Tema

Investeringer i Indisk gældsslaveri

Filmen ‘Seeds of debt’ af den danske dokumentarisk Jens Pedersen viser, hvordan den schweisiske agrovirksomhed, Syngenta,  via lokale agenter, udlåner penge mod skyhøje renter på 36-60% til fattige indiske majsbønder. De høje renter sender bønderne ud i en gældsspiral, hvis høsten slår fejl og de ikke kan afdraget på lånet.

Med afsæt i filmen har DanWatch screenet udvalgte danske pensionskassers investeringer i Syngenta og fundet, at der i 2014 blev investeret for mere end 270 millioner kroner i virksomheden.

Filmen og DanWatch’s undersøgelse førte til et efterspil, hvor Syngenta har nægtet alt kendskab til de oplysninger, der fremkommer i de  to udgivelser. Samtidig er handels- og udviklingsminister Mogens Jensen blevet kaldt i samråd af Enhedslisten, der på baggrund af undersøgelsen, ønsker en strammere kurs overfor pensionskassers investeringer.

Filmen, undersøgelsen og vores dækning af efterspillet er alt sammen tilgængeligt under dette tema.

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

UndersøgelseInvesteringer i Indisk gældsslaveri

26. dec 2014

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

NyhederInvesteringer i Indisk gældsslaveri

29. jan 2015

Minister afviser skærpet kurs overfor uetiske investeringer

Handels-og udviklingsminister Mogens Jensen afviser opfordringer til politisk handling efter Danwatch’s dokumentation af danske investeringer på kant med menneskerettighederne.

28. dec 2014

Minister i samråd om uetiske investeringer

I kølvandet på en række afsløringer fra DanWatch kalder Enhedslisten nu udviklingsministeren i samråd og stiller krav om begrænsning af globale uetiske investeringer.

28. dec 2014

Filmen du ikke må se

26. dec 2014

Syngenta forsøger at bremse kritisk film

Verdens største pesticidproducent, Syngenta, forsøger at bremse kritisk dokumentarfilm om virksomhedens forbindelse til uetiske højrentelån til bønder i Indien. DanWatch viser nu filmen.

8. sep 2014

Billedreportage: Rishøst i Indien

Størstedelen af verdens basmatiris produceres i 'Basmatibæltet', der strækker sig langs foden af Himalaya i Indien. Her arbejder migrantarbejdere hårdt uden kontrakt og til en løn, de ikke kan leve for. Samtidig tvinger lån med ågerrenter og aggressiv marketing af farlige, dyre pesticider risbønderne ind i en gældsspiral. Danwatch har været i Indien for at undersøge produktionsforholdene omkring de ris, der havner på hylderne i de europæiske supermarkeder og bringer her en billedreportage.

8. sep 2014

Risens pris

For 15 kroner kan du i ethvert europæisk supermarked købe en pose basmatiris. Men de indiske immigranter, der bærer den tungeste byrde i risproduktionen, får det mindste udbytte og fastholdes i fattigdom.

8. sep 2014

Basmatiris druknes i gødning og pesticider

Lån med ågerrenter og aggressiv markedsføring af gødning og sprøjtemidler fanger indiske ris-bønder i en gældsspiral. De, der har kastet sig ud i økologiske ris siger, at udbyttet ikke er mindre.