Undersøgelse

Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh

Op til årsdagen for industri-katastrofen, der dræbte mindst 1134 tekstilarbejdere og sårede flere end 2000, dokumenterer DanWatch i ny undersøgelse talrige krænkelser af arbejdere.

Danske brands, der får produceret i Bangladesh

  • Bestseller
  • Coop
  • Dansk Supermarked
  • DK Company
  • IC Company
  • Metropol Aps
  • Noa Noa
  • REDGREEN
  • Signal
  • Texman

Ny DanWatch undersøgelse dokumenterer, at vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker, der har massive problemer med sikkerheden er stadig en del af hverdagen i Bangladesh. Den 24. april er det et år siden, at tekstilfabrikken Rana Plaza kollapsede, dræbte flere end 1134 tekstilarbejdere og sårede mindst 2000, og i den anledning udkommer DanWatch rapporten ‘Tøjets Tragedier, der gør status på de fortsatte krænkelser af arbejderne i Bangladeshs tekstilindustri.

Undersøgelsen ‘Tøjets Tragedier’ viser via interviews med flere end 30 arbejdere fra 14 fabrikker og eksperter i Bangladeshs arbejdsmarked et øjebliksbillede af foruroligende vilkår for tekstilarbejdere, der hvert år syr tøj til danske forbrugere for millioner af kroner.

Hvem tjener på din t-shirt?

Når du køber tøj fra Bangladesh, går mindre end én procent til arbejdernes løn.

  • Butik 59 procent
  • Tøjmærke 12 procent
  • Fabrik 4 procent
  • Transport, materialer og andet 24,4 procent
  • Arbejder 0,6 procent

(Kilde: Fairwear Foundation)

Kun få af ofrene fra Rana Plaza har ét år efter tragedien modtaget erstatning for mistede familiemedlemmre eller arbejdsevne direkte fra involverede virksomheder – og ingen har endnu modtaget erstatning fra den fond, der blev nedsat efter ulykken til at koordinere erstatningsudbetalinger for et tre-cifret millionbeløb.

De nyeste bygningsinspektioner viser, at der stadig er massive problemer med brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikkerne.

Arbejdsugen for en tekstilarbejder er 56 timer eller mere til en mindsteløn på 370 kroner, selvom levelønnen anslås til 653 kr. Hverdagen som tekstilarbejder i Bangladesh er præget af verbale overgreb og decideret vold, eks. i forbindelse med kvindelige syerskers graviditeter eller fagforeningsdannelse. En undersøgelse på 80 fabrikker i Bangladesh viser eksempelvis, at 25 procent af arbejderne har oplevet vold/fysisk afstraffelse, og 75 procent har oplevet verbal afstraffelse.

Vidste du, at...

Hver dansker forbruger i snit 16 kilo tøj om året - det svarer til 64 t-shirts. (kilde: Deloitte - Modeanalysen 2014).

Tekstilindustrien i Bangladesh

Tøj/tekstil udgør hele 80 procent af landets eksport. Der er 5.600 fabrikker med 4 millioner arbejdere. (Kilde: BGaME A)

Ikke belæg for Soya Concepts produktion i Bangladesh i 2014

I artiklen ‘Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh’, der afdækker Danwatchs undersøgelse ‘Tøjets Tragedier’ fra april 2014 skrev DanWatch, at firmaet Soya Concept var blandt de danske virksomheder, der fik produceret tøj i Bangladesh. Soya Concept havde dog ikke produktion i Bangladesh i 2014, oplyser Soya Concept. DanWatch beklager fejlen.

DownloadUndersøgelse

Dato: 24. apr 2014

Bag OmUndersøgelsen

DanWatch og Fagbladet 3F har været i Bangladesh for at følge op på Rana Plaza katastrofen og tekstil-arbejdernes forhold.

I 2014-2015 sætter DanWatch fokus på virksomheders ansvar i tekstilproduktionen. Det er en bevilling fra Danidas CSR-pulje, der gør det muligt at undersøge tekstilindustrien til bunds og fortælle bredt og nuanceret om den.

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

NyhederTøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh

DanWatch nomineret til Anders Bordings Journalistpris

‘Made in Bangladesh’ er blevet nomineret til Anders Bordings journalistpris for ‘en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie’.

Ofre for fabriks-kollaps har ventet et år på erstatning

Et år efter Rana Plaza-kollapset modtager ofrene nu første portion af den længe ventede erstatning. Der mangler dog stadig mange millioner for at dække de samlede erstatninger.

Victims of Factory Collapse Have Waited a Year for Compensation

One year after the Rana Plaza collapse, the victims now receive the first portion of the long-­awaited compensation. Several millions, however, are still needed to cover the total expenses.

Mandag Morgen: Modebranchen har intet lært af Rana Plaza-ulykken

Mandag Morgen bringer stor artikel om DanWatch's rapport 'Tøjets Tragedier'. Artiklen samler kommentarer til rapporten fra en række af Danmarks vigtigste tekstil-aktører.

Minister: Tøjfirmaer skal tage ansvar

I kølvandet på afsløringer fra DanWatch og Fagbladet 3F opfordrer udviklingsminister Mogens Jensen nu danske tøjproducenter til at sikre bedre vilkår hos deres leverandører i Bangladesh.

Tvunget ind i dødsfælde

Arbejderne blev gennet ind i tekstilfabrikken Rana Plaza, der kollapsede, og mindst 1134 omkom. Rozina måtte save i sin egen arm for at slippe fri af ruinerne.

Husker du Rana Plaza?

Mindst 1134 mennesker blev dræbt i århundredets største industrikatastrofe, da fabrikken Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. DanWatch har været i tøjfabrikkernes hovedstad og gør status et år efter ulykken.

Forced into Death Trap

The workers were led into the textile factory Rana Plaza, which collapsed, claiming the lives of at least 1,134 people. Rozina had to saw off her own arm to escape from the ruins.