Nyhed

33 døde på fabrik i Bangladesh

14. sep 2016

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

Endnu en fabrik i Bangladesh er brudt i brand og har medført talrige omkomne og sårede.

Lørdag eksploderede fabrikken Tampaco Foils Ltd. og brød efterfølgende i brand. Dødstallet stiger stadig og er nu oppe på 33 personer ifølge mediet Dhaka Tribune.

Fabrikken producerer emballage til blandt andre Nestlé og British American Tobacco, fremgår det fabrikkens hjemmeside.

Årsagen til eksplosionen er endnu uvis, men politiet undersøger forskellige teorier. En defekt kedel menes at være årsagen, men myndighederne kigger også på, om den kan skyldes en gas-lækage. Det er også kommet frem, at der blev opbevaret brandfarlige kemikalier på fabrikken, skriver det tyske medie Deutsche Welle.

Omkring 100 personer var på arbejde lørdag, da fabrikken brød i brand, og udover dødsfaldene blev omkring 70 personer såret, skriver det bangladeshiske medie The Daily Star. 

Faren til en af de dræbte har nu sagsøgt ejeren af fabrikken, tidligere parlamentsmedlem Syed Mokbul Hussain for uagtsomt manddrab, ifølge Deutsche Welle.

Skridt mod forbedringer på tekstilfabrikker

Den 24 april 2013 kollapsede den ni-etagers store fabriksbygning på Rana Plaza i Bangladesh. 1.135 tekstilarbejdere mistede livet og 2.500 blev såret. Kollapset er den største ulykke i tekstilindustriens historie og sendte chokbølger gennem industrien.

Ulykken førte til selvransagelse i modebranchen og en lang række af branchens største spillere såsom H&M, Adidas og danske Bestseller gik sammen og udarbejdede en aftale, der skulle sikre bedre vilkår for tekstilarbejderne i Bangladesh.

Aftalen hedder i daglig tale Akkorden og er en juridisk bindende aftale som skal sikre, at Bangladesh tekstilfabrikker sikres og inspiceres jævnligt. Der er dog stadig store problemer med fabrikkerne. Læs Danwatchs rapport “Den tabte tråd”.  

De mest hyppige sikkerhedsproblemer på fabrikkerne er mangel på flugtveje, blokerede døre og aflåste porte, og at mange af bygningerne ikke er egnet til at huse fabrikker, forklarer Christy Hoffman, generalsekretær i fagforeningen UNI Global Union i “Den tabte tråd”. 

Eftersom Tampaco Foils ikke er en tekstil fabrik, er den derfor ikke med i Akkorden, og det er endnu uvist, hvad forholdene var på fabrikken, der førte til eksplosionen.

Generaldirektør i FN’s internationale arbejdstagerorganisation ILO Guy Ryder udtaler, at han har medfølelse med ofrene og deres familier, og at der skal ske flere forbedringer på fabrikkerne i Bangladesh.

“Til trods for fremskridt, så understreger hændelsen på Tampaco Foils, at der ikke kan være plads til selvtilfredshed og meget mangler stadig at blive afdækket. Det er afgørende, at regulering bliver styrket, såvel som vi må samle diverse stakeholders til at etblare en stærkere kultur for at forebygge sikkerhed i alle industrielle sektorer”, udtaler Guy Ryder på ILO’s hjemmeside.

UndersøgelseDen tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

RelateredeNyheder

Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke

Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.

Dansk tøjmærke producerer på eksploderet tøjfabrik i Bangladesh – mindst 13 døde

En ulykke på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor det danske tøjmærke Rexholm/ID får syet tøj, dræbte mandag mindst 13 mennesker og sårede 50, ifølge udenlandske medier. Rexholm udtaler, “det er en trist situation”.

Ny rapport: Internationale tøjmærker skjuler deres leverandørlister

En koalition af fagforeninger og ngo’er har spurgt verdens største brands, om de vil love at offentliggøre, hvor deres tøj bliver produceret? Åbenhed i leverandørkæder kan nemlig sikre, at forbrugerne ved, hvem der er ansvarlig for produktion af vores tøj. Størstedelen af industrien afviser.

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.

Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri

H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.

Dansk modegigant om fabrikker i Bangladesh: “Du kan helt sikkert finde ting at kritisere”

For tre år siden mistede 1.134 arbejdere livet, da fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. En samlet modebranche lovede at forbedre vilkårene, men nye undersøgelser viser massive problemer. Danwatch har snakket med csr-direktør i Bestseller Mogens Werge, som afviser kritikken og samtidig langer ud efter medier og ngo’er.

To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

Seks millioner dollars. Så mange penge mangler Rana Plaza-fonden stadig for at kunne udbetale erstatninger til ofrene for den katastrofe, der for to år siden dræbte over 1100 arbejdere og sårede mere end 2000 i Bangladesh.

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.