Nyhed

Indiens arbejdere strejker mod virksomheds-venlig reform

3. sep 2015

Millioner af indere gik på gaden i protest mod en ny arbejdsmarkedsreform, som de mener kan koste mange jobs, fordi det bliver lettere for virksomheder at fyre arbejdere med kort varsel.

Ti store indiske fagforeninger, der repræsenterer arbejdere i både den offentlige og private sektor, kaldte 2. september til en 24-timer lang strejke. Det skete efter at forhandlinger med finansministeren Arun Jaitley brød sammen.

Regeringen med premierminister Narendra Modi i spidsen har med en ny arbejdsmarkedsreform planer om at frasælge andele af statsejede virksomheder, og det mener fagforeningerne vil koste mange jobs og forringe arbejdsvilkårene for helt almindelige indere.

Den nye reform skal gøre det lettere at tiltrække udenlandske investeringer, men gør det samtidig sværere at danne nye fagforeninger og nemmere at fyre arbejdere.

Fagforeningerne anerkender, at der er brug for en reform, men kræver større jobsikkerhed og en højere mindsteløn.

Den landsdækkende strejke påvirkede dagligdagen i store områder af Indien. Både ansatte inden for offentlige transport og banker nedlagde arbejdet, ligesom mange i den uformelle sektor lukkede deres forretninger ned.

Strejken foregik forholdsvis roligt, men i Vestbengalen udbrød der kampe mellem de strejkende og politiet og omkring 200 blev anholdt.