Tema

Forretning på forbudt land

DanWatch’s tema ‘Forretning på Forbudt Land’ undersøger danske virksomheders forbindelser til ulovlige israelske bosættelser på den palæstinensiske Vestbred.

FN og Den Internationale Domstol i Haag har dømt de israelske bosættelser på Vestbredden for ulovlige og menneskerettighedskrænkende.

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.

UndersøgelseForretning på forbudt land

16. jan 2017

FORRETNING PÅ FORBUDT LAND

Danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner har knap 3 milliarder kroner investeret i virksomheder med aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Investeringerne er med til at undergrave to-statsløsningen og på kant med FN’s retningslinjer og eksportråd fra den danske regering. Danwatch er taget til det besatte Vestbredden for at følge op på vores to tidligere undersøgelser “Forretning på forbudt land” fra 2012 og 2014.

10. mar 2015

Forretning på forbudt land IV

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

28. jan 2015

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

18. dec 2014

Investeringsforeninger og Københavns Kommune investerer i den israelske besættelse

Danske investeringsforeninger investerer 689 millioner kroner i virksomheder med aktiviteter i de israelske bosættelser på Vestbredden.

12. dec 2014

Danske pensionskasser investerer milliard i ulovlige israelske bosættelser

De ti største danske pensionskasser investerer i virksomheder, der understøtter Israels ulovlige besættelse af Gaza og Vestbredden og er dermed på kant med menneskerettighederne.

25. sep 2014

Dansk handel med kosmetik fra bosættelser

Skønhedsprodukter fra ulovlige bosættelser sælges i danske butikker.

20. nov 2012

Forretning på forbudt land

Dansk erhvervslivs forbindelser til den israelske besættelse af Palæstina.

NyhederForretning på forbudt land

1. jun 2017

Nye retningslinjer for ansvarlige investeringer er på vej

Regeringen fraråder fortsat investeringer, der støtter ulovlige israelske bosættelser, og varsler nye retningslinjer på vej til investorerne.

2. mar 2017

ATP frifinder sig selv

På baggrund af Danwatchs seneste undersøgelse har Danmarks største pensionskasse ATP undersøgt og frifundet deres egne investeringer i virksomheder med aktiviteter i bosættelser. Ikke godt nok, mener ekspert.

28. feb 2017

Udenrigsministeriet bakker op om Danwatch-undersøgelse

Udenrigsministeriet fastslår i svar til Søren Espersen (DF) endnu engang, at investeringer i de besatte palæstinensiske områder ikke generelt kan siges at være ulovlige, men at danske investorer alligevel risikerer at overtræde den humanitære folkeret og menneskerettighederne.

23. jan 2017

Hvad er virksomheders ansvar på besat land?

En virksomheds ansvar under et fremmed lands besættelse kan være vanskeligt at gennemskue. Her følger en guide til virksomheders sociale ansvar i forbindelse med aktiviteter i israelske bosættelser.

16. jan 2017

Virksomheder med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosættelser

34 børsnoterede virksomheder med økonomiske aktiviteter i eller omkring bosættelser, checkpoints, separationsmuren og/eller udvinding af naturressourcer i de besatte palæstinensiske områder - som 23 danske investorer har penge i.

16. jan 2017

Samlet opposition kalder ministre i folketingssalen om investeringer i ulovlige bosættelser

S, R, ALT, SF og EL kalder erhvervsministeren og udenrigsministeren i folketingssalen på baggrund af Danwatchs undersøgelse, Forretning på Forbudt Land, der i dag dokumenterer, hvordan danske pensionsselskaber, investeringsforeninger og kommuner har omfattende investeringer i de besatte palæstinensiske områder.

11. mar 2016

Ahava lukker fabrik på Vestbredden

Beslutning følger lignende udmeldinger fra Soda Stream og G4S, der netop har valgt at udfase al virksomhed i Israel. Eksperter peger på EU’s skarpere holdning og den voksende boykot-bevægelse som årsag.

26. feb 2016

Turen går fortsat til besat land

Seks ud af syv rejsebureauer har ændret praksis, efter Danwatch sidste år afslørede, at deres markedsføring af rejser til Israel var mangelfuld og vildledende. Men der er fortsat problematiske formuleringer hos flere bureauer.

12. feb 2016

Danske bank dropper eksklusion af Bank Hapoalim

Nyheden gik verden rundt, da Danske Bank i starten af 2014 blacklistede israelske Bank Hapoalim med henvisning til Hapoalims finansiering af israelske bosættelser. Men nu er Danske Bank igen parat til at investere i den israelske bank. Danwatch har forsøgt at finde ud af hvorfor.

14. dec 2015

PFA sortlister investeringer i råstoffer fra besat land

PFA Pension har besluttet at ekskludere HeidelbergCement, der driver forretning i besatte palæstinensiske områder, fra deres investeringer. Beslutningen kommer i kølvandet på en Danwatch-undersøgelse og pres fra flere ngo’er.