Kaffens vej til din kaffekop

Fra kaffebærret plukkes, til posen med ristet kaffe ender i indkøbskurven, har kaffen været igennem mange led. Derfor kender mange kaffemærker ikke navnene på de plantager, de køber kaffe fra.

Fra plantage til supermarked

Grafik kapitel 2

Inden kaffen ender i din kop, har den bevæget sig igennem adskillige led. Først plukker en kaffearbejder med maskine eller håndkraft de røde kaffebær af buskene. Derefter vaskes, tørres, forarbejdes og klassificeres bærrene – typisk på plantagerne. Nu er de forskellige typer af grønne kaffebønner klar til eksport.

Nogle brasilianske plantager sælger grønne kaffebønner direkte til risterier og kaffeimportører i udlandet. Men de fleste plantager sælger kaffen via mellemhandlere og eksportører. Nogle plantager er desuden organiseret i kooperativer, der samler kaffe fra flere hundrede plantager og varetager den videre distribution til eksportører og risterier. Risterierne sorterer, rister og maler kaffen, inden den pakkes og sendes ud til butikkerne.

På grund af de mange led i kæden kender mange af de store kaffemærker ikke navnene på de brasilianske plantager, de køber kaffe fra.

Sådan foregår kaffehøsten

På mange plantager plukkes kaffen ved håndkraft. Hovedparten af de brasilianske kaffeplukkere er sæsonarbejdere, og cirka halvdelen arbejder uden kontrakter. Foto: Maurilo Clareto Costa.

Flere og flere høstmaskiner erstatter de traditionelle kaffeplukkere på brasilianske plantager. Foto: Maurilo Clareto Costa.

Efter kaffen er blevet plukket, skal frugtkødet skilles fra de to kerner – kaffebønnerne. Noget af kaffen bliver vasket og sorteret efter kvalitet alt afhængig af om bønnerne flyder eller synker. Foto: Maurilo Clareto Costa.

Kaffebønnerne spredes ud på en stor gårdplads af cement og tørres i solen, hvor den bliver vendt jævnligt. Foto: Maurilo Clareto Costa.

Nu er den tørrede kaffe klar til at blive sendt videre fra plantagen i 60 kg-sække. Foto: Maurilo Clareto Costa.

Kaffen sendes videre til mellemhandlere, kooperativer, eksportører eller direkte til importører i andre lande. Foto: Maurilo Clareto Costa.

Kaffen pakkes i mindre poser og er klar til at blive solgt i supermarkeder og lignende. Foto: Maurilo Clareto Costa.