Tema

Forbrugsfest på Afrikas regning

Afrika er rig på naturressourcer, men kampen om rigdommene bliver hårdere dag for dag. Forbrugere i Vesten efterspørger flere produkter, som Afrikas råstoffer indgår i. Og det gør forbrugerne på de hurtigt voksende markeder i Indien og Kina også. Imens bliver mange afrikanske lande kun fattigere.

Afrikas rigdomme kan bidrage til at sikre velstand og udvikling, men den store efterspørgsel puster i stedet til ulmende konflikter. Penge, der kunne være være investeret i stemmebokse og skolebøger, finder i stedet vej til våbenfabrikanter eller fremmede skattely.

Forbrugsfest på Afrikas regning er et led i temaet “Out of Africa”, hvor DanWatch sætter skarpt fokus på, hvem der tjener på Afrikas naturrigdomme, når befolkningen ikke gør det. Hvad er konsekvenserne for befolkningen og miljøet? Vender regeringer og multinationale virksomheder det blinde øje til? Og hvilke muligheder er der for, at milliarderne fra salget af naturressourcer kan omsættes til udvikling, der gavner den lokale befolkning?

UndersøgelseForbrugsfest på Afrikas regning

19. mar 2010

Mineselskaber spinder guld på skattehuller

Internationale mineselskaber misbruger jorden og Ghanas lempelige skattelov.

NyhederForbrugsfest på Afrikas regning

28. feb 2017

Skattekroner kan udeblive i Kenya trods markant stigning af udenlandske investeringer

De udenlandske investeringer ruller ind i Kenya, som lige nu når rekordhøje beløb. Men eksperter i skat vurderer, at det vil betyde øget skatteundvigelse og dermed færre skattekroner til Kenya.

20. maj 2016

Top 3 krav til virksomheder i Afrika

Hvad er de tre vigtigste krav, afrikanske lande bør stille til udenlandske virksomheder, som vil investere i landet? Det spørger Danwatch direktørerne fra to store filantropiske organisationer i Nigeria og Ghana om.

10. maj 2010

Kapital strømmer ud af udviklingslande

I en ny rapport sætter Concord Danmark og DanWatch fokus på det faktum, at utilstrækkelige skatteregler er med til at holde Ghana og andre udviklingslande med store naturressourcer fast i fattigdom.

19. mar 2010

Ghanas guld giver flere ulemper end fordele

Ifølge lokale kilder er guldfirmaers skattebidrag i Ghana er så begrænset, at det ikke modsvarer guldudvindingens ulemper i form af forurening og fattigdom.