Så meget vand går der til én avocado

Avocadodyrkning er generelt vandkrævende. I det tørre område af Chile, som producerer flest avocadoer til eksport, er avocadoproduktionen særligt vandkrævende. Her anvendes hele 320 liter vand til at producere én avocado.

I gennemsnit går der ca. 283 liter tilført vand til at producere et kg. avocadoer – her udregnet som mængde af grundvand og fersk overfladevand, som skal tilføres, for eksempel som kunstvanding, for at dyrke en afgrøde. Det kræver omtrent 70 liter tilført vand at dyrke én avocado.

Hvor stort det tilførte vandforbrug til at dyrke én avocado er, afhænger dog også af, hvor i verden avocadoen bliver dyrket.

I den del af Chile, som vi typisk får avocadoer fra (region fem, hvor Petorca ligger), og hvor over 60 % af Chiles avocadoer dyrkes, går der i snit hele 1.280 liter tilført vand til at producere et kg. avocadoer, hvilket cirka svarer til 320 liter tilført vand til at dyrke én avocado.

Til sammenligning kræver det i globalt gennemsnit f.eks. 110 liter tilført vand at producere et kg. appelsiner. At producere én appelsin kræver derfor i snit cirka 22 liter tilført vand.

Der går ca. 63 liter tilført vand til at producere et kg. tomater. En tomat kræver altså til sammenligning fem liter tilført vand.

Til sammenligning skal mennesker ifølge WHO i snit bruge mellem 50 og 100 liter vand om dagen, hvis deres mest basale behov skal dækkes.

Kilder: Water Footprint Network og WHO