Nyhed

Mandag Morgen: Modebranchen har intet lært af Rana Plaza-ulykken

21. apr 2014

Mandag Morgen bringer stor artikel om DanWatch's rapport 'Tøjets Tragedier'. Artiklen samler kommentarer til rapporten fra en række af Danmarks vigtigste tekstil-aktører.

Resumé af artiklen i Mandag Morgen: 

“Siden Rana Plaza-ulykken, hvor flere end 1134 mennesker omkom for et år siden, er der kun sket marginale forbedringer af sikkerhedsforholdene på tøjfabrikkerne i Bangladesh. Og der der er kun indbetalt 21 ud af 216 millioner kr. til den fond, som skulle sikre kompensation til de efterladte. De store modeselskaber, hvis tøjmærker blev fundet i ruinerne af det sammenstyrtede fabrikskompleks, lovede dengang bod og bedring. Og der er sat en række iniativer i gang, som skal forbedre forholdene.

Men det er indtil videre meget småt med de konkrete resultater. Det fremgår af en ny rapport, som det danske nonprofit-medie DanWatch offentliggør i forbindelse med årsdagen for ulykken.

Ngo’er håber, at de spæde fremskridt kan blive “et vendepunkt” for den globale mode- og tekstilindustri. Men de advarer samtidig om, at der er en enorm modsætning mellem de fine ord i de vestlige virksomheders CSR-rapporter og den barske virkelighed på de asiatiske  fabrikker, hvor dagens orden stadig omfatter underbetaling, vold og fyringstrusler mod gravide og fagligt organiserede.”

UndersøgelseTøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh

Vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

RelateredeNyheder

DanWatch nomineret til Anders Bordings Journalistpris

‘Made in Bangladesh’ er blevet nomineret til Anders Bordings journalistpris for ‘en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie’.

Ofre for fabriks-kollaps har ventet et år på erstatning

Et år efter Rana Plaza-kollapset modtager ofrene nu første portion af den længe ventede erstatning. Der mangler dog stadig mange millioner for at dække de samlede erstatninger.

Minister: Tøjfirmaer skal tage ansvar

I kølvandet på afsløringer fra DanWatch og Fagbladet 3F opfordrer udviklingsminister Mogens Jensen nu danske tøjproducenter til at sikre bedre vilkår hos deres leverandører i Bangladesh.

Tvunget ind i dødsfælde

Arbejderne blev gennet ind i tekstilfabrikken Rana Plaza, der kollapsede, og mindst 1134 omkom. Rozina måtte save i sin egen arm for at slippe fri af ruinerne.

Husker du Rana Plaza?

Mindst 1134 mennesker blev dræbt i århundredets største industrikatastrofe, da fabrikken Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. DanWatch har været i tøjfabrikkernes hovedstad og gør status et år efter ulykken.