Tema
Tøjets Tragedier
De elendige arbejdsvilkår i tekstilsektoren blev et varmt emne, da en af historiens største industrielle katastrofer fandt sted i Bangladesh. Mindst 1134 mennesker mistede livet og flere end 2000 blev såret, da fabrikskomplekset Rana Plaza kollapsede den 24. april 2013.
DanWatch sætter fokus på CSR i tekstilsektoren, der er et af Danmarks største eksporterhverv med produktion i udviklingslande. DanWatch går i dybden med virksomhedernes ansvar i flere led af tekstilproduktionen.
Et år efter Rana Plaza styrtede sammen var DanWatch i Bangladesh for at følge op på katastrofen. Hvordan er det gået med at skaffe erstatning til de sårede og efterladte? Hvad har man gjort for at sikre, at det aldrig kommer til at ske igen? Hvilke andre problemer oplever tekstil-arbejderne i Bangladesh?
Bomuld er en vigtig råvare for dansk mode, men dyrkningen indebærer ofte børne- og tvangsarbejde. DanWatch stiller skarpt på arbejderne i bomuldsmarkerne. Er der stadig børne- og tvangsarbejde i de største bomuldsproducerende lande? Hvor er forholdene værst? Hvad gør danske tøjfirmaer for at sikre sig, at deres bomuld er dyrket ansvarligt?
FokusTekstil
Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.
UndersøgelseTøjets Tragedier
16. mar 2015
Den tabte tråd
Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh
24. sep 2014
Danske tøjproducenter er uvidende om børne- og tvangsarbejde i bomuld
Børne- og tvangsarbejde i bomuldsproduktion
24. apr 2014
Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh
Vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker
NyhederTøjets Tragedier
30. aug 2017
Fængselsstraf til ejer af Rana Plaza tøjfabrik
Ejeren af den berygtede tøjfabrik Rana Plaza skal tre år i fængsel afgør en domstol i Bangladesh. Han er fortsat tiltalt for mord og kan risikere dødsstraf.
15. aug 2017
Nordkoreansk tøj kan ende i Danmark
Forbrugere bør være bekymrede for, at deres tøj med “Made in China” mærke i nakken er produceret i Nordkorea, siger eksperter og ngo.
15. aug 2017
“Made in China” kan være nordkoreansk
Kinesiske tøjleverandører producerer i stigende grad tøj på tøjfabrikker i Nordkorea og sætter et falsk mærke i nakken.
6. jul 2017
Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke
Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.
5. jul 2017
Dansk tøjmærke producerer på eksploderet tøjfabrik i Bangladesh – mindst 13 døde
En ulykke på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor det danske tøjmærke Rexholm/ID får syet tøj, dræbte mandag mindst 13 mennesker og sårede 50, ifølge udenlandske medier. Rexholm udtaler, “det er en trist situation”.
20. apr 2017
Ny rapport: Internationale tøjmærker skjuler deres leverandørlister
En koalition af fagforeninger og ngo’er har spurgt verdens største brands, om de vil love at offentliggøre, hvor deres tøj bliver produceret? Åbenhed i leverandørkæder kan nemlig sikre, at forbrugerne ved, hvem der er ansvarlig for produktion af vores tøj. Størstedelen af industrien afviser.
16. feb 2017
Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf
34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.
10. feb 2017
Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri
H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.
27. jan 2017
Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken
Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation
25. jan 2017
Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis
I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.