Nyhed

Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri

10. feb 2017

H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.

En ny rapport fra det hollandske research center SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations) dokumenterer, at børnearbejde og meget lave lønninger, som arbejderne ikke kan leve for, er udbredt i Myanmars tekstilindustri. Undersøgelsen er baseret på 400 interviews med tekstil-arbejdere på 12 tekstilfabrikker i Myanmar. Fabrikkerne producerer tøj til en række europæiske tøjfirmaer blandt andet H&M, C&A og Kawasaki.

Mindstelønnen i Myanmar er 3600 kyat om dagen, som svarer til ca. 20 danske kroner. Det er under halvdelen af leveomkostningerne i Myanmar, ifølge ngo’er, der estimerer levelønnen til at være 30-50 kroner om dagen. Rapporten dokumenterer samtidig, at nogle arbejdere får endnu mindre end det, og derudover er der tegn på, at 6 af de 12 undersøgte tekstilfabrikker bruger børnearbejde.

Til SOMO fortæller flere af arbejderne, at de simpelthen ikke har andre muligheder:

“At arbejde for en tekstilfabrik er som at bo i et fængsel. Det er som vi er helt afskåret fra verden udenfor, jeg har ikke lyst til at arbejde der, men jeg har ingen andre muligheder” fortæller en af de andre tekstilarbejdere.”

Video af SOMO:

Helle Løvstø Severinsen, kommunikationsmedarbejder hos Clean Clothes Campaign Danmark (CCCDK), der arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i lande som Myanmar, mener, at det er vigtigt, at virksomhederne reagerer, når de hører om lave lønninger:

“Det er udtryk for en desperat situation, de mennesker er i. Grunden til, at folk har et job til så lav en løn, er fordi, de virkelig ikke har nogen muligheder. Når virksomhederne opdager, at der er alt for lave lønninger på deres fabrikker, så skal de reagere. Man skal ikke bare tænke, at de skal være glade for, at de har et job” siger hun til Danwatch.

Ifølge SOMO arbejder tekstil-arbejderne ofte mere end 60 timer om ugen uden betaling for overarbejde.

Textilarbejder på en fabrik i Myanmar (©Martje Theuws |SOMO)

Stigende eksport til Europa

Efter at militærjuntaen trak sig tilbage i 2011, har Myanmar vedtaget en række reformer, der åbner landet op for udenlandske virksomheder. Især tøjindustrien i Myanmar er vokset eksplosivt i de senere år. SOMO beskriver udviklingen som “et kapløb mod bunden”, hvor andre lande, der ellers tidligere har haft billig tekstilproduktion, nu er begyndt at flytte produktionen til Myanmar, f.eks. Kina og Sydkorea.

Eksport af tekstiler fra Myanmar til EU er steget med næsten 80 % fra 2014 til 2015, viser en rapport fra EU-Kommissionen. Og 8 ud af de 12 undersøgte tekstilfabrikker er ejet af udenlandske virksomheder.

Martje Theuws, som er researcher hos SOMO, mener at virksomhederne skal tænke sig godt om, når de åbner en fabrik i Myanmar:

“Tøjmærkerne bør tænke sig om en ekstra gang, inden de starter med at producere i Myanmar. Risikoen for at overtræde arbejdernes rettigheder er meget høj. Firmaerne bør derfor lave en grundig analyse af alle potentielle problemer. De bliver nødt til at sikre sig, sammen med leverandørerne, at de får identificeret og tacklet risiciene før de laver bestillingerne. Vores forskning viser, at firmaerne ikke får gjort dette godt nok” siger hun i pressemeddelelsen til rapporten.

Følgende mærker producerer på de undersøgte fabrikker:

Arrow, Bessshirt, Cardin, C&A, Erima, Fair Wear Foundation members, Gaastra, , Giorenzo,  Henri Lloyd, H&M, Izumifuhaku, I-max, Karrimor,  Kawasaki, Lonsdale, LL & S Purchasing Corp (The Levy Group), Muji, Pierre Primark, Suitsupply, Hudy, New Look, Sports Direct, Takko, K2 (Korea).

Firmaernes ‘code of conduct’ er vigtig

Helle Løvstø Severinsen fra Clean Clothes Campaign Danmark påpeger, at virksomhederne skal være utroligt opsøgende hos leverandørerne i udviklingslande, for at sikre sig at arbejderne har ordentlige vilkår:

“Man skal sørge for, at ledelsen på den fabrik, hvor man køber ind, skriver under på firmaets code of conduct. Men man er nødt til at følge op. Det gøres helt konkret ved at man mødes med repræsentanter fra fagforeningen på den aktuelle fabrik. Man skal mødes med dem, og det skal være uden for fabrikken, så repræsentanter fra fagforeningen kan udtale sig frit. Man kan ikke bare læne sig tilbage,” siger hun til Danwatch.

For at firmaerne kan gøre en forskel i forhold til lønninger understreger hun:

“Hvis virksomhederne har skrevet i deres code of conduct at man skal kunne dække sine basis leveomkostninger, så skal man undersøge det. Og det gør man ved at se lønsedler. Det er ikke nok at spørge ledelsen på fabrikken, om lønningerne er i orden. Man er nødt til at få dokumentation på det,” siger hun.

Danwatch har tidligere dokumenteret hvordan tekstilarbejderne i Bangladesh arbejder under kummerlige forhold.

Billeder brugt i artiklen er fra Myanmar men ikke fra de undersøgte fabrikker.
Coverbillede: ©Martje Theuws | SOMO

UndersøgelseDen tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

RelateredeNyheder

Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke

Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.

Dansk tøjmærke producerer på eksploderet tøjfabrik i Bangladesh – mindst 13 døde

En ulykke på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor det danske tøjmærke Rexholm/ID får syet tøj, dræbte mandag mindst 13 mennesker og sårede 50, ifølge udenlandske medier. Rexholm udtaler, “det er en trist situation”.

Ny rapport: Internationale tøjmærker skjuler deres leverandørlister

En koalition af fagforeninger og ngo’er har spurgt verdens største brands, om de vil love at offentliggøre, hvor deres tøj bliver produceret? Åbenhed i leverandørkæder kan nemlig sikre, at forbrugerne ved, hvem der er ansvarlig for produktion af vores tøj. Størstedelen af industrien afviser.

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

Dansk modegigant om fabrikker i Bangladesh: “Du kan helt sikkert finde ting at kritisere”

For tre år siden mistede 1.134 arbejdere livet, da fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. En samlet modebranche lovede at forbedre vilkårene, men nye undersøgelser viser massive problemer. Danwatch har snakket med csr-direktør i Bestseller Mogens Werge, som afviser kritikken og samtidig langer ud efter medier og ngo’er.

To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

Seks millioner dollars. Så mange penge mangler Rana Plaza-fonden stadig for at kunne udbetale erstatninger til ofrene for den katastrofe, der for to år siden dræbte over 1100 arbejdere og sårede mere end 2000 i Bangladesh.

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.