Nyhed

Føtex sælger bosætter-peber

7. feb 2011

Danske supermarkeder sælger frugt og grønt fra de ulovlige israelske bosættelser i Palæstina, viser research fra DanWatch.

Trods garantier om at de ikke fører bosætter-varer har DanWatch i en række supermarkeder fundet peberfrugter, avocadoer, sharon- og grapefrugter fra virksomheder, der har produktion i bosættelser. Det drejer sig om Netto, Føtex, Irma, Fakta og Kvickly.

Det internationale samfund betragter bosættelserne som ulovlige og som en af de største forhindringer for fred i Mellemøsten. Udenrigsminister Lene Espersen (K) udmeldte i en pressemeddelelse i marts 2010 en klar dansk holdning til bosættelserne: “De er ulovlige i henhold til den internationale folkeret, og de udgør en forhindring for fred,” sagde udenrigsministeren.

Israelske eksportører snyder med mærkningen

Når varer fra bosættelserne kan ende i Danmark, skyldes det, at de israelske eksportører af frugt og grønt snyder med mærkningen.
EU stiller klare krav om, at der skelnes mellem produkter fra Israel og bosættelserne. Alligevel mærker eksportørerne alle deres produkter “Produce of Israel” – også når de er dyrket på palæstinensisk land.

Agrexco Agricultural Export Company Ltd. er Israels største eksportør af frugt, grønt, krydderurter og dadler. En stor del af selskabets produktion drives af bosættere på den besatte Vestbred.

I Føtex fandt DanWatch orange peberfrugter fra Carmel Agrexco. På kassen med peberfrugterne var der påført et klistermærke med navnet “Fadida Ofer” – en producent af peberfrugter fra bosættelsen Tomer på Vestbredden.

Også i Irma og Fakta har DanWatch fundet varer fra Agrexco. Coop har ikke villet oplyse navnet på deres israelske leverandør. Men Coops direktør for miljø- og fødevarepolitik, Mogens Werge, oplyser, at Coop har “en klar politik om ikke at importere varer fra bosættelser.”

Om Agrexco

Agrexco står for 60-70 procent af de landbrugsprodukter, der dyrkes i de jødiske bosættelser på palæstinensisk territorium. Det forklarede den daværende direktør for den britiske del af Agrexco, Amos Orr, under ed i en retssat i Uxbridge, England, i 2006. Under retssagen kom dokumenter blev der fremlagt dokumenter, der viste, at Agrexco på det tidspunkt havde produktion i 20 bosættelser på Vestbredden og i Gaza. Og ifølge den israelske organisation Who Profits har Agrexco et regionalt kontor i den besatte Jordandal.

På sin hjemmeside beskriver Agrexco, hvordan deres dadler af mærket Carmel er dyrket på forskellige områder i Jordandalen, at deres figner blandt andet stammer fra bosættelsen Massuah, samt at deres granatæbler er produceret i bosættelsen Mitzpe Shalem. Hertil har organisationer som Corporate Occupation og PGFTU dokumenteret Agrexcos aktiviteter i bosættelser på Vestbredden ved besøg og billededokumentation.

Dansk Supermarked fyrer hollandsk leverandør

De orange peberfrugter fra Agrexco er havnet hos Føtex gennem en hollandsk leverandør. Den leverandør kan Dansk Supermarked ikke længere have tillid til, siger indkøbschef Peter Løth, da DanWatch fremlægger oplysningerne for ham.

“Tillidsbrud er lig med at vi ikke kan arbejde sammen med leverandøren,” siger Peter Løth.

Derimod får sagen ingen konsekvenser for Agrexco, selv om selskabet har produktion i bosættelserne.

“Det er den, som leverer til os, vi skal have tillid til. Det er ikke et problem for os at arbejde sammen med Agrexco,” siger Peter Løth.

Palæstinensiske frugtplukkere på sulteløn

I Føtex har DanWatch også fundet varer fra en anden israelsk frugteksportør, kaldet Mehadrin. Det drejer sig om grapefrugt af Mehadrins mærke Jaffa. I Føtex og Netto har DanWatch fundet pomolo af samme mærke. I Netto fandt vi også avocadoer af Mehadrins mærke Top.

Ifølge Dansk Supermarkeds indkøbschef Peter Løth er Mehadrin kædens største leverandør af frugt og grønt fra Israel.

I maj 2010 dokumenterede den engelske organisation Corporate Occupation, at dele af Mehadrins produktion foregår på besat land, blandt andet i bosættelsen Beqa’ot. Ifølge Corporate Occupation arbejder palæstinensiske landarbejdere i bosættelsen uden papirer og til en løn under halvdelen af den israelske mindsteløn. Produkterne fra Beqa’ot blev ifølge Corporate Occupation mærket somom de er fra Israel.

Også i Kvickly og Irma har DanWatch fundet grapefrugt og pomelo fra Mehadrin.

UndersøgelseForretning på forbudt land

Dansk erhvervslivs forbindelser til den israelske besættelse af Palæstina.

TemaForretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.

RelateredeNyheder

PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.

Minister afviser skærpet kurs overfor uetiske investeringer

Handels-og udviklingsminister Mogens Jensen afviser opfordringer til politisk handling efter Danwatch’s dokumentation af danske investeringer på kant med menneskerettighederne.

De israelske bosættelser og international ret

Hvordan er de israelske bosættelser opstået? Hvorfor er de ulovlige? Hvad siger folkeretten, der ofte nævnes i forbindelse med bosættelserne? Og hvordan krænker bosættelserne menneskerettighederne? Her giver DanWatch et kort overblik.

Danske universiteter samarbejder med ulovlige bosættelser

Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Universitet deltager i samarbejder, der involverer israelske bosættelser på den besatte Vestbred. DTU dropper nu deres samarbejde. Udenrigsministeren bifalder.

G4S tjekker sin etik på Vestbredden

G4S vil nu foretage et etisk tjek af sine aktiviteter på Vestbredden. Det er ikke tilstrækkeligt at vurdere lovligheden, siger juridisk direktør i G4S Søren Lundsberg-Nielsen.