Tema

Landbrugets giftige bagside

Soja er for de fleste forbrugere noget man laver tofu af. Men i virkeligheden findes soja i en stor del af de fødevarer, vi spiser. Især fordi soja bruges som protein i foderet til vores svin, køer og høns. så de kan lave kød, æg og mælk til forbrugerne.

Dansk landbrug er storimportør af soja, som primært kommer fra Argetina. Landet har nemlig specialiseret sig i at producere billig, genmanipuleret soja. Såkaldt ’round-up ready soy’. Den type soja er resistent overfor sprøjtemidlet round-up. Det gør, at de argentinske producenter kan sprøjte sojaen imod ukrudt, uden at sojaen i sig selv tager skade. Imidlertid er ukrundtplanterne også begyndt at blive modstandsdygtige overfor RoundUp, hvilket har medført et vosende forbrug af RoundUp. Aktuelt bruges der 200 millioner liter RoundUp i Argentina – hvert år.

Lokale myndigheder og forskere har forsøgt at gøre opmærksom på, at de store mængder sprøjtegifte kan have en bagside for de lokales sundhed.

Det er de sundhedsmæssige konsekvenser som DanWatch kaster lys over i projektet “Landbrugets Ukendte Giftskandale”.

DanWatch har besøgt en Argentina og snakket med lokale og eksperter om de negative sider af landets gigantiske sojaproduktion. Samtidig har DanWatch kortlagt sojaens vej fra Argentinas marker til foder til danske husdyr, og som skjult ingrediens i en lang række dagligdags fødevarer.

Det har DanWatch undersøgt skjult soja i fødevarer i supermarkedet og dansk landbrugs forbrug af soja. Vi har set nærmere på sojaens vej fra Argentinas marker til dansk landbrug, samt besticidforbrug i sojaproduktionen og de sundhedsmæssige konsekvenser.

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

UndersøgelseLandbrugets giftige bagside

9. aug 2017

Landbrugsgiganter vil slå sig sammen

To af verdens største virksomheder inden for pesticider, kunstgødning og såsæd planlægger at fusionere inden for få uger og dermed skrumper industrien til en håndfuld. Handlen mellem Bayer og Monsanto afventer grønt lys lige fra EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

NyhederLandbrugets giftige bagside

24. aug 2017

Vestager udskyder afgørelse om Monsanto-Bayer fusion

Der er “seriøs tvivl” om verdens største pesticid- og såsæd firma kan godkendes af konkurrencekommissær Margrethe Vestager. En grundig undersøgelse er sat i gang.

26. okt 2011

Millioner liter gift for æg og bacon

Hvert år pumpes flere hundrede millioner liter sprøjtegift ud over sojamarker i Argentina for at sikre, at du kan få æg, bacon, mælk og koteletter. Sprøjtegiften er mistænkt for at stå bag en stigning i antallet af aborter, misdannelser, kræfttilfælde og andre livstruende sygdomme i Argentina. Dansk landbrug importerer hvert år argentinsk soja for milliarder til dyrefoder.

26. okt 2011

Mad med skjult soja

Få danskere er klar over, at de er storforbrugere af soja. For det bruges både som foder til landbrugets dyr og som ingrediens i en lang række fødevarer - læs her hvilke.

26. okt 2011

Landbruget kender intet til misdannelser

Flere store danske virksomheder med politikker om bæredygtighed er involveret i brugen af Argentinsk soja. Alligevel kender de ikke til mistanken om, at den massive sprøjtning med glyphosat kan give misdannelser hos nyfødte.