Tema

Fra ko til sko

Fremstillingen af lædersko er en global industri. Kvæghuder til dine skosnuder kan komme fra Brasilien og måske blive garvet til læder i Indien, før læderstykkerne syes og limes sammen til sko på fabrikker i fx Kina for at blive skibet afsted til de danske skobutikker.

Den globale læder- og læderskoindustri har globale konsekvenser i stor skala. Slavearbejde på kvægfarme, dyremishandling under transport og på slagterier, kemikalieforurening og giftige arbejdsforhold på garvefabrikker er nogle af problemerne.

Ingen af de største lædersko-brands på det europæiske marked har styr på alle led i deres leverandørkæder. Især de første led blandt leverandørerne – produktion af dyrehuder, dyretransport og garvning – rummer problemer.

DanWatch har undersøgt de første led af produktionsforløbet for læder til sko i Brasilien og Indien, der er to af verdens største læderproducentlande.

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

NyhederFra ko til sko

29. mar 2012

Slagteriarbejdere ser langt efter anstændige arbejdsforhold

21 timers arbejdsdage med kun én pause. Ingen faste arbejdstider, kun fastsatte resultater. Sådan er hverdagen for de brasilianere som arbejder på slagterier som producerer læder til Europa. Det kniber for slagterierne med at opfylde adskillige basale arbejdstagerrettigheder.

29. mar 2012

Gæld holder unge fanget i slaveri

Brasilianske kvægfarme udnytter fattigdom og fanger unge mænd i gældsfælder og slaveri. Kvægfarme er første led i læderproduktionen til sko fra kendte brands. På trods af gode intentioner fra både skobranchen og Brasiliens regering er der lang vej at gå, før slaveriet er udryddet.

29. mar 2012

Slaver bag dine sko

For få måneder siden arbejdede Daniel og Rodrigues som slaver under forhold som kategoriseres som det absolut minimale og iblandt det værste af det værste. Det lykkedes dem at flygte, og i dag har de taget hul på et nyt liv.

26. mar 2012

Giftig garvning uden beskyttelse

I Indiens garveindustri er der sket forbedringer med at beskytte miljøet, men ikke med at beskytte arbejdernes helbred. Dødsfald og sygdomme på grund af giftige kemikalier er udbredt.

21. mar 2012

‘Kvæget skal overleve til vi når slagteriet’

Kvæg på lastbiler sammenstuvet i ulovligt antal, kalve kastet rundt med sammenbundne ben og mishandling på slagterierne foregår dagligt i Indien. På trods af ambitiøs lovgivning er fokus dyrevelfærd fra læderindustrien lig nul.