Tema

Kunstens samfundskritik

Fodboldkampe er også en ramme for politiske møder i lande, hvor der ikke er forsamlingsfrihed. Den moderne kunst behandler indgående arbejdstagerrettigheder og migrantarbejdere, og kunstnere skaber vaser af radioaktivt ler for at sætte fokus på vores varekæders påvirkning af miljøet. Dyk ned i Danwatch-temaet, Kunstens Samfundskritik, der undersøger menneskerettigheder og miljøpåvirkning i kunst og kultur.

FokusKultur & Kritik

I sport, musik, litteratur, teater og arkitektur bor kritikken, når kultur er skarpest. Danwatchs Kultur & Kritik undersøger sports- og kunstindustriens sociale ansvarlighed, vi er talerør for kunstneres systemkritik, og vi forholder os kritisk til vores egen boldgades film, bøger og udstillinger om menneskerettigheder, miljø og CSR.

NyhederKunstens samfundskritik

24. mar 2017

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

10. mar 2017

Kultur og Kritik anbefaler 4 film til CPH:DOX

I næste uge løber CPH:DOX af stablen. I den anledning har Danwatch udvalgt 4 film, du bør se. Filmene sætter fokus på virksomheder og staters ansvar i forhold til slavehandel, jordtyveri og klimaforandringer.

15. sep 2016

Kakaosække svøber Charlottenborg i samfundskritik

Den ghanesiske kunstner Ibrahim Mahama er aktuel med en ny udstilling på Charlottenborg, der åbner i dag. Værket viser, hvor forskellige forudsætninger mennesker og varer har for at rejse tværs over landegrænser.

2. sep 2016

Dokumentar: Insekter er ikke altid bæredygtig mad

Insekter som mad er det nye hotte. Et bæredygtigt alternativ til kød og redningen for millioner af underernærede mennesker. Men mad-eksperter i den nye dokumentarfilm “Bugs” er skeptiske.

1. aug 2016

Teater udstiller købers paradis

Danskerne elsker smartphones. De fleste ved godt, at telefonerne bliver produceret under elendige arbejdsvilkår - så hvorfor lader vi det fortsætte? Det forsøger teaterstykket “Købers Paradis - Fortællinger fra varelageret” at svare på og bruger direkte Danwatchs rapport til formålet.

19. apr 2016

Fra børnesoldat i Sierra Leone til lejesoldat for Vesten

DR2 viser i aften dokumentaren 'Børnesoldatens nye job', der afslører, hvordan vestlige sikkerhedsfirmaer hyrer tidligere børnesoldater fra bl.a. Sierra Leone som lejesoldater i Irak og Afghanistan.

15. mar 2016

Manuskriptforfatter: “Man kan ikke bare stille kineserne kritiske spørgsmål”

Danwatch har mødt manuskriptforfatteren bag forestillingen 'Panda Affæren', Maj Rørbæk Damgaard, til en snak om at være en dansk forfatter på researchtur i overvågningskina.

13. nov 2015

Dramatiker: Der findes ikke ligefrem en ‘Turen går til Somalia’

Henrik Szklany er aktuel med teaterstykket '839 dage' om de to danske sømænd Eddy Lopez og Søren Ljyngbjørn, der blev taget som gidsler af pirater ud fra Somalias kyst. Her fortæller han om sin vej til at forstå, hvordan pirateri bliver en karriere.

11. nov 2015

Naomi Kleins klimafilm undervurderer sit publikum

Bestsellerforfatter, kapitalismekritiker og klimaaktivist Naomi Klein har en mission om at fremme en ny og revolutionerende fortælling om menneskers rolle i naturen i dokumentaren ‘Intet bliver som før’, men spørgsmålet er, om den er specielt revolutionerende.

3. nov 2015

Dokumentar om den mexicanske narkoindustri er smuk, brutal og tankevækkende

'Cartel Land' er en hæsblæsende dokumentar om de mennesker, der er i frontlinjen i “krigen mod stoffer”, men filmen stiller ultimativt flere spørgsmål end den besvarer.