Tema

Kaffens skyggeside

ADDIS ABABA, ETIOPIEN – I dag er kaffe en af Etiopiens største eksportprodukter. Med kaffens succes kommer dog også en lang række udfordringer. Inden for de to sidste årtier har man oplevet etableringen af kooperativer over hele landet, men det er stadig et fåtal af bønderne, der er medlem af et kooperativ. Grundet mangel på information har bønderne ingen chance for selv at fastsætte en pris for deres hårdt dyrkede kaffe. En stor del af bønderne mister mange penge, når de sælger til lokale handlende, og mange har svært ved at øjne en fremtid i det, der burde være deres hjemlands stolthed.

MINAS GERAIS, BRASILIEN – Slaveri og mangel på rettigheder er udbredt i brasiliansk kaffeproduktion, der er verdens største. DanWatch har mødt bønderne på brasilianske kaffefarme.

 

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

NyhederKaffens skyggeside

28. jun 2015

Prisen for dyr kaffe når ikke bønderne i Etiopien

Specialkaffe fra Etiopien er big business, bare ikke for de bønder, der dyrker. Med begrænset adgang til information om markedsprisen og et sårbart liv som bonde uden råd til opsparing er det et let bytte for mellemmænd, og de ser meget lidt af den profit, der kommer fra den økologisk dyrkede Arabica bønne. Fotoreportage fra Etiopien.

5. aug 2014

Kaffens skyggeside i billeder

5. aug 2014

Fattigdom og udnyttelse i bunden af din kaffekop

Kaffe er en lukrativ industri, blot ikke for dem, der dyrker og plukker de værdifulde bønner. DanWatch har været i Brasilien og Etiopien for at dokumentere de elendige forhold, som millioner af kaffebønder arbejder under.

5. aug 2014

Ingen rettigheder for fattige kaffebønder

Slaveri og mangel på rettigheder er udbredt i brasiliansk kaffeproduktion, der er verdens største. DanWatch har mødt bønderne på brasilianske kaffefarme.

5. aug 2014

Dyrebar bønne som røverkøb

Etiopisk specialkaffe er big business, bare ikke for de landmænd, der dyrker den. Med sparsom information og små pengebeholdninger udgør de et let bytte for mellemmænd, og de ser kun en brøkdel af den profit, der skabes med den økologisk dyrkede Arabicabønne.

8. maj 2014

Et giftigt arbejde

Brasilien er en af verdens største kaffeproducenter, men kaffefarmernes brug af pesticider har sendt antallet af kræfttilfælde i vejret og forurenet grundvandet. DanWatch har besøgt Minas Gerais.