Nyhed

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

16. feb 2017

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.

Kort før klokken ni om morgenen den 20. december blev 13 arbejdere anholdt på fabrikken Rose Dresses i Ashulia, hvor bl.a. Bestseller producerer. Præcis på samme tidspunkt på en anden Bestseller-fabrik, Dekko Design, i Bangladesh hovedstad, Dhaka, anholdes yderligere 18 arbejdere.

På samme fabrik er 200-300 “unavngivne” arbejdere tiltalt for samme anklager, oplyser lokale fagforeninger.

Arbejderne er tiltalt for at sprede frygt, opfordre til sabotage og skade landets økonomi. I alt bliver 34 tekstilarbejdere og fagforeningsmedlemmer i løbet af to måneder fængslet under en paragraf i Special Powers Act, der er en slags undtagelsestilstand, som giver myndighederne i Bangladesh udvidede beføjelser.

Special Powers Act kan give fængselsstraf på livstid eller dødsstraf, loven har tidligere været kritiseret af ngo’er og fagforeninger til FN’s overvågningssystem, Universal Periodic Review.

FAKTA: Special Powers Act, 1974

“Ingen person må foretage en handling med intentionen om at forringe effektiviteten eller hindre udnyttelsen af ​​eller til at forårsage skade på … bygninger (…) Hvis en person overtræder en af ​​bestemmelserne i dette afsnit, skal han straffes med døden, eller med fængsel på livstid eller med fængsel op til fjorten år og skal desuden være ansvarlig at bøde.” Kilde

Special Powers Act kritiseres af internationale ngo’er for at forfølge fagforeningsaktivister, og en sammenslutning af 18 ngo’er, Human Rights Forum, har anmodet FN’s overvågningssystem kaldet Universal Periodic Review, om at opfordre Bangladesh til at omstøde loven.

Special Powers Act har været anvendt til at tilbageholde fagforeningsaktivister uden begrundet mistanke, “når strejker betragtes som en trussel mod nationale interesser”.

1500-2000 arbejdere fra omkring 13 fabrikker har mistet deres job. Mindst 2-3 arbejdere er blevet truet og tæsket, skriver en sammenslutning af tekstilbrands, Akkorden til landets premierminister.

Den foreløbige kulmination på tusindvis af arbejderes protester og demonstrationer. Blot fordi, de vil have hævet en af verdens laveste minimumslønninger.

Hos Bestseller, der har de to fabrikker på deres leverandørliste, er kommunikationschef Mogens Werge med egne ord målløs:

“Jeg tænkte, at det her er jo løgn,” siger han.

Kritik af løn eller sabotage?

Flere gange har de tiltalte forsøgt at blive løsladt mod kaution, men de har fået afslag. Ved deres næste retsmøde den 26. februar har de været fængslet i mere end to måneder uden kontakt til pårørende. En månedlang klapjagt på arbejdere, der har demonstreret for at få hævet mindstelønnen har haft alvorlige konsekvenser. Op til arrestationerne demonstrerede tusindvis af tekstilarbejdere, og som følge deraf lukkede 50 fabrikker ned for produktionen for at dæmpe urolighederne i Ashulia.

Derfra mistede omkring 1500-2000 tekstilarbejdere mistet deres job, og i et brev til regeringen appellerede 21 internationale tøjbrands om en fredelig løsning – og en stigning af mindstelønnen fra de nuværende 467 kr om måneden.

Minimumslønnen udgør knap en femtedel af, hvad det reelt koster at leve i Bangladesh. Den såkaldte leveløn omfatter bolig, mad og andre livsfornødenheder og er ifølge organisationen Asia Floor Wage på 29,443 taka (2599 kr) imens den nuværende minimumsløn er på 5300 taka (460 kr).

Derfor er tekstilarbejderne nødt til at arbejde overtid stort set hver dag, hvilket betyder en meget lang arbejdsdag, fortæller Helle Løvstø Severinsen fra organisationen Clean Clothes Campaign.

“Overtid hænger jo sammen med lønniveau, man arbejder ikke 10-12 timer hver eneste dag for sjov. Så er der noget galt”, siger hun.

Ingen adgang til fængslede

De fængslede arbejdere må ikke modtage besøg i fængslet.

Derfor ved man ikke andet om deres tilstand i fængslet end det, som de råber, når de bliver ført ind og ud af retssalene. Og så når de bliver bedt om at ringe hjem til familien af vagterne for at bede dem komme med penge til vagterne, hvis de vil undgå at få tæsk, fortæller en kilde tæt på begivenhederne i Bangladesh, der ønsker at være anonym til Danwatch.

“Arbejdernes hustruer fortæller om bind for øjnene flere dage i træk, konstante fodlænker og trusler om at blive skudt under flugt”, fortæller samme kilde.

“Jeg tror egentlig ikke, at det er specielt unormalt her i landet, men for folk, der møder fængselssystemet for første gang, virker det meget voldsomt. Såvidt jeg kan forstå, er det ikke normalt at bruge SPA (Special Powers Act, sabotagelovgivning red.), så det skal nok ses som et led i en skræmmekampagne”.

Bestseller: Der er langt igen

Som alle andre tøjbrands har Bestseller fulgt situationen i Bangladesh tæt, og gennem samarbejde med andre brands, forsøger koncernen at lægge pres på fabrikkerne og på regeringen, fortæller kommunikationschef Mogens Werge:

 • Hvad var jeres reaktion på de uretmæssige fyringer og fængslinger?

“Jeg var målløs. Det viser for mig, hvor langt der er igen. Samtidig har jeg også haft mulighed for at se, hvor langt man er kommet, fordi vi har været her i mere end 10 år. Der er to niveauer i det her. Det ene er, at der har været nogle strejker og uro på vores fabrikker, og her er vi i tæt dialog for at gøre vores indflydelse gældende. Vi har haft nogle, der er afskediget, angiveligt, fordi de har lavet hærværk på fabrikker. Jeg siger ‘angiveligt’, fordi selvom vi har vores egne folk i Bangladesh, som vi er i tæt dialog med, så kan selv de have vanskeligheder ved at finde ud af, hvad der foregår. Vi synes selvfølgelig, at uretmæssige fyringer er uacceptabelt. Man skal ikke afskediges, fordi man er fagforeningsaktiv”.

FAKTA Danmarks største tøjproducent

 • Bestseller er den største spiller i den danske modebranche med en nettoomsætning i 2015/16 på 20,5 milliarder kroner og en egenkapital på 7,9 milliarder kroner i 2015.
 • Bestseller har tidligere været kritiseret for brud på arbejdstagerrettigheder i deres varekæder, og at koncernen ikke vil lægge deres leverandørlister åbent frem som f.eks. H&M.
 • Bestseller har ifølge deres sustainability report for 2016, 425 leverandører og 831 fabrikker fordelt på 31 lande (juli 2016). Ifølge Bestseller selv har de 50-60 leverandører i Bangladesh.
 • Lægger I pres på jeres leverandører for at de uretmæssige fyrede bliver genansat?

“De afskedigelser, der har været, skal være efter de gældende regler. Hvis man bliver fyret,  fordi  man er uenig i politiske synspunkter, så er det ikke fair. Vores folk som jeg stoler på, siger, at vores leverandører har trukket anklagerne tilbage. Men der er politik i det her også. De enkelte fabrikker kan vi have indflydelse på, men når regeringen går ind i det, så er det sværere. Vi skal følge op det her igen”.

 • 21 brands lagde pres på regeringen ved bl.a. at appellere til en fredelig løsning, at de fængslede bliver løsladt, de uretmæssige fyrede genansat, og at minimumslønnen i øvrigt bliver hævet. Hvorfor var Bestseller ikke med i det brev?

“Vi er ikke med, fordi vi fik det for sent, det er ikke en kritik, det var bare ikke praktisk muligt at nå det.  Vi er ikke uenige i det, der står. Bla. har vi opfordret til, at der bliver nedsat en lønkommission, og at de uretmæssigt fyrede bliver genansat, og ordlyden er i øvrigt meget den samme som i et brev, vi selv har sendt til regeringen via Akkorden (internationale brands samarbejde om brand- og bygningssikkerhed side kollapset af Rana Plaza red.)”.

 • Du nævner en lønkommission, hvad mener Bestseller om minimumslønnen, som organisationer hævder blot udgør en femtedel af levelønnen?

“Der er ingen tvivl om, at lønnen er lav. Vi ser gerne, at mindstelønnen bliver hævet. Men det er ikke noget, vi kan gøre på den enkelte fabrik. Diskussionen er mere nuanceret end du fremlægger det her.  Vi har lavet arbejder-interviews på vores 50-60 fabrikker i Bangladesh, og langt de fleste fortæller, at de tjener mere end minimumslønnen. Der er ingen tvivl om, at lønningsniveauet er lavt. Det skal ikke lyde som om, at vi siger, at de lever fedt, men det er mere nuanceret end det”.

 • Hvornår er nok nok – trækker I jer fra Bangladesh?

“Nej, vi synes jo, vi har et sindssygt stort ansvar. Der er mange millioner mennesker, der er afhængige af deres arbejde. Det nemmeste er at trække sig, men som udgangspunkt synes vi, at det udvikler sig i den rigtige retning. Der er mange brands i Danmark, der ikke aner hvem deres leverandører egentlig er, men vi ved godt hvem vi handler med. Vi har været der i 10 år. Vi lærer dem jo også, at man kan tale sammen om problemer. Arbejdsgiver og arbejdstagere behøver ikke at se hinanden som fjender. Hver eneste måned monitorerer vi på alle fabrikker. Vi er der hele tiden”.

FAKTA: Hvad tjener tekstilarbejderne i Bangladesh?

Arbejdernes grundlæggende rettigheder som f.eks. foreningsfrihed har svære vilkår i Bangladesh. Derudover udgør minimumslønnen knap en femtedel af, hvad det reelt koster at leve i Bangladesh. Minimumslønnen i Bangladesh er 5300 taka (460 kroner) om måneden, mens levelønnen – altså de faktiske omkostninger til kost, logi og fornødenheder, ifølge Asia Floor Wage bør være 29,443 taka (2599 kr). Derfor er hårdt og omfattende overarbejde udbredt. Hverdagen er stadig præget af verbale overgreb og decideret vold, eksempelvis i forbindelse med kvindelige syerskers graviditeter eller fagforeningsdannelse.

FAKTA: Det er de tiltalt for

En lov til at fastsætte særlige foranstaltninger til forebyggelse af visse skadelige aktiviteter, for mere hurtig rettergang og effektiv afstraffelse af visse alvorlige lovovertrædelser og for spørgsmål i forbindelse hermed.

FAKTA: Otte af de fængslede fra Bestseller-fabrikken Rose Dresses

 • Rafiqul Islam
 • Al Kamran
 • Shakil Khan
 • Md. Mizanur Rahman
 • Shamim Khan
 • Shoumitro Kumar Das
 • Md. Ibrahim
 • Md. Jahangir Alam

Topbillede fra tidligere Danwatch-undersøgelse “Den tabte tråd” (2015)

UndersøgelseDen tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

RelateredeNyheder

Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke

Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.

Dansk tøjmærke producerer på eksploderet tøjfabrik i Bangladesh – mindst 13 døde

En ulykke på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor det danske tøjmærke Rexholm/ID får syet tøj, dræbte mandag mindst 13 mennesker og sårede 50, ifølge udenlandske medier. Rexholm udtaler, “det er en trist situation”.

Ny rapport: Internationale tøjmærker skjuler deres leverandørlister

En koalition af fagforeninger og ngo’er har spurgt verdens største brands, om de vil love at offentliggøre, hvor deres tøj bliver produceret? Åbenhed i leverandørkæder kan nemlig sikre, at forbrugerne ved, hvem der er ansvarlig for produktion af vores tøj. Størstedelen af industrien afviser.

Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri

H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

Dansk modegigant om fabrikker i Bangladesh: “Du kan helt sikkert finde ting at kritisere”

For tre år siden mistede 1.134 arbejdere livet, da fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. En samlet modebranche lovede at forbedre vilkårene, men nye undersøgelser viser massive problemer. Danwatch har snakket med csr-direktør i Bestseller Mogens Werge, som afviser kritikken og samtidig langer ud efter medier og ngo’er.

To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

Seks millioner dollars. Så mange penge mangler Rana Plaza-fonden stadig for at kunne udbetale erstatninger til ofrene for den katastrofe, der for to år siden dræbte over 1100 arbejdere og sårede mere end 2000 i Bangladesh.

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.