Kultur & Kritik

I sport, musik, litteratur, teater og arkitektur bor kritikken, når kultur er skarpest. Danwatchs Kultur & Kritik undersøger sports- og kunstindustriens sociale ansvarlighed, vi er talerør for kunstneres systemkritik, og vi forholder os kritisk til vores egen boldgades film, bøger og udstillinger om menneskerettigheder, miljø og CSR.

Nyhed

Guide: Sensommerens samfundskritiske kunst og kultur

Leder du efter noget at lave i weekenden? Så har Danwatch Kultur & Kritik nogle gode forslag. Vi har bladret i kultur kalenderen og fundet tre oplevelser og en ny bog, som burde kunne interessere den samfundskritiske læser. Vi starter i Århus.

Nyhed

Udstilling: Jordens forfald – hvordan er det gået så vidt?

Ny udstilling på Charlottenborg Kunsthal sætter i løbet af sommeren fokus på globalisering, klimaforandringer og kapitalisme, og hvordan vi mennesker står i centrum for at ødelægge kloden.

Nyhed

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

Nyhed

Kultur og Kritik anbefaler 4 film til CPH:DOX

I næste uge løber CPH:DOX af stablen. I den anledning har Danwatch udvalgt 4 film, du bør se. Filmene sætter fokus på virksomheder og staters ansvar i forhold til slavehandel, jordtyveri og klimaforandringer.

Nyhed

Video: Elias sang for at berolige de andre flygtninge i båden

24-årige Elias er netop ankommet til den græske ø Kos fra Syrien. Hans nye liv begynder nu. Hvad drømmer han om? Hvad har han med? Hvem savner han? Hør Elias' refleksioner om livet som flygtning i denne kortfilm, der er optaget få timer efter ankomsten til Europa.

Nyhed

En fortælling om at være mere end flygtning

Hvad drømmer man om, når man netop har ramt friheden og usikkerhed for fremtiden med en fremtid på Lesbos' kyst? Hør 19-årige Jan fortælle om at være på flugt, men også på vej mod drømmen om at høre til og leve i tryghed. Se filmen her.

Nyhed

Kultur & Kritik anbefaler fem arrangementer på kulturnatten

Fredag er der Kulturnatten 2016. Danwatch har plukket fem arrangementer - fra et udvalg på 264 -, som kommer tæt på FN's verdensmål, kunst om globale stridigheder om retten til jord og hårdtarbejdende kvinder i oste-branchen.

Nyhed

Kakaosække svøber Charlottenborg i samfundskritik

Den ghanesiske kunstner Ibrahim Mahama er aktuel med en ny udstilling på Charlottenborg, der åbner i dag. Værket viser, hvor forskellige forudsætninger mennesker og varer har for at rejse tværs over landegrænser.

Nyhed

“Ingen kvinde har kendt sorg, som jeg”

Fotograf for Danwatch Shafiur Rahman har for nylig rejst med Danwatch, hvor han mødte en enke, som gjorde indtryk på ham.

Nyhed

Dokumentar: Insekter er ikke altid bæredygtig mad

Insekter som mad er det nye hotte. Et bæredygtigt alternativ til kød og redningen for millioner af underernærede mennesker. Men mad-eksperter i den nye dokumentarfilm “Bugs” er skeptiske.

Nyhed

Udstilling: Jordrettigheder og fødevarespekulation i levende billeder

To fotojournalister har taget utraditionelle midler i brug for at fortælle komplekse historier, så folk gider fordybe sig i dem. Deres videoer bliver nu udstillet på museer og gallerier i USA, Canada og Tyskland.

Nyhed

Teater udstiller købers paradis

Danskerne elsker smartphones. De fleste ved godt, at telefonerne bliver produceret under elendige arbejdsvilkår - så hvorfor lader vi det fortsætte? Det forsøger teaterstykket “Købers Paradis - Fortællinger fra varelageret” at svare på og bruger direkte Danwatchs rapport til formålet.

Nyhed

Guide: Bøger, film og udstillinger mens vi venter på sommeren

En forførende feminist på Arken, debatbog om vandmangel eller Afrika med nye øjne. Vi anbefaler seks udstillinger, bøger, film og teaterforestillinger, der gør os klogere på verden.

Nyhed

Dybe ar på Sydafrikas landskab

Tusindvis af forladte guld-, kobber-, diamant- og platinminer er forvandlet til lossepladser, der forurener Sydafrikas miljø. Den sydafrikanske fotograf Dillon Marsh er aktuel med en udstilling om landets stolthed og skamplet - mineindustrien.

Nyhed

Tusindvis af honduranere protesterer mod dansk modebranche

Nyhed

Fra børnesoldat i Sierra Leone til lejesoldat for Vesten

DR2 viser i aften dokumentaren 'Børnesoldatens nye job', der afslører, hvordan vestlige sikkerhedsfirmaer hyrer tidligere børnesoldater fra bl.a. Sierra Leone som lejesoldater i Irak og Afghanistan.

Nyhed

Manuskriptforfatter: “Man kan ikke bare stille kineserne kritiske spørgsmål”

Danwatch har mødt manuskriptforfatteren bag forestillingen 'Panda Affæren', Maj Rørbæk Damgaard, til en snak om at være en dansk forfatter på researchtur i overvågningskina.

Nyhed

Dramatiker: Der findes ikke ligefrem en ‘Turen går til Somalia’

Henrik Szklany er aktuel med teaterstykket '839 dage' om de to danske sømænd Eddy Lopez og Søren Ljyngbjørn, der blev taget som gidsler af pirater ud fra Somalias kyst. Her fortæller han om sin vej til at forstå, hvordan pirateri bliver en karriere.

Nyhed

Naomi Kleins klimafilm undervurderer sit publikum

Bestsellerforfatter, kapitalismekritiker og klimaaktivist Naomi Klein har en mission om at fremme en ny og revolutionerende fortælling om menneskers rolle i naturen i dokumentaren ‘Intet bliver som før’, men spørgsmålet er, om den er specielt revolutionerende.

Nyhed

Dokumentar om den mexicanske narkoindustri er smuk, brutal og tankevækkende

'Cartel Land' er en hæsblæsende dokumentar om de mennesker, der er i frontlinjen i “krigen mod stoffer”, men filmen stiller ultimativt flere spørgsmål end den besvarer.

Nyhed

Kommentar: Kunst gør de usynlige synlige

I Kenya forholder flere kunstnere sig til homoseksualitet. Det skaber ind imellem ravage. Men det er også med til at udvide et miljø og en bevægelse, der insisterer på den plads i samfundet, som de har ret til ifølge Kenyas grundlov.

Nyhed

Danwatch guider dig til CPH:DOX

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX er lige om hjørnet, og der er over 200 film og arrangementer at vælge imellem.

Nyhed

Historier fra Kenyas queer-miljø omsættes til film

Filmen ’Stories of Our Lives’ må ikke vises i Kenya, men den visuelt betagende fortælling turnerer heldigvis verden rundt. I 2014 vandt den juryens specialpris på Berlins Filmfestival.

Nyhed

Saudiarabisk blogger får menneskerettighedspris

Europaparlamentets Sakharovpris går i år til den saudiarabiske blogger, forfatter og aktivist Raif Badawi, der lige nu sidder fængslet for at have fornærmet islam.

Nyhed

Humoristisk road movie prikker til den iranske censur

Jafar Panahi er for kritisk til at må instruere film i Iran, men det har ikke forhindret ham i at lave 'Taxi Teheran', der er et muntert portræt af den iranske hovedstad med en ganske alvorlig undertone.

Nyhed

Guide: 7 oplysende TED Talks

TED.com er en uendelig og gratis kilde til brugbar og ejendommelig viden. Her er masser af miniforelæsninger om global udvikling og menneskerettigheder - eller mangel på samme.
Danwatch har samlet syv overraskende og underholdende TED Talks, hvor du kan blive lidt klogere på verdenssituationen.

Tema

Snapshot: Et øjeblik et sted i verden

Nyhed

Ny film: Værdig dokumentar om tekstilarbejderes kamp

Dokumentar skildrer fem turbulente år i Bangladesh’ tøjindustri set fra arbejdernes perspektiv. En stolt og selvbevidst dokumentar, der portrætterer arbejderne som mennesker frem for ofre.

Nyhed

Nye milepæle for, hvad man må tale om

Den kenyanske kunstner Michael Soi producerer ikke smuk kunst eller kunst for at gøre folk glade, og han holder sig - med meget få undtagelser - langt væk fra bestillingsopgaver.

Nyhed

Kunst mod dobbeltmoral

Den kenyanske kunstner Michael Soi kobler kunst på lærred med sociale medier, når han sender bramfrie kommentarer ud i verden. Soi stiller skarpt på tabu og magt - kenyanske politikere fremstilles som svin, kineserne som ’sugar daddies’, og hvide mænd har hænderne nede i sorte kvinders trusser.

Tema

Kunstens samfundskritik

Tema

Anmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

Nyhed

DanWatch modtager Timbuktu-prisen 2015

DanWatch bliver årets modtager af den store danske pris for kritisk udviklingsjournalistik, Timbuktu-prisen. Prisen er på 100.000 kr. og uddeles torsdag på Folkemødet på Bornholm. Prisen er et arbejdslegat, der gives til et journalistisk projekt, som beskæftiger sig kritisk og undersøgende med udviklingsspørgsmål på nationalt eller internationalt niveau.

Nyhed

“Så fik jeg øje på babyen i hendes favn”

Nyhed

DanWatch nomineret til Anders Bordings Journalistpris

‘Made in Bangladesh’ er blevet nomineret til Anders Bordings journalistpris for ‘en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie’.

Nyhed

Syngenta forsøger at bremse kritisk film

Verdens største pesticidproducent, Syngenta, forsøger at bremse kritisk dokumentarfilm om virksomhedens forbindelse til uetiske højrentelån til bønder i Indien. DanWatch viser nu filmen.