Tema

Det store tyveri

I mange u-landes undergrund findes værdifulde mineraler og naturresourcer, som diamanter, guld, olie og naturgas.

Blandt lande med store rigdomme i naturressourcer findes nogle af verdens fattigste. Her kunne indtægter fra olie, gas og minedrift være en vigtig kilde til finansiering af fattigdomsbekæmpelse og udvikling.

Men ofte er det internationale selskaber frem for den lokale befolkning, der høster fordelene af landenes naturressourcer.

Èn væsentlig årsag er, at multinationale selskaber kan skatteplanlægge og kanalisering investeringer og profit gennem skattely. Derved kan de minimere deres skattebetaling i de lande, de udvinder naturressourcer.

UndersøgelseDet store tyveri

24. okt 2011

Fra Sierra Leone til skattely

Kontrakter, der ignorer lovens krav til skattebetalinger, og selskaber bekvemt placeret i skattely, minimerer minevirksomhedernes bidrag til Sierra Leones økonomi.

24. okt 2011

Verdensbanken støtter skatteflugt

Mens Verdensbanken officielt arbejder på at udrydde fattigdom og øge skattebetaling til regeringer i u-lande, støtter bankens virksomhedsgren, IFC, systematisk investeringer i olieudvinding og minedrift i Syd, der kanaliseres gennem skattely.

NyhederDet store tyveri

24. mar 2017

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

28. feb 2017

Skattekroner kan udeblive i Kenya trods markant stigning af udenlandske investeringer

De udenlandske investeringer ruller ind i Kenya, som lige nu når rekordhøje beløb. Men eksperter i skat vurderer, at det vil betyde øget skatteundvigelse og dermed færre skattekroner til Kenya.

22. dec 2011

Virksomheder undgår skat i Sierra Leone

De fem største mineselskaber i Sierra Leone har succes med kun at betale meget lidt i skat. Hvordan gør de, og er ny EU-lovgivning løsningen?

9. nov 2011

Holland huser skatte-spekulanter

Olieselskabet Pluspetrol, der står bag massiv forurening af Perus jungle, får hjælp af Holland til at slippe billigere i skat. Det viser DanWatch's gennemgang af selskabets regnskaber.

24. okt 2011

Skattespekulation for dummies

Hvordan foregår det egentlig, når virksomheder spekulerer i at minimere deres skattebillet, og hvad kan skattely bruges til? DanWatch giver her en kort intro.