Hver eneste vaniljeorkidé skal håndbestøves

Vanilje gror på orkidéer og dyrkes af småbønder i Madagaskars jungle. Dyrkning og forarbejdning af krydderiet er tids- og arbejdskrævende. Ikke mindst fordi hver enkelt orkidé skal håndbestøves den dag, blomsten åbner sig.

Vanilje gror på orkidéer

Vaniljeplanten er en orkidé med op til 10 meter lange ranker. Fra vaniljen plantes, går der cirka tre-fire år, før den blomstrer og bærer frugt. Efter 10-12 år producerer planten ikke længere vanilje nok til at kunne bruges kommercielt.

Hver vaniljeblomst skal bestøves manuelt.

Vaniljen skal håndbestøves

Vaniljeorkidéen stammer fra Mexico. I Mexico bliver vaniljeblomsten naturligt bestøvet af bier, men da disse bier ikke eksisterer i Madagaskar, skal vaniljeorkidéerne bestøves ved håndkraft i Madagaskar. Den gule vaniljeblomst blomstrer kun én dag om året og er typisk kun åben i ganske få timer. Bestøvningen af blomsterne indebærer derfor en stor del manuelt arbejde. Håndbestøvningen finder typisk sted mellem oktober og januar.

Juni til august er høstsæson

Der går mellem syv og ni måneder fra vaniljeblomsten er blevet bestøvet, til vaniljen er moden og kan høstes. Vaniljen kaldes på dette stadie for grønne vaniljebønner – og minder også udseendesmæssigt om en grøn bønne. Jo længere tid vaniljen får lov at modne på planten, jo mere koncentreret bliver smagen af vanilje efter forarbejdning. Kvaliteten af vaniljen bedømmes ud fra, hvor koncentreret aromastoffet vanillin er, hvilket har indvirkning på vaniljens markedspris. Hvis vaniljen bliver hængende for længe på planten risikerer bønnen at briste, hvilket resulterer i en lavere kvalitet og markedspris.

Der går seks kilo grønne vaniljebønner til et kilo sort vanilje

Efter høsten gennemgår vanilje en lang og kompleks forarbejdningsprocess, hvor aromastoffet vanillin og andre smagskomponenter udvikles.

  1. Når vaniljen er blevet høstet vaskes den grundigt, hvorefter den tilføres varme ved at den nedsænkes i varmt vand.
  2. For at udvikle de rette smagskomponenter kræver vaniljen hurtig dehydrering og langsom gæring. Over en række uger bliver vaniljen skiftevis tørret i solen i løbet af dagen og pakket i lufttætte beholdere om natten, indtil vaniljestængerne har fået en mørkebrun farve.
  3. Vaniljen kvalitetsorteres efter længde og fugtighed, hvorefter den lagres i op til seks måneder. Denne process resulterer i, at vægten på vaniljen reduceres. Det kræver cirka seks kilo grønne vaniljebønner at producere et kilo forarbejdet vanilje.
  4. Vaniljen bliver efter forarbejdningen lagt i kasser og eksporteret via skib til en importør.


X