Nyhed

Gourmet-menu med et pift af undertrykkelse

7. feb 2011

Restauranter på Radisson Hoteller i København er blandt de danske restauranter, der bruger krydderier fra ulovlige israelske bosættelser.

DanWatch besøgte i oktober flere danske frugt og grønt engros handler i Københavnsområdet, og fandt her en række forskellige krydderurter som stammer fra bosættelser.

På Grønttorvet i København fandt DanWatch krydderurter hvoraf størstedelen kom fra Israel. I hvert fald hvis man skulle tro mærkningen på kasserne.

Men som billeddokumentation viser, kan man læse producentens navn på nogle af kasserne. Og i flere tilfælde var disse navne på ejere af pakhuse i bosættelser på den besatte Vestbred.

DanWatch fandt citronmelisse, basilikum, estragon og merian fra bosættelserne Mehola, Kalia, Naama og Argaman, der alle ligger i den besatte Jordandal på Vestbredden.

Bosætter-urter på menuen

Den danske importør af krydderurter på Grønttorvet er leverandører til blandt andet Inco og flere cateringfirmaer.

Et af de cateringfirmaer leverer krydderurter til en række restauranter, blandt andet Sophienholm, Rungstedgaard og restauranterne i Radissons hoteller Blu Royal i det centrale København og på Amager.
Da DanWatch fandt krydderurter fra bosættelser på Grønttorvet, modtog Rungstedgaard krydderurter derfra. Men Lisbeth Bruhn-Hansen Fra Rungstedgaard udtaler nu at de ikke har fået leveret varer fra det pågældende cateringfirma i den seneste måned, da de ikke har været tilfreds med kvaliteten.

Da DanWatch fremlagde oplysningerne for Rezidor, kæden bag Radisson hotellerne, havde de ingen kommentarer.

Kendte bosætterfirmaer er leverandører

De krydderuter DanWatch fandt på Grønttorvet stammer fra de israelske producenter Ada Fresh og Carmel Agrexco.

Det er tidligere dokumenteret af blandt andet den London-baserede researchorganisation Corporate Occupation at de to virksomheder har dele af deres produktion i bosættelser. Det er derfor ikke ukendt, at der er en risiko for at indkøbe bosætter-urter, når man er kunde hos disse selskaber.

TemaForretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.