Undersøgelse

Børneguld i din mobil?

Ingen af Europas førende mobilproducenter kan udelukke, at guldet i deres produkter kommer fra miner med børnearbejde.

Der er guld i din mobiltelefon, og det guld kan komme fra miner, hvor børn helt ned til seks år arbejder med livet og helbredet som indsats. Ingen af Europas bedst sælgende mobilproducenter kan garantere, at guldet i deres produkter kommer fra miner uden børnearbejde.

DanWatch-undersøgelsen ‘Børneguld i din mobil?’ beskriver, hvordan børn helt ned til seks år arbejder i små, uautoriserede miner i Mali og Ghana, der er blandt de største guldeksportører i Afrika.

En voksende industri

Knap syv procent af det guld, der udvindes, ender i elektronik som telefoner og computere. En stigende efterspørgsel på guld har betydet, at guldpriserne er steget drastisk de seneste 10 år. Det har skabt en voksende guldindustri i Afrika, hvor man flere steder kan tale om en decideret ’gold rush’. Små, illegale guldminer skyder frem, og der er ingen kontrol med arbejdsforholdene. Det er meget almindeligt, at børn deltager i arbejdet i guldminerne, og de risikerer både liv og helbred.

I guldminerne graver børn i dybe, ustabile mineskakter og arbejder under jorden i skiftehold på op til 10 timer. I Mali vurderer man, at mellem 20.000 og 40.000 børn arbejder i guldminer, mens man i Ghana ikke har tal på det. På verdensplan vurderes det, at mindst 1,5 mio. børn arbejder i guldmineindustrien.

Alvorlige kviksølvforgiftninger

Børnearbejderne er i stor risiko for at blive udsat for kviksølvforgiftning. Kviksølv angriber centralnervesystemet og kan give børnene kroniske handicap, fordi deres kroppe er under udvikling og derfor særligt sårbare overfor tungmetaller.

“Børnene lokkes til at arbejde i minerne i håbet om at få et bedre liv, men bliver fanget i en ond cirkel med livsfarligt arbejde, kviksølvforgiftning, ødelagte rygge, seksuelt misbrug og manglende skolegang. Selvom de måtte have lidt tid til at gå lidt i skole, så er de så trætte og forpinte af kviksølvdampe efter arbejdet, at de ikke orker at sidde på skolebænken,” fortalte daværende direktør for DanWatch, Eva Hesse Lundström, da undersøgelsen blev offentliggjort i efteråret 2013.

11-årige Immanuel fra Ashanti regionen i Ghana er et af de børn, som bruger sin tid på at knokle i en guldmine. Han fortæller: “Arbejdet er hårdt. Vi bliver ofte syge og har altid ondt i hovedet og brystet. Jeg klager til min mor over, at vi bliver syge af at arbejde i minerne, men hun siger ikke noget til det. Jeg har ingen intentioner om at forlade minen, bare fordi jeg bliver syg, for det har jeg ikke råd til. Vi tjener 20-30 kroner om dagen.”

FN har netop åbnet for underskrivning af en konvention (Minamata konventionen), der, hvis den bliver overholdt, har til hensigt at mindske brugen af kviksølv verden over. Ghana og Mali har endnu underskrevet konventionen, men den er så ny, at den ikke har gavnet børnearbejderne endnu.

Producenterne sikrer sig ikke mod børneguld

I 2012 blev der ifølge Branchen ForbrugerElektronik solgt 1,5 mio. mobiltelefoner i Danmark. Næsten alle mobiltelefoner indeholder guld, men ingen af de store elektronikvirksomheder, som DanWatch har adspurgt, har kontrol med deres leverandørkæder inden for guld, og de kan derfor ikke sikre, at der ikke er børnearbejde i det guld, de bruger. De har ingen procedurer til at afdække, om de er med til at støtte børnearbejde. DanWatch har undersøgt Samsung, Apple, Research in motion, Nokia og HTC.

“DanWatch’s undersøgelse viser, at det er svært at spore, hvor det guld, man køber på de internationale markeder, kommer fra. Men den viser også, at producenterne ikke engang stiller spørgsmålet, om der er børneguld i deres produkter. Og så længe man ikke prøver at afdække sine leverandørkæder for at sikre sig mod børnearbejde, så støtter man det indirekte,” sagde Eva Hesse Lundström.

DownloadUndersøgelser

Dato: 13. dec 2013

Bag OmUndersøgelsen

DanWatch har været i Mali og Ghana for at dokumentere forholdene for de børn, der arbejder i guldminer.

Undersøgelsen er finansieret af IBIS og Kinderpostzegels.

TemaBørneguld

Guldet i din mobil kan komme fra guldminer med børnearbejde

FokusTeknologi

Produktion af IT koster dagligt millioner af arbejdere i Asien deres helbred og rettigheder. DanWatch har undersøgt krænkelser af mennesker og miljø i teknologiens vugge til grav fra udvinding af mineraler over produktion af telefoner og tablets til afskaffelse af IT, E-Waste.

NyhederBørneguld i din mobil?

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

Omfattende krænkelser i congolesiske koboltminer

Ny rapport afslører alvorlige krænkelser af mennesker og miljø ved udvinding af kobolt i DR Congo. Landet producerer halvdelen af verdens kobolt, der er uundværligt i batterier til mobiler, computere og elbiler.

Reportage: Børnearbejde i Vestafrikas miner

DanWatch-undersøgelse dokumenterer, at flere en 1,5 millioner børn verden over knokler i miner for at udvinde guld, der kan ende i din mobiltelefon.

Nokia og samsung svarer på DanWatch rapport

DanWatch omtaler 10 virksomheder i undersøgelsen 'Børneguld i din Mobil?'. Læs deres kommentarer til rapporten.