Tema

Dødelig IT

Fem dage sygeorlov blev det til, efter lægerne fandt en svulst i MiYeon Kims underliv, som resulterede i en abort. MiYeon Kim arbejdede som produkt-tester i over 15 år – efter flere kræftbehandlinger forsøger hun nu at blive gravid igen.

Hvert år køber den danske stat og kommuner for mere end 1,4 milliarder kroner IT til vores skoler og sygehuse fra elektronikgiganter, der producerer computere, tablets og mobiltelefoner under forhold, som gør arbejderne livsfarligt syge, krænker deres rettigheder og begrænser deres foreningsfrihed.

MiYeon Kims oplevelse er ikke et isoleret tilfælde. IT-produktionen indebærer brug af mere end 500 farlige kemikalier. Flere af disse kemikalier er kendt for at øge risikoen for kræft. I de seneste år er hundredevis af IT-arbejdere i Sydkorea blevet diagnosticeret med leukæmi og multipel sklerose. Alligevel anerkender ledende IT-giganter ikke sammenhængen mellem brugen af kemikalier i deres fabrikker og kræfttilfældene.

Kun få IT-arbejdere i Sydkorea har fået erstatning til at dække deres hospitalsudgifter.

DanWatch’s nye rapport ‘Winds of Change’ dokumenterer de uetiske og dødelige betingelser, som tusindvis af IT-arbejdere arbejder under.

‘Winds of Change’ er den anden af tre rapporter, hvor DanWatch sætter fokus på IT-industrien.
I rapporten ‘IT workers still pay the price for cheap computers’ fra 2013 dokumenterede DanWatch virkeligheden hos DELL’s underleverandører i de kinesiske provinser Guangdong og Jiangsun, hvor arbejdstider på op til 74 timer om ugen, trusler om bøder for at lave fejl, tvungen overarbejde og en løn, der er langt under den lokale mindsteløn i Kina, er hverdag.  Her indånder arbejderne dagen lang kemiske dampe, mens de samler komponenterne til de computere, der blandt andet havner på statens og kommunernes skriveborde.

FokusTeknologi

Produktion af IT koster dagligt millioner af arbejdere i Asien deres helbred og rettigheder. DanWatch har undersøgt krænkelser af mennesker og miljø i teknologiens vugge til grav fra udvinding af mineraler over produktion af telefoner og tablets til afskaffelse af IT, E-Waste.

UndersøgelseDødelig IT

10. okt 2014

IT med livet som indsats

Livsfarlige arbejdsvilkår for Asiens IT-arbejdere

1. nov 2013

Billig IT – Kinesiske arbejdere betaler prisen

DanWatch afslører: Millioner af danske skattekroner kan ende i grov udnyttelse af kinesiske arbejdere

NyhederDødelig IT

2. aug 2016

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

1. aug 2016

Teater udstiller købers paradis

Danskerne elsker smartphones. De fleste ved godt, at telefonerne bliver produceret under elendige arbejdsvilkår - så hvorfor lader vi det fortsætte? Det forsøger teaterstykket “Købers Paradis - Fortællinger fra varelageret” at svare på og bruger direkte Danwatchs rapport til formålet.

26. okt 2015

Video: Offentlige indkøb fra asiatiske elektronikfabrikker

Den danske stat bruger cirka 570 millioner kroner årligt på IT-udstyr til staten og meget af det udstyr produceres i Asien. Elektronikfabrikker i lande som Kina og Vietnam producerer dag og nat. Ved samlebåndene står arbejdere tolv timer i streg, seks eller syv af ugens dage. Danwatch sætter fokus på offentlige indkøb fra asiatiske elektronikfabrikker. Mød to arbejdere, der kan berette om sygdom og lange arbejdsdage med lav løn, og hør hvad afdelingschef for Udbud og Indkøb hos Frederiksberg Kommune, Adam Hey, mener det offentlige kan gøre.

9. okt 2015

Dell og HP kræver stop for tvangspraktik efter Danwatch-undersøgelse

Efter Danwatch har dokumenteret, at brug af praktikanter i HP, Dell og Lenovos produktion overtræder både kinesisk lov og internationale konventioner om tvangsarbejde, beder Dell og Hewlett Packard (HP) nu deres leverandør, Wistron, om at indstille brugen af praktikanter midlertidigt.

7. okt 2015

Kinesiske studerende i tvangsarbejde laver servere til danske universiteter

Danske universiteter bruger millioner på it-servere, der produceres af unge kinesiske studerende under tvang og arbejdsvilkår, der overtræder national og international lov. Nu går SKI ind i sagen.

12. aug 2015

Endnu en arbejder er sprunget ud fra Apple-fabrik

På en samlefabrik for iPhones i Zhengzhou i Kina er en mand sprunget ud fra bygningen. Arbejdsrettighedsgruppen China Labour Watch anser det for at være selvmord.

27. maj 2015

Svenske regioner ignorer horrible arbejdsforhold på kinesiske IT-fabrikker

Sveriges kommuner bryder bevidst regler for socialt ansvar ved at handle med fabrikker, der bryder kinesisk lov og internationale konventioner, afslører svensk TV4 på baggrund af Danwatch rapport. Se dokumentaren her.

20. maj 2015

“Ingen fortalte mig, at kemikalierne var kræftfremkaldende”

38-årige Seong-ok Lee har ligesom mange af sine kollegaer fået kræft efter at have arbejdet på en af Samsungs fabrikker. Samsung har undskyldt over for ofrene, men virksomhedens udspil til kompensation indeholder så strenge krav, at Seong-ok Lee og mange andre må kigge langt efter en erstatning.

1. maj 2015

IT-arbejdere betaler prisen for Apple Watch

Arbejdernes Internationale kampdag fejres i dag over hele verden, men på fabrikken der producerer de nye, eksklusive Apple ure beretter ny rapport om horrible arbejdsforhold.

22. apr 2015

Kræftsyge IT arbejdere har udsigt til minimal kompensation

Efter mange års intens tovtrækkeri lovede Samsung Electronics sidste år kompensation til alvorligt syge fabriksarbejdere. Men Samsungs kriterier for kompensation er så snævre, at kun et fåtal vil modtage erstatning fra elektronikgiganten.