Tema

Prisen for peber

Peber, paprika, chili og mange andre eksotiske krydderier bliver dyrket i udviklingslande, før de gennem ofte komplekse leverandørkæder ender på hylderne i danske supermarkeder og butikker.

Prisen som en landmand får for et kilo peber er ofte kun en brøkdel af prisen på peberkværnen i supermarkedet. Peberbønderne har ringe muligheder for at påvirke den pris, som de får for deres afgrøder. For nogle landmænd betyder det, at de fastholdes i fattigdom eller gældsætter sig for at have råd til basale fornødenheder.

DanWatch har undersøgt, hvor peber i danske supermarkeder stammer fra, og hvilke forhold som peberet dyrkes under.

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

NyhederPrisen for peber

18. dec 2011

Mindsteløn er ikke leveløn

Diddihatono dyrker peber på familiens ene hektar jord. Han arbejder også på en gummiplantage med sin bror for at få råd til mad til familien.

18. dec 2011

Kapitalintensivt landbrug uden kapital

Fru Sawar på 70 år dyrker stadig peber på familiens jord.

18. dec 2011

Supermarkeder sælger peber fra landmænd i gældsfælder

Når du svinger peberkværnen over din hakkebøf, kan du være med til at holde Asiens peberbønder i gældsfælder og fattigdom. De danske supermarkeder kender ikke til problemet trods politikker om etisk handel.

18. dec 2011

Et drys peber koster mere end du tror

I Indien og Indonesien betaler peberbønderne en høj pris for at dyrke de små korn. Gældsproblemer, selvmord, udpining af jorden og overforbrug af sprøjtegifte er realiteten i pebermarkerne.

18. dec 2011

Peber: Fairtrade eller økologisk?

Fairtrade og økologisk peber er stort set ukendt på Bangka i Indonesien. I Indien er der flere muligheder.