Nyhed

Tusindvis af honduranere protesterer mod dansk modebranche

13. maj 2016

I går var den internationale modebranche samlet i København til verdens største arrangement om bæredygtig mode, Copenhagen Fashion Summit, som bl.a. arrangeres af Danish Fashion Institute. Men mens gæsterne gik på Copenhagen Fashion Summits grønne løber, der er fremstillet af bæredygtige genbrugsmaterialer, vakte modeeventet vrede og protester fra tusindvis af honduranere.

Blandt de prominente internationale gæster til Copenhagen Fashion Summit var nemlig Honduras’ præsident Juan Orlando Hernández, der i sit hjemland er under anklage for massiv korruption og menneskerettighedskrænkelser.

Verdens farligste land for miljøaktivister

101 miljø- og menneskerettighedsaktivister myrdet mellem 2010-2014  

Kilde: Global Witness

Ved gårsdagens Copenhagen Fashion Summit fremlagde præsident Juan Orlando Hernández sine planer om at gøre Honduras til en førende nation inden for bæredygtig tøjproduktion som en del i hans strategi for at løfte Honduras ud af fattigdom.

“Vores primært fokus og ansvar er at tage os af vores folk,” sagde Juan Orlando Hernández bl.a. i sin tale.

I sit hjemland er præsidenten bl.a. involveret i landets største korruptionsskandale nogensinde ved at overføre 2 mia. kr. fra det honduranske sundhedssystem til bl.a. at finansiere sin egen valgkampagne for tre år siden.

Henvendte sig selv

Danwatch har i dag spurgt Copenhagen Fashion Summit om deres overvejelse omkring at invitere præsident Juan Orlando Hernández. Copenhagen Fashion Summit oplyser, at Juan Orlando Hernández selv henvendte sig med ønsket om at at deltage i Copenhagen Fashion Summit.

I en skriftligt udtalelse til Danwatch skriver Copenhagen Fashion Summit:

“Den honduranske præsident Juan Orlando Hernández fik taletid på gårsdagens Copenhagen Fashion Summit, verdens største begivenhed om bæredygtighed i modebranchen, idet han ønskede at fortælle om Honduras’ planer for en bæredygtig udvikling af tekstilindustrien i landet.”

Invitation vækker vrede på Facebook

I Honduras er mange nu vrede over, at Copenhagen Fashion Summit valgte at invitere Juan Orlando Hernández til at tale om bæredygtighed. Tusindvis har udtrykt deres utilfredshed på de sociale medier.

En af dem er Ariel Varela, der på Copenhagen Fashion Summit Facebook side skriver:

“Hilsen fra Honduras, det fattigste land i Latinamerika, med den mest korrupte præsident, mens vores folk er arbejdsløse, mangler medicin og mad, rejser vores præsident med privatfly til Copenhagen Fashion Summit.”

Gabriela Romero skriver også til Copenhagen Fashion Summit:

“I burde virkelig researche mere hvem Juan Orlando Hernández virkelig er. Han er er involveret i Honduras histories største skandale.”

Privatfly til København

Honduras er et af Latinamerikas fattigste lande og blandt verdens farligste nationer for menneskerettighedsaktivister, fagforeningsledere og journalister.

Honduras’ tekstilindustri har i årtier været kendt for at krænke arbejdstagerrettigheder i landets maquilas (red. tekstilfabrikker).

Mange i Honduras er også forarget over, at præsidenten valgte at bruge 2 mio. kr. på at leje et privatfly til at flyve til København.

Frihandelszoner uden rettigheder

I Danmark har organisationen Mellemamerika Komiteen kritiseret invitationen af netop den honduranske præsident til at tale om bæredygtighed ved Copenhagen Fashion Summit:

“Det er absurd, at et arrangement, hvis mission er at fremme bæredygtighed og social ansvarlighed, inviterer en mand, der leder et land, som er udnævnt som verdens farligste land at være miljøforkæmper i, og hvor arbejdere i tekstilindustrien bliver truet og myrdet for at organisere sig i fagforeninger,” siger  talsmand fra Mellemamerika Komiteen, Benjamin Mørch. Mellemamerika Komiteen arbejder med tekstilarbejdere og deres fagforeninger i Honduras.

I sin tale i går reklamerede Juan Orlando Hernández for Honduras’ frihandelszoner, som giver virksomheder fordelagtige skattefordele.

“Men ingen stillede sig kritisk overfor, at arbejdere ikke må organisere sig i fagforeninger i Honduras’ frihandelszoner. Hvordan kan det på nogle måder hænge sammen med en bæredygtig vision,” spørger Benjamin Mørch.

“Kvinder myrdes dagligt”

Den honduranske kvinderettighedsorganisation COMUTRAH (Colectivo de Mujeres Trabajadores de Honduras) finder det meget kritisabelt, at Copenhagen Fashion Summit inviterer Juan Orlando Hernández til at tale om bærdygtighed.

Til Danwatch udtaler COMUTRAHs forkvinder Fabia Gutiérrez:

“Præsident Juan Orlando Hernández rejser verden rundt for at sælge Honduras som et land, der er godt at investere i. Han taler om, at Honduras er et sikker land, hvor man respekterer menneskerettighederne. Men realiteten er, at der i tekstilfabrikker i landets frihandelszoner sker systematisk overtrædelser af arbejdernes rettigheder. I Honduras myrdes kvinder dagligt for at kæmpe for retten til vand, retten til jord og retten for ytringsfrihed. Vi ville ønske at Copenhagen Fashion Summit ville give de honduranske tekstilarbejdere taletid.”

Fabia Gutiérrez arbejdede selv i mange år som tekstilfabriksarbejder, og hun var med til at danne Honduras’ allerførste fagforening for tekstilarbejdere. Hun modtog i 2007 LO’s solidaritetspris for sin mangeårige kamp for faglige rettigheder i Honduras.

Copenhagen Fashion Summit forklarer i udtalelsen til Danwatch, at:

“Honduras er et af de fattigste lande i Latinamerika. Samtidig har de en væsentlig tekstilindustri, som ved at blive yderligere styrket og mere socialt og miljømæssigt ansvarlig kan medvirke til at reducere fattigdom og skabe bedre arbejdsforhold.”

Kronprinsparret bød velkommen

Kronprinsparret bød også Juan Orlando Hernández og hans hustru, Ana García de Hernández, velkommen på Amalienborg, dog var Hernández’s besøg i Danmark ikke et officielt statsbesøg.

I sin åbningstale ved Copenhagen Fashion Summit lagde Kronprinsesse Mary vægt på kvinderettigheder:

“Da flertallet af arbejdere i modeindustrien er kvinder, kan vi ikke arbejde for mere bæredygtighed uden dem som en del af løsningen. Industrien må identificere og implementere handlinger, der sikre kvinders rettigheder og som skaber fair arbejdsforhold og -miljøer.”

Uafklarede spørgsmål

Copenhagen Fashion Summit ønskede ikke at stille op til interview. Danwatch ville gerne have haft svar på følgende spørgsmål:

– Hvorfor har Copenhagen Fashion Summit inviteret den honduranske præsident Juan Orlando Hernández?

– Hvad er jeres reaktion på de reaktioner og den vrede, som tusindvis af honduranere har udtrykt over, at Juan Orlando Hernández var inviteret til København for at tale om bæredygtighed?

– Hvor meget kender Danish Fashion Institute til situationen i Honduras, som eksperter og ngo’er kalder en “menneskerettighedskrise”?

– Kender I til de korruptionssager, som præsident Juan Orlando Hernández er beskyldt for at være involveret I?

– Honduras er kendt for en tekstilindustri med store krænkelser af arbejdstagerrettigheder, og hvor menneskerettighedsaktivister og journalister bliver myrdet dagligt. Præsident  Juan Orlando Hernández er involveret i flere korruptionsskandaler, og det internationale samfund har kritiseret hans regering for ikke at beskytte sine borgere – senest da miljøaktivisten Berta Caceres blev myrdet. Hvordan hænger det sammen med jeres tanker og visioner om bæredygtighed at give taletid til en præsident, der beskyldes for menneskerettighedskrænkelser?

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.