Nyhed

Swedwatch: Kæmpe tobaksfirma har omfattende børnearbejde

5. jul 2016

Børn bliver syge og går glip af vigtig skolegang, fordi de knokler i markerne for at levere tobak til verdens tredjestørste tobaksfirma British American Tobacco (BAT), som ejer House of Prince. Det oplyser ngo’en Swedwatch i ny rapport.

Børn og voksne der dyrker tobak i Bangladesh bliver syge og kommer i økonomiske gældsspiraler, viser den ny rapport “Røgslør i forsyningskæden” fra den svenske ngo Swedwatch.

BAT ejer House of Prince, som med mærker som Prince, King’s, Cecil og Look sad på knap 80 procent af det danske marked i 2013 og omsatte for to milliarder kroner ifølge Berlingske Business.

BAT’s forretning i Bangladesh trækker et spor af underleverandører efter sig, hvor børn ned til seks år bliver syge af det hårde arbejde i markerne og går glip af vigtig skolegang. Swedwatch frygter, at BAT vil sprede de dårlige forhold til nye lande med muligheder for investeringer såsom Myanmar og Vietnam.

Tobaksfirmaet afviser alle anklager.

“Vi mener, at denne rapport giver en vildledende og unøjagtig gengivelse af vores tobaks forsyningskæde i Bangladesh. Vi har en lang historie med at få fælles gavn af at arbejde med bønderne og regeringen”, siger direktør i British American Tobacco, Simon Cleverly til nyhedsbureauet Reuters.

“Jeg hoster meget”

Ifølge rapporten er børnene afgørende for forældrenes indtjening. Halvdelen af de voksne arbejdere, som Swedwatch har interviewet til rapporten, fortæller, at deres egne børn arbejder side om side med dem i markerne, og må derfor i hele eller halve perioder undvære skolegang.

Først hjælper børnene med at vande planterne og fjerne insekter fra bladene. Under høsten brækker de blade af planterne og bærer store bunker af blade fra markerne ind til ovnen, der tørrer bladene. Efter høsten fjerner børnene de tørre, hårde stilke fra jorden og nogle børn hjælper også til ved tørreovnen, hvor de sorterer bladene, som til sidst bliver pakket.

At arbejde med tobakplanter kan give sygdommen “Green Tobacco Sickness” – og især børnene er disponeret for sygdommen. Tobakplanten indeholder nikotin, som børnene absorberer gennem huden, når de rører ved planterne. Når det har regnet og planterne er våde, er absorberingen særligt intens. Så kan der opstå akut nikotin forgiftning. Det giver kvalme, opkastning, hovedpine og svimmelhed.

Der er endnu ikke forsket i langtidseffekterne af at blive udsat for store mængder nikotin blandt tobaksarbejdere. Men undersøgelser af unge rygere viser, at det er skadeligt for hjernens udvikling, skriver Swedwatch.

Arbejderne bliver derudover udsat for farlige pesticider, fordi der ikke er beskyttelsesudstyr til rådighed, oplyser rapporten.

“Jeg kan ikke sover eller spise regelmæssigt, og det fører til andre helbredsproblemer. Jeg føler mig svag. Når jeg arbejder foran ovnen, brænder mine øjne, jeg føler en smerte i brystet og jeg hoster meget”, siger en 16-årig dreng til Swedwatch.

I høstsæsonen arbejder børnene op til 16 timer om dagen, oplyser rapporten.

BAT afviser, at der findes børnearbejde hos deres leverandører. Ifølge BAT’s management system i Bangladesh er der ikke indrapporteret nogle tilfælde af børnearbejde eller gældsslaveri, skriver Swedwatch. BAT peger på en undersøgelse fra Bangladesh Agricultural University, som angiveligt viser, at børnearbejde udgør et lille problem på to procent.

Men da Swedwatch rejste til Bangladesh for at undersøge forholdene nærmere, kunne observatørerne i tre forskellige tilfælde se henholdsvis 7, 25 og 30 børn arbejde på plantagerne. Flere af børnene var 6-11 år. Forældre indrømmer også over for Swedwatch, at deres børn arbejder i markerne, og ngo’er i Bangladesh bekræfter, at problemet er omfattende.

Pengene snyder

Ifølge rapporten kan det i mange tilfælde ikke betale sig overhovedet at etablere sig som tobak-bonde. Bønderne må nemlig ofte investere høje pengesummer, og indtægterne er usikre.

“Bønder risikerer at deres varer bliver degraderet eller simpelthen ikke købt. Det betyder, at oven i sundhedsrisici og børnearbejde risikerer bønderne at blive fanget i en cyklus af gæld. Swedwatch vurderer, at det øger risikoen for stavnsbinding, som den Internationale Arbejderorganisation ILO definerer det”, siger Frida Arounsavath, der er hovedforfatter bag rapporten.

Tobaksfirmaet insisterer på, at tobak-farme er en positiv socio-økonomisk faktor i Bangladesh.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra British American Tobacco Denmark.

Video om børnearbejdere i Indonesien.

Ngo’en Human Rights Watch har undersøgt forholdene på tobakplantagerne i USA og Indonesien. Nedenfor ses den video af børnearbejdere i Indonesien, som Human Rights Watch har lavet.

Tusindvis af børn i Indonesien arbejder under farlige forhold på tobakplantager. Nogle af børnene er kun otte år gamle. Både indonesiske og multinationale virksomheder køber tobak, som er dyrket i Indonesien, men ingen af virksomhederne gør tilstrækkeligt for at kigge deres forsyningskæde igennem for at være sikker på, at der ikke er børnearbejdere der lider for at dyrke tobak til dem. Det oplyser Human Rights Watch.

Human Rights Watch: Børnearbejdere i Indonesien