Tema

Sultens spekulanter

Temaet ‘Sultens Spekulanter’ sætter fokus på, hvordan danske banker bidrager til fødevarespekulation – et fænomen, der er med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult.

‘Sultens spekulanter’ bygger på desk-research og en feltrejse til Uganda i sommeren 2011.

I Uganda blev der indsamlet foto- og videodokumentation og gennemført interviews med familier, virksomheder og eksperter.

Desk-researchen er foretaget på baggrund af data og rapporter fra blandt andet Verdensbanken, FAO, UNCTAD, WFP, OECD, WTO, The Guardian, CNN, Danmarks Nationalbank og Danmarks Statistik.

Virksomheder som er nævnt i forbindelse med projektet, har fået mulighed for at gennemse faktuelle oplysninger, der omhandler dem, før offentliggørelsen.

 

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

UndersøgelseSultens spekulanter

23. sep 2011

Danske banker tjener på sult

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation, der er med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult

NyhederSultens spekulanter

24. mar 2017

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

23. feb 2015

Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben

Store indeksfonde, der anbefales af eksperter, investerer i klyngebomber samt atomvåben og krænker dermed FN-konventionerne.

20. mar 2012

Nordea dropper spekulation i fødevarer

Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.

23. sep 2011

Sewangas brødsalg taber på prisstigning

Sewanga Goodman forsørger sin familie som brødsælger på gaden i Ugandas hovedstad. Prisen på brød er næsten fordoblet på et år, men Sewanga Goodman tjener ikke mere end før.

23. sep 2011

Lucy: “Vi har ikke råd til brød længere”

Der er råd til mad, husleje og skole, men heller ikke mere, for Lucy Mutedi.

23. sep 2011

Lokalt bageri mister kunder

Indtægten er faldet i det lille bageri I Kampala, for kunderne har ikke længere råd til at købe brød.

23. sep 2011

Først afskaffede vi morgenmaden

Spekulation i råvarer er med til at øge priserne på brød og andre fødevarer i Uganda, så familier ikke længere har råd til mad. Tørke truer med at presse priserne yderligere op.

23. sep 2011

Banker har ingen politik for fødevarespekulation

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation ved at tilbyde kunder at investere i strukturerede obligationer, der baserer sig på fødevarepriser. Ingen af bankerne anser spekulation i fødevarer som et problem.