Danwatch er et prisbelønnet, uafhængigt, undersøgende medie og researchcenter, der laver journalistik i offentlighedens interesse. Gennem vores undersøgende journalistik belyser og dokumenterer vi strukturelle problemstillinger vedrørende staters, virksomheders og investorers aktiviteter i henhold til internationale konventioner og national lov.
Gennem vores dybdegående journalistiske undersøgelser belyser vi strukturelle problemstillinger og afdækker sandheden bag i offentlighedens interesse og uden nogle skjulte agendaer. Vores journalistiske undersøgelser dokumenterer ofte komplekse emner og omfatter ofte både forskellige sektorer, lande og brancher. Men gennem fakta-baseret, objektiv journalistik, afdækker vi systemiske og strukturelle problemstillinger, så helt almindelige mennesker kan forstå og forholde sig til dem.
Vores journalistiske fokus er at undersøge problemstillinger, der berører os alle, for på den måde være et vindue til den globale virkelighed, som vi alle er en del af. Hver undersøgelse kan tage mellem 4-10 måneder, og omfatter en dybdegående desk- og dataresearch kombineret med feltrejser i op til flere lande.
Vi arbejder ofte sammen med lokale journalister samt både danske og internationale medier (se “vores samarbejder”). Det lokale kendskab kan være afgørende og vi søger at understøtte den gennem journalistisk kapacitetsopbygning (se: “ kapacitetsopbygning”) i de steder, vi arbejder. Herigennem har vi opbygget et meget stærkt netværk af undersøgende journalister, lokale medier, CSO’er, kilder og whistleblowers.
Vi samarbejder med førende nationale og internationale medier og broadcastere, hvilket sikrer at vores journalistik når så mange mennesker som muligt. Det har medført at voresundersøgelser har været dækket af de største aviser, broadcastere og nyhedsmedier både i Danmark og internationalt.
Vores overbevisning er, at uafhængig undersøgende journalistik er fundamental for ethvert demokrati, og at den undersøgende, kritiske journalistik gør, at den brede offentlighed bedre kan forstå og navigere i den verden og det samfund, de er en del af.
Derudover giver den undersøgende journalistik often en vigtig stemme til de mest udsatte og sårbare i samfundet, samtidig med at den holder stater, investorer og virksomheder ansvarlige i forhold til national lov, internationale konventioner og egne CSR retningslinjer.
Vores journalistiske undersøgelser medfører derfor ofte politiske reaktioner og høringer både nationalt og internationalt samt har resulteret i konkrete ændringer hos nogle af verdens største virksomheder.
Direktør Jesper Nymark om Danwatch
”Vi har fundet vores placering i det danske mediemarked, hvor vi samarbejder godt med de brede medier. Vi gør det, vi er gode til: nemlig at lave undersøgende journalistik og skaffe dokumentation. Og så samarbejder vi med andre medier for at komme ud til den brede offentlighed.”

”Vi er ikke et nyhedsmedie, men et undersøgende medie med særligt fokus på graverjournalistik, og det giver os en større spillebane, at der på grund af manglende ressourcer bliver skåret ned på graverjournalistikken i de brede medier,” siger Jesper Nymark til Journalisten.
Læs artiklen i Journalisten: “Danwatch laver gratis graverjournalistik og millionoverskud”
Awards
Timbuktu Prisen 2015 – Danmarks største journalistiske pris for undersøgende journalistik om vækst- og udviklingsproblematikker.
CISU Prisen 2017 –