Undersøgelse

IT med livet som indsats

Undersøgelsen ‘Winds of Change’ dokumenterer, hvordan den danske stat bruger millioner på tablets og computere, der produceres under forhold som gør hundredvis af IT-arbejdere livsfarligt syge.

“Lammelsen bredte sig fra mine fingerspidser og tæer til mine skuldre og lår. Det var, som om mine fødder ikke ville lystre min hjerne”, fortæller 21-årige Xiao Wang.

I juli 2014 var han blot én af 16 unge arbejdere i en IT-fabrik i Shenzen i Kina – som alle oplevede uhyggelige symptomer på et farligt arbejdsmiljø. Én af dem en gravid kvinde, der mistede sit foster på grund af forgiftning.

IT havner i Danmark

Hvert år køber den danske stat IT til skoler og sygehuse for flere end 570 millioner kroner af elektronikgiganter, der producerer tablets, mobiltelefoner og computere under forhold, som gør arbejderne livsfarligt syge.

Spontane aborter og nedsat fertilitet. Nervelammelser, hjernesvulster, lymfeknudekræft og leukæmi er blot få af mange diagnoser som alt for unge arbejdere får, fordi de arbejder i IT-industrien, dokumenterer en ny rapport fra DanWatch.

Kemikalier, der dræber

‘Den hvide benzin’ er kinesiske arbejderes navn for n-Hxane, ét af  500-1000 kemikalier som millioner af arbejdere hver dag anvender, når de producerer vores mobiltelefoner, tablets og computere.

Fabrikken i Shenzen, hvor Xiao Wang arbejdede indtil han i 10 måneder blev delvist lam i kroppen, producerer erstaningsskærme til iPhones, men de dårlige arbejdsforhold er ikke isoleret til enkelte producenters fabrikker. Iført såkaldte ‘bunny suits’ der beskytter elektronikken, men ikke arbejderen, eksponeres arbejderne for opløsningsmidler og kemikalier som xylen, trichlorethylen og benzene.

Ingen erstatning til dødssyge arbejdere

I Sydkorea er flere end 200 arbejdere syge og døde af leukæmi, hjernesvulster og andre typer af kræft, og senest i Kina er 13 arbejdere diagnosticeret med leukæmi. Fire er døde. De var mellem 19 og 24 år. Alle har arbejdet i IT-industrien. Ingen syge eller pårørende til afdøde arbejdere har fået anerkendt deres sygdom som arbejdsrelateret.

Undersøgelsen er skrevet på engelsk under titlen ‘Winds of Change – Public procurement’s potential for improving labour conditions in the global electronics industry’.

DownloadUndersøgelse

Dato: 10. okt 2014

Bag OmUndersøgelsen

Rapporten ‘Winds of Change - Public procurement’s potential for improving labour conditions in the global electronics industry’ er anden del af et 3-årigt projekt, hvor en række EU-lande er gået sammen for at skabe bedre arbejdsforhold i elektronikindustrien.

Projektet er finansieret af EU og Danida.

TemaDødelig IT

IT-arbejdere i Asien betaler prisen for billige computere til Europa

FokusTeknologi

Produktion af IT koster dagligt millioner af arbejdere i Asien deres helbred og rettigheder. DanWatch har undersøgt krænkelser af mennesker og miljø i teknologiens vugge til grav fra udvinding af mineraler over produktion af telefoner og tablets til afskaffelse af IT, E-Waste.

NyhederIT med livet som indsats

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

“Ingen fortalte mig, at kemikalierne var kræftfremkaldende”

38-årige Seong-ok Lee har ligesom mange af sine kollegaer fået kræft efter at have arbejdet på en af Samsungs fabrikker. Samsung har undskyldt over for ofrene, men virksomhedens udspil til kompensation indeholder så strenge krav, at Seong-ok Lee og mange andre må kigge langt efter en erstatning.

Kræftsyge IT arbejdere har udsigt til minimal kompensation

Efter mange års intens tovtrækkeri lovede Samsung Electronics sidste år kompensation til alvorligt syge fabriksarbejdere. Men Samsungs kriterier for kompensation er så snævre, at kun et fåtal vil modtage erstatning fra elektronikgiganten.