Nyhed

Nul opmærksomhed på gummiarbejdere

1. jan 2013

Nul ud af 20 brands af gummistøvler, og gummihandsker og madrasser i Danmark arbejder i praksis med social ansvarlighed overfor gummileverandører.

DanWatch har undersøgt, hvordan gummiprodukter arbejder med social ansvarlighed på papiret og i praksis. Ingen af 20 brands af madrasser, gummistøvler og gummihandsker får i praksis kontrolleret arbejdsforhold på de asiatiske plantager, hvor de køber gummi fra. Og kun Ikea-madrasser og Viking-gummistøvler stiller på papiret krav til gummileverandører om ordentlige arbejdsforhold på plantagerne.

Gummi-brands i fokus

  • Madrasser: Dunlopillo, Jensen, Carl Thøgersen, Scandisleep, Living Bed, Carpe Diem, Wonderland, Auping og Sultan.
  • Gummistøvler: Viking, Ilse Jacobsen, Vagabond, Hunter, Skofus, Mary B., ADI og Friends.
  • Kondomer: Durex, Protex, World’s Best og RSFU.
  • Gummihandsker til forbrugere: CChansen, Multy, Vileda og Coop.
  • Gummihandsker til sundhedssektoren: Abena, Gleco, Kendan, Mediq Danmark, Mediplast, Mölnlycke Health Care, OneMed, Papyrus.

Totalt set omfatter underøgelsen 32 gummi-brands og kun ét af disse brands – Durex-kodomer fra Reckitt Benckiser – kontrollerer i praksis arbejdsforhold på de plantager, der leverer gummi til kondomerne.

Der er gummi overalt omkring dig

I stort og småt i de danske hjem er der gummi. Du bruger gummi, når du bruger kondomer, gummihandsker, gummistøvler, madrasser/topmadrasser med gummi, børnesutter, balloner, elastikker og så videre.

Der er også gummi i mange produkter i sundhedssektoren, blandt andet i de over 50 millioner gummihandsker som danske hospitaler bruger til undersøgelser og operationer om året. Alligevel er gummi-brands hidtil fløjet under radaren i undersøgelser af social ansvarlig leverandørstyring, både i Danmark og på verdensplan.

Diskrimination og giftige sprøjtemidler

Gummibranchen er en milliardbranche på verdensplan med millioner af gummibønder og -arbejdere. Over 90 procent af af verdens gummi oprinder fra store plantager og små landbrug i Sydøstasien. Det gælder også gummiet i danske produkter, som DanWatch på feltrejser forsøgte at spore til plantager og småbønder i Indonesien og Malaysia.

“Vores undersøgelse viser en stribe problemer i gummiplantagerne i Asien. Vi oplevede krænkelser af basale arbejdstagerrettigheder, diskrimination, løn under mindstelønnen og brug af giftige sprøjtemidler uden tilstrækkelig beskyttelsesudstyr”, siger redaktør i DanWatch Peter Bengtsen og fortsætter:

“Når kun én af de 32 undersøgte virksomheder kontrollerer arbejdsforhold hos gummileverandører, har jeg svært ved at forestille mig, hvordan danske forbrugere kan vide sig sikker på, at gummiet i støvlerne, madrasserne eller kondomerne er produceret under ansvarlige forhold”.

UndersøgelseHar du husket gummiet?

Arbejdsforhold bag gummiprodukter

RelateredeNyheder

Kritisable arbejdsforhold bag gummihandsker på danske hospitaler

Gummiet i hospitalshandsker fra Mölnlycke og andre leverandører til danske hospitaler kommer fra plantager, hvor løn under mindstelønsniveau, diskrimination og kritisable arbejdsforhold er hverdag.

Urimelige arbejdsforhold i gummiplantager

Forskelsbehandling, forbund mod fagforeninger, lav løn og farlige sprøjtemidler. Det er hvad arbejderne på gummiplantager i Indonesien må finde sig i. DanWatch har besøgt dem.