Nyhed

Syngenta forsøger at bremse kritisk film

26. dec 2014

Verdens største pesticidproducent, Syngenta, forsøger at bremse kritisk dokumentarfilm om virksomhedens forbindelse til uetiske højrentelån til bønder i Indien. DanWatch viser nu filmen.

I dag har DanWatch premiere på filmen ‘Seeds of debt’, der er produceret af den danske dokumentarist, Jens Pedersen. Dokumentarfilmen viser, hvordan agenter fra Syngenta, som er én af verdens største landbrugsvirksomheder med en global omsætning på 90 milliarder kroner, udsteder lån med skyhøje renter på 36-60 procent til fattige bønder i Indien. Ofte kan bønderne ikke betale deres gæld tilbage, og de ender som gældsslaver af Syngentas agenter.

Bag om Artiklen

Filmen ‘Seeds of Debt’ viser, hvordan den schweisiske agrovirksomhed, Syngenta, via lokale agenter udlåner penge mod skyhøje renter på 36-60% til fattige majsbønder i den indiske delstat Andhra Pradesh. Bønderne ender i bundløs gæld, når høsten slår fejl og de ikke kan afdrage på lånet.

Filmens instruktør, dokumentaristen Jens Pedersen kontaktede i 2014 DanWatch med tanker om et samarbejde om filmen.

I undersøgelsen ‘Danske Investeringer i Indisk Gældsslaveri’ har DanWatch screenet en række danske pensionskasser for investeringer i Syngenta som del af et større researcharbejde.

DanWatch har efterfølgende købt rettighederne til filmen, ‘Seeds of debt’, som du kan se her på siden.

Dokumentarist Jens Pedersen har nu i flere måneder forsøgt at få Syngenta i tale for at høre deres side af historien og reaktion på den uetiske og ulovlige udlånspraksis virksomhedens agenter praktiserer i delstaten Andhra Pradesh. Et interview var aftalt mellem Syngenta og Jens Pedersen i Schweiz i efteråret, men efter at have set filmen ønsker Syngenta ikke at deltage.

“Som virksomhed har vi ikke meget lyst til at deltage i en historie, når vi ved, at vinklen er meget negativ. Det er jo ikke overraskende” siger Syngentas kommunikationschef Paul Barrett til Jens Pedersen.

Syngenta afviser dokumentation

Syngentas hovedkvarter i Schweiz afviser kendskab til, at virksomhedens agenter i Andhra Pradesh udsteder højrentelån. I et brev til Jens Pedersen 12. November i år skriver virksomheden, at ‘bønderne kan modtage rentefri forudbetalinger for deres afgrøder, der bliver fratrukket den endelige betaling for bøndernes høst’.

Under fremvisning af filmen i efteråret noterede virksomhedens repræsentanter alle kilder, der optræder i filmen som de efterfølgende har kontaktet ifb. med en ‘uafhængig undersøgelse’, skriver de til Jens Pedersen.

“Efter at have set filmen har Syngenta kontaktet mine kilder i Andhra Pradesh, men ingen af mine kilder har trukket deres historie tilbage,” fortæller Jens Pedersen, der interviewede en række bønder, Syngenta agenter og landbrugseksperter i Andhra Pradesh i 2013-2014.

Dokumentation

Truer med sagsanlæg

Jens Pedersen har derefter haft en lang e-mail og brevudveksling med Syngenta, der i et brev dateret d. 22 oktober advarer Jens Pedersen om, at virksomheden allerede har ansat en advokat i Danmark i tilfælde af, at filmen offentliggøres.

“Hvis du ikke giver os god tid og mulighed for at kommentere ukorrekte påstande, må vi beskytte vores rettigheder, og vi har til dette formål kontaktet en advokat i Danmark,” skriver kommunikationschef Paul Barrett til Jens Pedersen.

DanWatch tager det fulde ansvar

Jens Pedersen har forelagt Syngenta sin dokumentation og givet virksomheden mulighed for at forholde sig til filmen.

“Vi har udvekslet 40 e-mails og har haft en række telefonsamtaler. Syngenta påstår, at nogle af mine kilder ikke er Syngenta avlere eller agenter, men jeg har det hele på bånd,” forklarer Jens Pedersen.

DanWatch’s ansvarshavende chefredaktør Louise Voller har haft en månedlang dialog med Jens Pedersen, og DanWatch har kvalitetssikret dokumentarfilmen og dens kilder, og udgiver nu rapporten, ‘Danske investeringer i indisk gældsslaveri’ sammen med filmen.

“Syngenta truer med sagsanlæg mod Jens Pedersen, derfor har DanWatch nu købt rettighederne til at vise filmen, og vi tager fuldt ansvar for dens indhold. Vi mener, at budskabet er for vigtigt. Når virksomheder som Syngenta forsøger at true journalister til tavshed, vil vi i DanWatch gå forrest for at sikre, at vigtige historier, der sagligt dokumenterer virksomheders krænkelser af menneske- og arbejdstagerrettigheder kommer ud”, siger Louise Voller.

UndersøgelseDanske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

TemaInvesteringer i Indisk gældsslaveri

Film og undersøgelse om højrentelån til fattige indiske bønder

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

RelateredeNyheder

Minister afviser skærpet kurs overfor uetiske investeringer

Handels-og udviklingsminister Mogens Jensen afviser opfordringer til politisk handling efter Danwatch’s dokumentation af danske investeringer på kant med menneskerettighederne.

Minister i samråd om uetiske investeringer

I kølvandet på en række afsløringer fra DanWatch kalder Enhedslisten nu udviklingsministeren i samråd og stiller krav om begrænsning af globale uetiske investeringer.

Filmen du ikke må se