Nyhed

Sewangas brødsalg taber på prisstigning

23. sep 2011

Sewanga Goodman forsørger sin familie som brødsælger på gaden i Ugandas hovedstad. Prisen på brød er næsten fordoblet på et år, men Sewanga Goodman tjener ikke mere end før.

(Bragt i fuld længde i Tænk Penge, september 2011)

I et rum på 3×3 meter sidder Sewanga Goodman med sin kone Angelina og deres tre børn og spiser morgenmad. Det ene rum udgør hele familiens hus og indeholder parrets ejendele: seng, sofa og kommode. Køkkengrejet står uden for i gården, for der er ikke plads til madlavning indenfor.

”Vi får chapati til morgenmad. Efter vi har spist, går Sheeba i skole, og min kone passer de to små, Joshua og nyfødte Sebeko. Jeg går ud på gaden og sælger brød. På en normal dag tjener jeg 10.000 shilling (22 kr.), når alle mine udgifter er trukket fra. Det rækker ikke langt, for det er dyrt nu at købe mad på markedet”, siger 28-årige Sewanga Goodman.

Han er gadesælger på en støvet sidegade midt i den ludfattige Kitintale-slum i det sydlige Kampala, Ugandas hovedstad, og lever af at sælge chapati, en slags fladbrød, som han laver på stedet på en meget lille og meget rusten grill.

”Chapati er normalt for mange at spise til morgenmad. For et år siden solgte jeg en chapati for 300 shilling, nu tager jeg 500 shilling (1 kr.). Det er næsten dobbelt pris. Men jeg tjener ikke mere på det end før, for melet koster meget mere,” fortæller Sewanga Goodman.

UndersøgelseDanske banker tjener på sult

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation, der er med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult

TemaSultens spekulanter

Danske banker tjener på sult

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

RelateredeNyheder

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

Nordea dropper spekulation i fødevarer

Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.

Lucy: “Vi har ikke råd til brød længere”

Der er råd til mad, husleje og skole, men heller ikke mere, for Lucy Mutedi.

Lokalt bageri mister kunder

Indtægten er faldet i det lille bageri I Kampala, for kunderne har ikke længere råd til at købe brød.

Først afskaffede vi morgenmaden

Spekulation i råvarer er med til at øge priserne på brød og andre fødevarer i Uganda, så familier ikke længere har råd til mad. Tørke truer med at presse priserne yderligere op.

Banker har ingen politik for fødevarespekulation

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation ved at tilbyde kunder at investere i strukturerede obligationer, der baserer sig på fødevarepriser. Ingen af bankerne anser spekulation i fødevarer som et problem.