregår kaffehøsten i Brasilien

Danwatch har undersøgt forholdene for kaffeproduktion i Brasilien i undersøgelsen 'Bitter kaffe'. Men hvordan ser rejsen ud fra skinnende rødt bær til den genkendelige tørre, brune bønne, vi kender fra supermarkeder og kaffebarer? Se Danwatchs galleri fra en kaffeplantage i Minas Gerais.

2. mar 2016

Film: Kaffearbejdere skal underskrive blanke dokumenter

40-50 procent af kaffearbejderne i Brasilien arbejder uden en formel kontrakt, der giver dem ret til pension og sygedage. Hør kaffearbejderen Elisabete Vitor da Costa fortælle om, hvordan hun under kaffehøsten i 2014 var nødsaget til at underskrive blanke dokumenter i stedet for at modtage en officiel kontrakt.

2. mar 2016

Pesticidforgiftning er udbredt hos kaffearbejdere

Brugen af ekstremt giftige pesticider fører til pesticidforgiftning og kræver dødsofre i kaffestaten Minas Gerais, hvor kaffearbejdere bruger pesticider uden beskyttelsesudstyr. De nyeste tal fra Brasiliens nationale toksikologiske informationssystem, Sistema Nacional de Informações Tóxico-Farmacológicas (Sinitox) viser, at der i 2012 blev registreret 21 dødsfald i Minas Gerais som følge af forgiftning med pesticider anvendt i landbruget. I alt blev der i 2012 registreret 817 tilfælde af forgiftning med landbrugspesticider i kaffestaten Minas Gerais. Kaffeplukkeren Marluce Silva Braz oplevede at hendes hud på hænderne begyndte at brænde og fik væskefyldte blærer, som til sidst udviklede sig til kødsår, når hun høstede kaffe. Hør hende fortælle, hvordan pesticiderne ødelagde hendes hænder, selvom hun ikke engang påførte dem selv.

26. feb 2016

Turen går fortsat til besat land

Seks ud af syv rejsebureauer har ændret praksis, efter Danwatch sidste år afslørede, at deres markedsføring af rejser til Israel var mangelfuld og vildledende. Men der er fortsat problematiske formuleringer hos flere bureauer.

25. feb 2016

Q&A: Hvad skal Danwatch med Digital News Initiative (DNI)?

Danwatch har som eneste danske medie netop modtaget 50.000 euro eller knap 373.000 kr fra Google DNI Innovation Fund til at finansiere projektet ‘Open Supply Chain’. Det er en bevilling til udvikling af tegningerne til en interaktiv platform, der skal kortlægge produkters vej fra produktionsland til forbrugere. Bliv klogere på, hvad det indebærer her.

24. feb 2016

Google giver 50.000 euro til Danwatch til ‘Open Supply Chain project’

Google Digital News Initiative har netop tildelt Danwatch 50.000 euro til udvikling af Open Supply Chain, et værktøj, der skal kortlægge produkters vej fra produktionsland til forbrugere.

12. feb 2016

Danske bank dropper eksklusion af Bank Hapoalim

Nyheden gik verden rundt, da Danske Bank i starten af 2014 blacklistede israelske Bank Hapoalim med henvisning til Hapoalims finansiering af israelske bosættelser. Men nu er Danske Bank igen parat til at investere i den israelske bank. Danwatch har forsøgt at finde ud af hvorfor.

12. feb 2016

Hvad ved du om produktionen af det tøj, du tager på om morgenen?

Dokumentarfilmen Design With Dignity kigger nærmere på designeres ansvar og mulighed for at påvirke produktionen af det tøj, de har på tegnebrættet. I filmen kan du møde Danwatchs researcher Sarah Dieckmann, der har lavet undersøgelsen 'Børne- og tvangsarbejde i vores bomuld'. Her svarer hun på, hvorfor netop bomuld er en problematisk vare at handle med.

7. feb 2016

Virksomheder dropper skat og skruer op for CSR

Store multinationale selskaber engagerer sig stort i CSR-initiativer med den ene hånd, mens de med den anden afsøger alle afkroge for at betale så lidt som muligt i skat. Det viser ny undersøgelse.

22. jan 2016

De forflyttede

Mindst tre af Europas største stål-virksomheder køber koks fra mineselskaber i Tete-provinsen i Mozambique, hvor regeringen og mineselskaber i 2010 forflyttede 736 familier til byerne Cateme og Mualadze. Se billederne og læs historierne om de mennesker, der nu lever uden tilstrækkelig adgang til mad, vand og arbejde.

22. jan 2016

Prisen for europæisk stål

Mineselskaber og regeringen i Mozambique vidste, at adgang til fødevarer og vand var utilstrækkelig, da de i 2010 forflyttede to landsbyer for at udvinde koks fra Benga-minen i Mozambique. Danwatch-undersøgelsen ‘Broken Promises’ bringer reportager fra Mozambique og dokumenterer brud på menneskerettighederne.

22. jan 2016

Se filmen Promised Land

Mød de mennesker, der er blevet forflyttet til Mualadzi i Tete-provinsen i Mozambique. De kæmper med mangel på vand, mad og arbejde og mangel på kompensation, efter regeringen og mineselskaber har forflyttet dem, fordi deres jord skal bruges til kulminedrift. Se filmen 'Promised Land'.

14. jan 2016

Samsung går med til reformer efter dødelige sygdomme hos tidligere ansatte

Efter halvandet år med forhandlinger har Samsung nu indgået en aftale med pårørende og organisationen SHARPS om at oprette et uafhængigt udvalg, der skal inspicere Samsungs fabrikker i Sydkorea. Aftalen kommer kort efter endnu et formodet arbejdsrelateret dødsfald hos en tidligere ansat, der er nummer 76 i rækken.

8. jan 2016

FN’s særlige rapportør for besatte palæstinensiske områder trækker sig

Makarim Wibisono stopper som særlig rapportør for FN til marts, fordi Israel ikke på noget tidspunkt har givet ham adgang til de besatte palæstinensiske territorier. Men mandatet har slet ikke været balanceret, siger Israels viceambassadør i Danmark.

18. dec 2015

Børn og underbetalte migranter arbejder på Thailands fjerkræfabrikker

Arbejdere får frataget deres personlige dokumenter, og der er forekomst af børnearbejde og gældsslaveri. Det er blot nogle af de krænkelser, Swedwatch har afdækket på seks fjerkræfabrikker i Thailand, der eksporterer til EU, det viser deres nyeste rapport.

14. dec 2015

PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.

14. dec 2015

Bidragsydere gør Danwatch-historier mulige

Når vi på Danwatch lancerer en ny journalistisk undersøgelse, så sker det blandt andet fordi, at fonde og privatpersoner støtter Danwatch med et bidrag - og du kan være med. Bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte historier om CSR og menneskerettigheder på dagsordenen. Historier, som ellers ofte bliver overset og underprioriteret i medielandskabet.

4. dec 2015

Danwatch får mediestøtte

Syv nye medier har fået tildelt mediestøtte for 2016 og Danwatch er blandt modtagerne.

20. nov 2015

37 tøjfabrikker lukket efter inspektioner i Bangladesh

Efter Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte mindst 1134 personer, startede regeringen i Bangladesh en omfattende inspektion på landets tøjfabrikker. Inspektionerne er nu ovre, og der sættes fokus på at rette op på forholdene.

18. nov 2015

Slaveri til havs: Retssag påbegyndt i omfattende indonesisk fiskeriskandale

Indonesien har indledt en retssag mod otte mænd, der er anklaget for menneskesmugling og brug af slavearbejde. Sagen trækker tråde til flere Sydøstasiatiske lande.

16. nov 2015

Danwatch-journalist vinder FUJ-pris

Lørdag blev FUJ-Prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik uddelt til journalister, der graver dybere og mere konsekvent end de fleste. Danwatch-journalist Claus Nordahl vandt i radiokategorien.

13. nov 2015

Dramatiker: Der findes ikke ligefrem en ‘Turen går til Somalia’

Henrik Szklany er aktuel med teaterstykket '839 dage' om de to danske sømænd Eddy Lopez og Søren Ljyngbjørn, der blev taget som gidsler af pirater ud fra Somalias kyst. Her fortæller han om sin vej til at forstå, hvordan pirateri bliver en karriere.

12. nov 2015

Danwatch flytter

Danwatch har vokseværk og flytter til nye, større lokaler. Fra 13. november kan vi findes på Gammeltorv 8 i hjertet af København.

11. nov 2015

Naomi Kleins klimafilm undervurderer sit publikum

Bestsellerforfatter, kapitalismekritiker og klimaaktivist Naomi Klein har en mission om at fremme en ny og revolutionerende fortælling om menneskers rolle i naturen i dokumentaren ‘Intet bliver som før’, men spørgsmålet er, om den er specielt revolutionerende.

6. nov 2015

Ny kampagne crowdsourcer kortlægning af børnearbejde på Voltasøen

Tomnod er en organisation, der via satellitovervågning får online-frivillige verden over til at kortlægge vigtige brændpunkter. De har for nylig startet et samarbejde med Global Fund to End Slavery for lokalisere børneslaver, der bliver brugt til fiskeri på Voltasøen.

3. nov 2015

Dokumentar om den mexicanske narkoindustri er smuk, brutal og tankevækkende

'Cartel Land' er en hæsblæsende dokumentar om de mennesker, der er i frontlinjen i “krigen mod stoffer”, men filmen stiller ultimativt flere spørgsmål end den besvarer.

3. nov 2015

Kommentar: Kunst gør de usynlige synlige

I Kenya forholder flere kunstnere sig til homoseksualitet. Det skaber ind imellem ravage. Men det er også med til at udvide et miljø og en bevægelse, der insisterer på den plads i samfundet, som de har ret til ifølge Kenyas grundlov.

2. nov 2015

Danwatch guider dig til CPH:DOX

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX er lige om hjørnet, og der er over 200 film og arrangementer at vælge imellem.

2. nov 2015

Historier fra Kenyas queer-miljø omsættes til film

Filmen ’Stories of Our Lives’ må ikke vises i Kenya, men den visuelt betagende fortælling turnerer heldigvis verden rundt. I 2014 vandt den juryens specialpris på Berlins Filmfestival.

30. okt 2015

Saudiarabisk blogger får menneskerettighedspris

Europaparlamentets Sakharovpris går i år til den saudiarabiske blogger, forfatter og aktivist Raif Badawi, der lige nu sidder fængslet for at have fornærmet islam.

26. okt 2015

Video: Offentlige indkøb fra asiatiske elektronikfabrikker

Den danske stat bruger cirka 570 millioner kroner årligt på IT-udstyr til staten og meget af det udstyr produceres i Asien. Elektronikfabrikker i lande som Kina og Vietnam producerer dag og nat. Ved samlebåndene står arbejdere tolv timer i streg, seks eller syv af ugens dage. Danwatch sætter fokus på offentlige indkøb fra asiatiske elektronikfabrikker. Mød to arbejdere, der kan berette om sygdom og lange arbejdsdage med lav løn, og hør hvad afdelingschef for Udbud og Indkøb hos Frederiksberg Kommune, Adam Hey, mener det offentlige kan gøre.

16. okt 2015

Migrantarbejdere i Dubai underbetales og får tilbageholdt pas

Dubais uendelige strande og solgaranti er et stort hit hos de skandinaviske rejsebureauer, men Swedwatch kan nu dokumentere, at flere migranter, der arbejder på Dubais hoteller, arbejder under forhold i strid med både Forenede Arabiske Emiraters arbejdslovgivning og internationale konventioner.

9. okt 2015

Dell og HP kræver stop for tvangspraktik efter Danwatch-undersøgelse

Efter Danwatch har dokumenteret, at brug af praktikanter i HP, Dell og Lenovos produktion overtræder både kinesisk lov og internationale konventioner om tvangsarbejde, beder Dell og Hewlett Packard (HP) nu deres leverandør, Wistron, om at indstille brugen af praktikanter midlertidigt.

7. okt 2015

Kinesiske studerende i tvangsarbejde laver servere til danske universiteter

Danske universiteter bruger millioner på it-servere, der produceres af unge kinesiske studerende under tvang og arbejdsvilkår, der overtræder national og international lov. Nu går SKI ind i sagen.

30. sep 2015

Humoristisk road movie prikker til den iranske censur

Jafar Panahi er for kritisk til at må instruere film i Iran, men det har ikke forhindret ham i at lave 'Taxi Teheran', der er et muntert portræt af den iranske hovedstad med en ganske alvorlig undertone.

3. sep 2015

Indiens arbejdere strejker mod virksomheds-venlig reform

Millioner af indere gik på gaden i protest mod en ny arbejdsmarkedsreform, som de mener kan koste mange jobs, fordi det bliver lettere for virksomheder at fyre arbejdere med kort varsel.

25. aug 2015

Guide: 7 oplysende TED Talks

TED.com er en uendelig og gratis kilde til brugbar og ejendommelig viden. Her er masser af miniforelæsninger om global udvikling og menneskerettigheder - eller mangel på samme.
Danwatch har samlet syv overraskende og underholdende TED Talks, hvor du kan blive lidt klogere på verdenssituationen.

12. aug 2015

Endnu en arbejder er sprunget ud fra Apple-fabrik

På en samlefabrik for iPhones i Zhengzhou i Kina er en mand sprunget ud fra bygningen. Arbejdsrettighedsgruppen China Labour Watch anser det for at være selvmord.

16. jul 2015

Ny film: Værdig dokumentar om tekstilarbejderes kamp

Dokumentar skildrer fem turbulente år i Bangladesh’ tøjindustri set fra arbejdernes perspektiv. En stolt og selvbevidst dokumentar, der portrætterer arbejderne som mennesker frem for ofre.

16. jul 2015

Nye milepæle for, hvad man må tale om

Den kenyanske kunstner Michael Soi producerer ikke smuk kunst eller kunst for at gøre folk glade, og han holder sig - med meget få undtagelser - langt væk fra bestillingsopgaver.

16. jul 2015

Kunst mod dobbeltmoral

Den kenyanske kunstner Michael Soi kobler kunst på lærred med sociale medier, når han sender bramfrie kommentarer ud i verden. Soi stiller skarpt på tabu og magt - kenyanske politikere fremstilles som svin, kineserne som ’sugar daddies’, og hvide mænd har hænderne nede i sorte kvinders trusser.

2. jul 2015

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører

2. jul 2015

Pakistan glemt efter katastrofebrand

Selv ikke en katastrofebrand har fået købere til at stille krav eller den pakistanske regering til at rette op på farlige arbejdsforhold eller sikre rettigheder for pakistanske tekstilarbejdere. De har ingen interesse i det, siger Khalid Mahmood, der er leder af den pakistanske arbejderorganisation Labour Education Foundation, til Danwatch.

28. jun 2015

Prisen for dyr kaffe når ikke bønderne i Etiopien

Specialkaffe fra Etiopien er big business, bare ikke for de bønder, der dyrker. Med begrænset adgang til information om markedsprisen og et sårbart liv som bonde uden råd til opsparing er det et let bytte for mellemmænd, og de ser meget lidt af den profit, der kommer fra den økologisk dyrkede Arabica bønne. Fotoreportage fra Etiopien.

26. jun 2015

Ny film: Hvad er modens sande pris?

Hvad er modens sande pris, spørger ny ambitiøs dokumentarfilm. Filmen forsøger at komme hele vejen rundt om modeindustrien, men vil for meget og svarer på for lidt.

24. jun 2015

TPP truer billig medicin i Stillehavsområdet

Den amerikanske medicinalindustri kan få indsigt og udvidede rettigheder, når offentlige myndigheder indkøber medicin, viser et lækket dokument. Generisk medicin er dermed truet, og dyrere medicin kan blive konsekvensen for hele Stillehavsregionen, mener NGO og ekspert.

22. jun 2015

NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.

15. jun 2015

Manglende sprinklersystem skyld i kollapset tekstilfabrik

Den syv-etagers tekstil i Bangladesh, der brød i brand og kollapsede i maj, kunne være undgået, hvis allerede kendte fejl var blevet udbedret rettidigt.

15. jun 2015

Netbutikker sælger bosættercremer

Flere butikker pillede kontroversielt israelsk hudplejeprodukt af hylderne sidste år, men salget af produktet fortsætter i en stribe danske webbutikker.

15. jun 2015

Bosættercremer igen på hylderne

Kontroversielt israelsk skønhedsprodukt forhandles igen i Magasin, der i september tog produktet af hylderne, fordi regeringen fraråder engagement med virksomheder i israelske bosættelser.

11. jun 2015

DanWatch modtager Timbuktu-prisen 2015

DanWatch bliver årets modtager af den store danske pris for kritisk udviklingsjournalistik, Timbuktu-prisen. Prisen er på 100.000 kr. og uddeles torsdag på Folkemødet på Bornholm. Prisen er et arbejdslegat, der gives til et journalistisk projekt, som beskæftiger sig kritisk og undersøgende med udviklingsspørgsmål på nationalt eller internationalt niveau.

9. jun 2015

Danwatch får 5 millioner til projekt om global fødevaresikkerhed

Udenrigsministeriets CSR Pulje bevilger 5 millioner kroner over tre år til undersøgende journalistik om stater og virksomheders sociale ansvar for globale fødevaresikkerhed. Projektet skal oplyse danske forbrugere, virksomheder og skoleelever samt kapacitets-opbygge ngo’er og journalister i Syd.

9. jun 2015

Frihandelsaftaler rammer ikke kun udviklingslande

FN-eksperter kritiserer forhandlinger om frihandelsaftaler for at være lukkede og udemokratiske. I denne uge mødes eksperterne i Geneve og taler strategi i forhandlingerne, og vi har fanget en af dem, Alfred de Zayas.

2. jun 2015

Forbrugerombudsmanden giver Danwatch medhold i undersøgelse

Rejseselskabers markedsføring af besatte områder som israelske bør præciseres, konkluderer
Forbrugerstyrelsen bl.a.efter, at Danwatch har sat fokus på rejsedestinationer i og omkring Israel.

1. jun 2015

“Så fik jeg øje på babyen i hendes favn”

29. maj 2015

Hvad skal Danmark med DanWatch?

DanWatch har holdt årsmøde, og gjort status på endnu et år med kritisk journalistik om mennesker og miljø

27. maj 2015

Svenske regioner ignorer horrible arbejdsforhold på kinesiske IT-fabrikker

Sveriges kommuner bryder bevidst regler for socialt ansvar ved at handle med fabrikker, der bryder kinesisk lov og internationale konventioner, afslører svensk TV4 på baggrund af Danwatch rapport. Se dokumentaren her.

26. maj 2015

Danwatch holder årsmøde – og du er inviteret!

Kom til årsmøde d. 28. maj og hør spændende historier, og mød virksomheder og politikere, der bruger DanWatch i deres arbejde. Der er øl og snacks til mange, så tag dine kolleger med!

20. maj 2015

“Ingen fortalte mig, at kemikalierne var kræftfremkaldende”

38-årige Seong-ok Lee har ligesom mange af sine kollegaer fået kræft efter at have arbejdet på en af Samsungs fabrikker. Samsung har undskyldt over for ofrene, men virksomhedens udspil til kompensation indeholder så strenge krav, at Seong-ok Lee og mange andre må kigge langt efter en erstatning.

1. maj 2015

IT-arbejdere betaler prisen for Apple Watch

Arbejdernes Internationale kampdag fejres i dag over hele verden, men på fabrikken der producerer de nye, eksklusive Apple ure beretter ny rapport om horrible arbejdsforhold.

1. maj 2015

DanWatch nomineret til Anders Bordings Journalistpris

‘Made in Bangladesh’ er blevet nomineret til Anders Bordings journalistpris for ‘en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie’.

24. apr 2015

To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

Seks millioner dollars. Så mange penge mangler Rana Plaza-fonden stadig for at kunne udbetale erstatninger til ofrene for den katastrofe, der for to år siden dræbte over 1100 arbejdere og sårede mere end 2000 i Bangladesh.

22. apr 2015

Kræftsyge IT arbejdere har udsigt til minimal kompensation

Efter mange års intens tovtrækkeri lovede Samsung Electronics sidste år kompensation til alvorligt syge fabriksarbejdere. Men Samsungs kriterier for kompensation er så snævre, at kun et fåtal vil modtage erstatning fra elektronikgiganten.

9. apr 2015

Ekspert: Større magt til virksomheder truer udviklingslandene

Den største frihandelsaftale nogensinde kan få fatale konsekvenser for udviklingslandene og give virksomheder hidtil uset indflydelse. Dansk ekspert frygter “demokratisk underskud”.

27. mar 2015

Nordiske banker tjener på saudiske våbenkøb

Nordiske investeringsfonde, herunder Skandia, Nordea og Danske Bank, investerer over en milliard svenske kroner (800 millioner DKR, red.) i firmaer, der leverer våben til Saudi-Arabien.

16. mar 2015

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

16. mar 2015

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

8. mar 2015

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.

23. feb 2015

Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben

Store indeksfonde, der anbefales af eksperter, investerer i klyngebomber samt atomvåben og krænker dermed FN-konventionerne.

19. feb 2015

Politiken markedsfører bosættelse som Israel

Politiken omtaler bosættelse på Vestbredden som israelsk. Det sker på trods af, at avisen selv for nylig beskrev, hvordan danske rejseselskaber vildleder om rejser til besat land.

12. feb 2015

Danske banker har ikke styr på investeringers CO2 -aftryk

Danske Bank, Nordea, Handelsbanken og Skandia har ikke overblik over deres investeringers negative klimapåvirkninger, viser en ny rapport fra SwedWatch.

30. jan 2015

DanWatch rapport udløser klage til ombudsmanden

Rejseselskabers vildledende markedsføring om ture til besatte områder fører til en klage til forbrugerombudsmanden og spørgsmål til Erhvervsministeren.

29. jan 2015

Minister afviser skærpet kurs overfor uetiske investeringer

Handels-og udviklingsminister Mogens Jensen afviser opfordringer til politisk handling efter Danwatch’s dokumentation af danske investeringer på kant med menneskerettighederne.

23. jan 2015

Danske banker har huller i etikken

Der er store blinde vinkler i danske bankers investeringspolitik. Det viser en undersøgelse fra den nye svenske forbrugertjeneste Fair Finance Sverige.

8. jan 2015

DanWatch takker for din støtte

Hver måned modtager DanWatch bidrag fra danskere, der på den måde er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte CSR og menneskerettigheder på dagsordenen. Og det betaler sig. Her følger en oversigt over vores resultater fra 2014. Tak fordi du var med os!

29. dec 2014

Sydkoreas It-produktion kræver menneskeliv

I Sydkorea kræver hundredvis af arbejdere nu kompensation fra Samsung for det arbejde, de mener, er årsag til deres kræftsygdom. Samsung beklager, men tager ikke skylden.

29. dec 2014

Sydkoreas IT-arbejdere kæmper for rettigheder

Det globale marked for tablets er i eksplosiv vækst, men den rivende udvikling har en pris. I Sydkorea kæmper elektronikindustriens arbejdere for deres rettigheder – med livet som indsats.

28. dec 2014

Minister i samråd om uetiske investeringer

I kølvandet på en række afsløringer fra DanWatch kalder Enhedslisten nu udviklingsministeren i samråd og stiller krav om begrænsning af globale uetiske investeringer.

28. dec 2014

Filmen du ikke må se

26. dec 2014

Syngenta forsøger at bremse kritisk film

Verdens største pesticidproducent, Syngenta, forsøger at bremse kritisk dokumentarfilm om virksomhedens forbindelse til uetiske højrentelån til bønder i Indien. DanWatch viser nu filmen.

18. dec 2014

København fortsætter investeringer i israelske bosættelser

Trods kritik investerer Københavns Kommune stadig i virksomheder, der medvirker til opretholdelsen af israelske bosættelser på Vestbredden. Det viser en ny rapport fra DanWatch.

18. nov 2014

“Hvis ikke jeg betaler for at arbejde, melder de mig til politiet”

Dåsetomater i danske supermarkeder kommer fra Italiens hæl, hvor tusindvis af illegale immigranter graver sig dybere ned i gæld til bandeledere, Il caporali, der udnytter deres papirløse status.

14. nov 2014

København fortsætter investeringer i sort energi

Københavns Kommune vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad, men har ingen planer om at afhænde sine investeringer i kulsort energi - heller ikke i tre af selskaberne, som er under anklage for brud på internationale konventioner.

30. okt 2014

DanWatch får ny direktør

I dag tiltræder avis- og mediemand, Jesper Nymark, som ny direktør for DanWatch.

2. okt 2014

Sephora dropper israelsk hudplejeprodukt

Kosmetikkæden Sephora har fjernet bosætterproduktet AHAVA fra hylderne i Danmark. Dermed har samtlige større danske forhandlere droppet produktet som følge af DanWatch’s rapport.

29. sep 2014

Butikker dropper salg af kosmetik fra ulovlige bosættelser

Danske butikker tager cremer fra israelske bosættelser af hylderne og trækker ordrer tilbage. Minister fraråder handel med bosættelser.

8. sep 2014

Billedreportage: Rishøst i Indien

Størstedelen af verdens basmatiris produceres i 'Basmatibæltet', der strækker sig langs foden af Himalaya i Indien. Her arbejder migrantarbejdere hårdt uden kontrakt og til en løn, de ikke kan leve for. Samtidig tvinger lån med ågerrenter og aggressiv marketing af farlige, dyre pesticider risbønderne ind i en gældsspiral. Danwatch har været i Indien for at undersøge produktionsforholdene omkring de ris, der havner på hylderne i de europæiske supermarkeder og bringer her en billedreportage.

8. sep 2014

Risens pris

For 15 kroner kan du i ethvert europæisk supermarked købe en pose basmatiris. Men de indiske immigranter, der bærer den tungeste byrde i risproduktionen, får det mindste udbytte og fastholdes i fattigdom.

8. sep 2014

Basmatiris druknes i gødning og pesticider

Lån med ågerrenter og aggressiv markedsføring af gødning og sprøjtemidler fanger indiske ris-bønder i en gældsspiral. De, der har kastet sig ud i økologiske ris siger, at udbyttet ikke er mindre.

5. aug 2014

Kaffens skyggeside i billeder

5. aug 2014

Fattigdom og udnyttelse i bunden af din kaffekop

Kaffe er en lukrativ industri, blot ikke for dem, der dyrker og plukker de værdifulde bønner. DanWatch har været i Brasilien og Etiopien for at dokumentere de elendige forhold, som millioner af kaffebønder arbejder under.

5. aug 2014

Ingen rettigheder for fattige kaffebønder

Slaveri og mangel på rettigheder er udbredt i brasiliansk kaffeproduktion, der er verdens største. DanWatch har mødt bønderne på brasilianske kaffefarme.

5. aug 2014

Dyrebar bønne som røverkøb

Etiopisk specialkaffe er big business, bare ikke for de landmænd, der dyrker den. Med sparsom information og små pengebeholdninger udgør de et let bytte for mellemmænd, og de ser kun en brøkdel af den profit, der skabes med den økologisk dyrkede Arabicabønne.

16. jun 2014

G4S trækker sig fra israelske fængsler

Sikkerhedsfirmaet G4S dropper kontrakter med det israelske fængselsvæsen over tre år. Det sker som følge af DanWatch-rapport i 2010 af virksomhedens kontrakter med israelske fængsler.

12. maj 2014

Politikere og L’Oréal lover handling mod børnearbejde

En DanWatch-rapport om børnearbejde i udvindingen af glimmer i Indien har sat børnearbejde på politikere og brancheforenings dagsorden.

12. maj 2014

Overblik: Hvem arbejder for bedre forhold i tekstilindustrien?

DanWatch dokumenterer og fortæller, når virksomheder ikke lever op til deres etiske ansvar, men vi leverer ikke løsninger på problemerne. Det er der derimod mange andre, der gør. Få overblik over de danske aktører, der arbejder på at forbedre forholdene for tekstilarbejderne i Bangladesh.

8. maj 2014

Et giftigt arbejde

Brasilien er en af verdens største kaffeproducenter, men kaffefarmernes brug af pesticider har sendt antallet af kræfttilfælde i vejret og forurenet grundvandet. DanWatch har besøgt Minas Gerais.

24. apr 2014

Ofre for fabriks-kollaps har ventet et år på erstatning

Et år efter Rana Plaza-kollapset modtager ofrene nu første portion af den længe ventede erstatning. Der mangler dog stadig mange millioner for at dække de samlede erstatninger.

21. apr 2014

Mandag Morgen: Modebranchen har intet lært af Rana Plaza-ulykken

Mandag Morgen bringer stor artikel om DanWatch's rapport 'Tøjets Tragedier'. Artiklen samler kommentarer til rapporten fra en række af Danmarks vigtigste tekstil-aktører.

9. apr 2014

Stigning i mindsteløn nåede ikke syersker i Bangladesh

Da mindstelønnen blev hævet for syerskerne i Bangladesh, hævede fabrikkerne blot produktiviteten. Derfor fik mange reelt aldrig lønstigning, siger kilder til DanWatch, der har besøgt syerskerne i Bangladesh.

4. apr 2014

Varmtvandsrejer har et blakket ry

Duften af indbagte tigerrejer og synet af et fad velmarinerede kongerejer kan få tænderne til at løbe i vand hos mange. I Danmark sælges de i stor stil, mens svenskerne boykotter varmtvandsrejer. Nogle steder produceres rejer med store mængder antibiotika.

4. apr 2014

L’Oréal sætter nyt fokus på børnearbejde som følge af DanWatch-rapport

L'Oréal vil tjekke leverandørkæder efter DanWatch afsløring af risiko for børnearbejde i deres produkter.

4. apr 2014

Ingen skolegang for Madhu

Madhu er et blandt 5000 børn, der arbejder i mika-miner i Indien. Læs hendes historie og se videoklip med hende.

4. apr 2014

Fakta om børnearbejde i mika-miner i Indien

Børnearbejde er ulovligt. Få overblik over konventioner og love mod børnearbejde i Indien.

4. apr 2014

Minister: Tøjfirmaer skal tage ansvar

I kølvandet på afsløringer fra DanWatch og Fagbladet 3F opfordrer udviklingsminister Mogens Jensen nu danske tøjproducenter til at sikre bedre vilkår hos deres leverandører i Bangladesh.

4. apr 2014

Tvunget ind i dødsfælde

Arbejderne blev gennet ind i tekstilfabrikken Rana Plaza, der kollapsede, og mindst 1134 omkom. Rozina måtte save i sin egen arm for at slippe fri af ruinerne.

4. apr 2014

Husker du Rana Plaza?

Mindst 1134 mennesker blev dræbt i århundredets største industrikatastrofe, da fabrikken Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. DanWatch har været i tøjfabrikkernes hovedstad og gør status et år efter ulykken.

4. apr 2014

Drab og børnearbejde bag dine wokrejer

Danskernes forbrug af varmtvandsrejer eksploderede i 90’erne. Men i kølvandet på den eftertragtede spise er både drab, børnearbejde, tvangsarbejde og ødelagte familier. Billedet: I Ecuador har vagthunde bidt flere lokale ihjel, da de ville samle skaldyr nær rejefarme.

4. apr 2014

Kampen om rejerne koster liv

Rejefarme i Ecuador udsættes for angreb fra kriminelle, men den øgede bevogtning af farmene har kostet flere uskyldige lokale fiskere livet. Samtidig har rejefarmerne fjernet store områder af mangrove, der dannede rammen for lokalbefolkningens eksistensgrundlag.

4. apr 2014

Rejer bliver pillet af børn og tvangsarbejdere

Børnearbejde, tvang og bestikkelse er dagligdagen i varmtvandsrejeindustrien i Thailand, hvor størstedelen af arbejderne er migranter fra Burma.

16. dec 2013

Reportage: Børnearbejde i Vestafrikas miner

DanWatch-undersøgelse dokumenterer, at flere en 1,5 millioner børn verden over knokler i miner for at udvinde guld, der kan ende i din mobiltelefon.

12. dec 2013

Nokia og samsung svarer på DanWatch rapport

DanWatch omtaler 10 virksomheder i undersøgelsen 'Børneguld i din Mobil?'. Læs deres kommentarer til rapporten.

13. jun 2013

G4S: Vi bliver i fængsler og bosættelser

I den kontroversielle sag om deres engagement på den besatte Vestbred løfter G4S nu sløret for, hvilke kontrakter de trækker sig fra og hvilke, de bevarer.

1. jan 2013

Kritisable arbejdsforhold bag gummihandsker på danske hospitaler

Gummiet i hospitalshandsker fra Mölnlycke og andre leverandører til danske hospitaler kommer fra plantager, hvor løn under mindstelønsniveau, diskrimination og kritisable arbejdsforhold er hverdag.

1. jan 2013

Nul opmærksomhed på gummiarbejdere

Nul ud af 20 brands af gummistøvler, og gummihandsker og madrasser i Danmark arbejder i praksis med social ansvarlighed overfor gummileverandører.

1. jan 2013

Urimelige arbejdsforhold i gummiplantager

Forskelsbehandling, forbund mod fagforeninger, lav løn og farlige sprøjtemidler. Det er hvad arbejderne på gummiplantager i Indonesien må finde sig i. DanWatch har besøgt dem.

26. nov 2012

De israelske bosættelser og international ret

Hvordan er de israelske bosættelser opstået? Hvorfor er de ulovlige? Hvad siger folkeretten, der ofte nævnes i forbindelse med bosættelserne? Og hvordan krænker bosættelserne menneskerettighederne? Her giver DanWatch et kort overblik.

22. nov 2012

Søvndals bosætter-mærkning undergravet af mærkningsfusk

Udenrigsministerens lancering af en mærkningsvejledning for bosættervarer kan ikke gøre op for, at Israel fejlmærker varer fra bosættelser.

20. nov 2012

Yngler din opsparing i ulovlige bosættelser?

Danske pensionskasser og investeringsforeninger investerer i stor stil kundernes opsparinger i ulovlige israelske bosættelser. FN’s særlige rapportør anbefaler frasalg, men investorerne mener ikke, at det er vejen frem.

19. nov 2012

Når ord ikke er nok

I en branche, hvor der bygges på forskellige værdisæt, er ord ikke altid nok. Rambøll forsøgte flere gange at gøre to storentreprenører opmærksomme på, at deres ansatte arbejdede under slavelignende forhold. Men man blev mødt med tavshed.

11. nov 2012

Danske universiteter samarbejder med ulovlige bosættelser

Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Universitet deltager i samarbejder, der involverer israelske bosættelser på den besatte Vestbred. DTU dropper nu deres samarbejde. Udenrigsministeren bifalder.

21. sep 2012

DONG udelod kritik af mine i notat til Folketinget

DONG må endnu engang stå på mål for kritik omkring storleverandøren Cerrejón-minen i Colombia. Det sker efter P1 Dokumentar har fået adgang til en rapport, der dokumenterer en række kritiske arbejdsforhold, som DONG udelod i notater til Folketinget.

27. jun 2012

Større åbenhed om pensionspenge i korrupte stater

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er sammen med finanssektorens storspillere blevet enig om en indsats, der skal bane vejen for ansvarlige investeringer i statsobligationer.

9. jun 2012

ISS har vagter i ulovlige bosættelser

Rengøringsgiganten ISS leverer rengøring, catering og - ligesom sikkerhedsselskabet G4S - vagttjeneste til ulovlige bosættelser i Palæstina.

21. maj 2012

Investerings-foreninger har millioner i korrupte regimer

Over en milliard kroner har de største danske investeringsforeninger købt statsobligationer for i Afrika. Uden at have garanti for at pengene ikke bliver brugt til korruption eller undertrykkelse.

29. mar 2012

Slagteriarbejdere ser langt efter anstændige arbejdsforhold

21 timers arbejdsdage med kun én pause. Ingen faste arbejdstider, kun fastsatte resultater. Sådan er hverdagen for de brasilianere som arbejder på slagterier som producerer læder til Europa. Det kniber for slagterierne med at opfylde adskillige basale arbejdstagerrettigheder.

29. mar 2012

Gæld holder unge fanget i slaveri

Brasilianske kvægfarme udnytter fattigdom og fanger unge mænd i gældsfælder og slaveri. Kvægfarme er første led i læderproduktionen til sko fra kendte brands. På trods af gode intentioner fra både skobranchen og Brasiliens regering er der lang vej at gå, før slaveriet er udryddet.

29. mar 2012

Slaver bag dine sko

For få måneder siden arbejdede Daniel og Rodrigues som slaver under forhold som kategoriseres som det absolut minimale og iblandt det værste af det værste. Det lykkedes dem at flygte, og i dag har de taget hul på et nyt liv.

26. mar 2012

Giftig garvning uden beskyttelse

I Indiens garveindustri er der sket forbedringer med at beskytte miljøet, men ikke med at beskytte arbejdernes helbred. Dødsfald og sygdomme på grund af giftige kemikalier er udbredt.

21. mar 2012

‘Kvæget skal overleve til vi når slagteriet’

Kvæg på lastbiler sammenstuvet i ulovligt antal, kalve kastet rundt med sammenbundne ben og mishandling på slagterierne foregår dagligt i Indien. På trods af ambitiøs lovgivning er fokus dyrevelfærd fra læderindustrien lig nul.

20. mar 2012

Nordea dropper spekulation i fødevarer

Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.

22. dec 2011

Virksomheder undgår skat i Sierra Leone

De fem største mineselskaber i Sierra Leone har succes med kun at betale meget lidt i skat. Hvordan gør de, og er ny EU-lovgivning løsningen?

18. dec 2011

Mindsteløn er ikke leveløn

Diddihatono dyrker peber på familiens ene hektar jord. Han arbejder også på en gummiplantage med sin bror for at få råd til mad til familien.

18. dec 2011

Kapitalintensivt landbrug uden kapital

Fru Sawar på 70 år dyrker stadig peber på familiens jord.

18. dec 2011

Supermarkeder sælger peber fra landmænd i gældsfælder

Når du svinger peberkværnen over din hakkebøf, kan du være med til at holde Asiens peberbønder i gældsfælder og fattigdom. De danske supermarkeder kender ikke til problemet trods politikker om etisk handel.

18. dec 2011

Et drys peber koster mere end du tror

I Indien og Indonesien betaler peberbønderne en høj pris for at dyrke de små korn. Gældsproblemer, selvmord, udpining af jorden og overforbrug af sprøjtegifte er realiteten i pebermarkerne.

18. dec 2011

Peber: Fairtrade eller økologisk?

Fairtrade og økologisk peber er stort set ukendt på Bangka i Indonesien. I Indien er der flere muligheder.

9. nov 2011

Holland huser skatte-spekulanter

Olieselskabet Pluspetrol, der står bag massiv forurening af Perus jungle, får hjælp af Holland til at slippe billigere i skat. Det viser DanWatch's gennemgang af selskabets regnskaber.

26. okt 2011

Millioner liter gift for æg og bacon

Hvert år pumpes flere hundrede millioner liter sprøjtegift ud over sojamarker i Argentina for at sikre, at du kan få æg, bacon, mælk og koteletter. Sprøjtegiften er mistænkt for at stå bag en stigning i antallet af aborter, misdannelser, kræfttilfælde og andre livstruende sygdomme i Argentina. Dansk landbrug importerer hvert år argentinsk soja for milliarder til dyrefoder.

26. okt 2011

Mad med skjult soja

Få danskere er klar over, at de er storforbrugere af soja. For det bruges både som foder til landbrugets dyr og som ingrediens i en lang række fødevarer - læs her hvilke.

26. okt 2011

Landbruget kender intet til misdannelser

Flere store danske virksomheder med politikker om bæredygtighed er involveret i brugen af Argentinsk soja. Alligevel kender de ikke til mistanken om, at den massive sprøjtning med glyphosat kan give misdannelser hos nyfødte.

24. okt 2011

Skattespekulation for dummies

Hvordan foregår det egentlig, når virksomheder spekulerer i at minimere deres skattebillet, og hvad kan skattely bruges til? DanWatch giver her en kort intro.

17. okt 2011

G4S tilbagetog fra bosættelser trækker ud

I marts måned meddelte G4S, at firmaet ville stoppe flere aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Men det sker først mellem 2012 og 2015, siger G4S nu. Og firmaet fortsætter med at levere sikkerhed i bosættelser og udstyr til flere fængsler.

23. sep 2011

Sewangas brødsalg taber på prisstigning

Sewanga Goodman forsørger sin familie som brødsælger på gaden i Ugandas hovedstad. Prisen på brød er næsten fordoblet på et år, men Sewanga Goodman tjener ikke mere end før.

23. sep 2011

Lucy: “Vi har ikke råd til brød længere”

Der er råd til mad, husleje og skole, men heller ikke mere, for Lucy Mutedi.

23. sep 2011

Lokalt bageri mister kunder

Indtægten er faldet i det lille bageri I Kampala, for kunderne har ikke længere råd til at købe brød.

23. sep 2011

Først afskaffede vi morgenmaden

Spekulation i råvarer er med til at øge priserne på brød og andre fødevarer i Uganda, så familier ikke længere har råd til mad. Tørke truer med at presse priserne yderligere op.

23. sep 2011

Banker har ingen politik for fødevarespekulation

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation ved at tilbyde kunder at investere i strukturerede obligationer, der baserer sig på fødevarepriser. Ingen af bankerne anser spekulation i fødevarer som et problem.

28. jun 2011

Rambøll vil bremse slavearbejde

Efter DanWatch i februar afslørede, at Rambøll ignorerede slavelignende arbejdsvilkår hos Dubai-partnere, ændrer Danmarks største ingeniørvirksomhed nu praksis, skriver Ingeniøren.

11. mar 2011

G4S vil stoppe aktiviteter på Vestbredden

Verdens største sikkerhedskoncern, G4S, har i morges meddelt, at selskabet vil stoppe en række aktiviteter i de ulovlige bosættelser på Vestbredden. Det sker efter DanWatch har afsløret, at selskabet leverer sikkerhedsydelser til blandt andet checkpoints og fængsler på Vestbredden.

22. feb 2011

G4S tjekker sin etik på Vestbredden

G4S vil nu foretage et etisk tjek af sine aktiviteter på Vestbredden. Det er ikke tilstrækkeligt at vurdere lovligheden, siger juridisk direktør i G4S Søren Lundsberg-Nielsen.

21. feb 2011

Rambøll-partnere bruger slavearbejde

Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed er involveret i byggeri af skyskrabere ogprestigebyggerier til hundreder af millioner kroner i Dubai. Flere af Rambølls samarbejdspartnere ansætter migranter under forhold, som eksperter betegner som moderne slaveri.

21. feb 2011

Når lønnen ikke er til at leve af

Med skyskrabere der kan nå himlen, golfbaner i alle variationer og kendt som de riges paradis er Dubai for mange symbolet på verdens rigdom og overflod. Men det kan være svært at tjene til dagen og vejen for de tusindvis af migrantarbejdere, der arbejder op til 72 timer om ugen for en løn, der knap dækker deres udgifter ved at være i landet.

21. feb 2011

“Folk dør før deres drømme bliver til virkelighed“

Tusinder af migranter er kommet til Dubai med en drøm om at forsørge familien derhjemme. De finder arbejde på golfstatens store byggeprojekter, men ender ofte i håbløse situationer, som de ikke selv kan styre. 23-årige Ranjeev fra Indien er én af dem.

21. feb 2011

Bag facaderne slider slaverne

De gældsætter sig for at migrere fra Sydasien til Dubai og bygge de prangende prestigeprojekter til en lavere løn end aftalt og under ansættelsesvilkår, som de ingen indflydelse har på. FNs arbejdsorganisation kalder det den værste form for arbejde, der findes.

7. feb 2011

Føtex sælger bosætter-peber

Danske supermarkeder sælger frugt og grønt fra de ulovlige israelske bosættelser i Palæstina, viser research fra DanWatch.

7. feb 2011

Gourmet-menu med et pift af undertrykkelse

Restauranter på Radisson Hoteller i København er blandt de danske restauranter, der bruger krydderier fra ulovlige israelske bosættelser.

7. feb 2011

Palæstinensiske arbejdere udnyttes i bosættelser

Tusinder af palæstinensiske voksne og børn arbejder som daglejere i bosættelser, der tidligere var palæstinensisk jord.

2. feb 2011

Dine dadler kan være dyrket på besat land

Føtex og Coop får dadler fra israelske leverandører, som har produktion i den besatte Jordandal. Supermarkederne kontrollerer ikke, om deres dadler kommer fra én af de ulovlige bosættelser.

13. dec 2010

Det store tuntyveri

Hvert år slipper forhærdede kriminelle godt af sted med at stjæle milliarder af kroner fra verdens fattigste. Piratfiskeri begynder langt ude på havet og ender i din indkøbskurv.

13. dec 2010

Pirattun på dåse

Når danske forbrugere køber dåsetun fra det lokale supermarked, kan de ubevidst være med til at støtte EU’s piratfiskeri i Afrika. Det viser DanWatch's undersøgelse af tunfisken, fra den bliver fisket op af havet, til den havner på hylderne i danske fødevarebutikker.

14. okt 2010

Fiskeriaftale med EU gavner Mozambique minimalt

EU's fiskeripartnerskabsaftale med Mozambique giver EU's egne fartøjer muligheden for at fange tun i Mozambiques farvande mod kompensation til landets Fiskeriministerium.

14. okt 2010

Fiskerne fastholdes i fattigdom

Der er langt fra robådene drevet frem ved håndkraft til de europæiske industrielle fiskefartøjer. Og den udvikling af Mozambiques fiskeindustri, som fiskeripartnerskabs-aftalen med EU skulle skabe, ser fiskerne ikke meget til i Tofo.

10. maj 2010

Kapital strømmer ud af udviklingslande

I en ny rapport sætter Concord Danmark og DanWatch fokus på det faktum, at utilstrækkelige skatteregler er med til at holde Ghana og andre udviklingslande med store naturressourcer fast i fattigdom.

19. mar 2010

Ghanas guld giver flere ulemper end fordele

Ifølge lokale kilder er guldfirmaers skattebidrag i Ghana er så begrænset, at det ikke modsvarer guldudvindingens ulemper i form af forurening og fattigdom.