Op til årsdagen for industri-katastrofen, der dræbte mindst 1134 tekstilarbejdere og sårede flere end 2000, dokumenterer DanWatch i ny undersøgelse talrige krænkelser af arbejdere.
Danske brands, der får produceret i Bangladesh
- Bestseller
- Coop
- Dansk Supermarked
- DK Company
- IC Company
- Metropol Aps
- Noa Noa
- REDGREEN
- Signal
- Texman
Ny DanWatch undersøgelse dokumenterer, at vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker, der har massive problemer med sikkerheden er stadig en del af hverdagen i Bangladesh. Den 24. april er det et år siden, at tekstilfabrikken Rana Plaza kollapsede, dræbte flere end 1134 tekstilarbejdere og sårede mindst 2000, og i den anledning udkommer DanWatch rapporten ‘Tøjets Tragedier, der gør status på de fortsatte krænkelser af arbejderne i Bangladeshs tekstilindustri.
Undersøgelsen ‘Tøjets Tragedier’ viser via interviews med flere end 30 arbejdere fra 14 fabrikker og eksperter i Bangladeshs arbejdsmarked et øjebliksbillede af foruroligende vilkår for tekstilarbejdere, der hvert år syr tøj til danske forbrugere for millioner af kroner.
Hvem tjener på din t-shirt?
Når du køber tøj fra Bangladesh, går mindre end én procent til arbejdernes løn.
- Butik 59 procent
- Tøjmærke 12 procent
- Fabrik 4 procent
- Transport, materialer og andet 24,4 procent
- Arbejder 0,6 procent
(Kilde: Fairwear Foundation)
Kun få af ofrene fra Rana Plaza har ét år efter tragedien modtaget erstatning for mistede familiemedlemmre eller arbejdsevne direkte fra involverede virksomheder – og ingen har endnu modtaget erstatning fra den fond, der blev nedsat efter ulykken til at koordinere erstatningsudbetalinger for et tre-cifret millionbeløb.
De nyeste bygningsinspektioner viser, at der stadig er massive problemer med brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikkerne.
Arbejdsugen for en tekstilarbejder er 56 timer eller mere til en mindsteløn på 370 kroner, selvom levelønnen anslås til 653 kr. Hverdagen som tekstilarbejder i Bangladesh er præget af verbale overgreb og decideret vold, eks. i forbindelse med kvindelige syerskers graviditeter eller fagforeningsdannelse. En undersøgelse på 80 fabrikker i Bangladesh viser eksempelvis, at 25 procent af arbejderne har oplevet vold/fysisk afstraffelse, og 75 procent har oplevet verbal afstraffelse.
Vidste du, at...
Hver dansker forbruger i snit 16 kilo tøj om året - det svarer til 64 t-shirts. (kilde: Deloitte - Modeanalysen 2014).
Tekstilindustrien i Bangladesh
Tøj/tekstil udgør hele 80 procent af landets eksport. Der er 5.600 fabrikker med 4 millioner arbejdere. (Kilde: BGaME A)
Ikke belæg for Soya Concepts produktion i Bangladesh i 2014
I artiklen ‘Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh’, der afdækker Danwatchs undersøgelse ‘Tøjets Tragedier’ fra april 2014 skrev DanWatch, at firmaet Soya Concept var blandt de danske virksomheder, der fik produceret tøj i Bangladesh. Soya Concept havde dog ikke produktion i Bangladesh i 2014, oplyser Soya Concept. DanWatch beklager fejlen.