Nyhed

Guide: Bøger, film og udstillinger mens vi venter på sommeren

18. jul 2016

En forførende feminist på Arken, debatbog om vandmangel eller Afrika med nye øjne. Vi anbefaler seks udstillinger, bøger, film og teaterforestillinger, der gør os klogere på verden.

Danwatch har kigget på udvalget af relevant kunst og kultur, der beskæftiger sig med mennesker og miljø og udarbejdet en ønskeliste for sommerens ekskursioner.

Grib muligheden – bliv klogere i det ustadige sommervejr!

 

Udstilling: Africa Reframed

En udvalgt gruppe nyskabende afrikanske fotografer, viser deres værker frem i gratis udstilling. “Africa Reframed giver et indblik i et alsidigt og kreativt kontinent, der overrasker og byder på meget mere end det Afrika, man oftest støder på i medierne”, skriver arrangøren. Danwatch har interviewet den sydafrikanske kunstner Dillon Marsh om hans blik på minedriften i Sydafrika, som er udstillet. Marsh har tidligere udstillet på Kunstmuseet Louisiana. På udstillingen vil der løbende være filmvisninger, panelsamtaler om afrikansk mode og tekstilworkshops med mulighed for at lave designs i afrikansk vokstekstil. Artikelfoto: Fabrice Monteiro.

18. juni – 2. august 2016.
Øksnehallen Halmtorvet 11
1700 København V

.

Film: Ixcanul

Det er enormt usædvanligt, at der kommer en film fra Guatemala i danske biografer. Alene det faktum kan være grund nok til at se filmen. Men Ixcanul, som betyder vulkan, har vakt også opmærksomhed på filmfestivaler rundt om i verden, senest på filmfestivalen i Berlin 2016 hvor den vandt Alfred Bauer prisen for at give nye perspektiver på filmkunst.

I filmen møder vi den 17-årige Maya-pige Maria, der bor på kanten af en endnu aktiv vulkan i Guatemala med sin familie. Hun er blevet lovet væk til kaffeplantagens tilsynsførende, Ignacio, men Maria har ikke tænkt sig at affinde sig med sin skæbne som hustru. Hun stikker af og møder Pepe, en ung kaffeskærer, der planlægger at emigrere til USA. Filmens instruktør  38-årige Jayro Bustamante siger til Los Angeles Times: “Jeg ville fortælle om et problem: I Guatemala ignorerer vi kvinders styrke. Vi smider den væk.”

Filmen går blandt andet i Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Århus. Se traileren her.

.

Bog: Vand – en rejse gennem vores fortid og fremtid

De danske anmeldere er begejstrede for denne nye bog om vand. Berlingskes anmelder Lars Henrik Aagard kalder bogen for “vanvittig spændende”. Selvom bogen genrebestemmes som faglitteratur, så er den ikke helt nem at sætte i bås, skal man tro Jyllands-Postens anmelder Lone Nørgaard. “En rejsebog, en historisk og geografisk fremstilling og et debatskrift om klimaforandringer”, skriver Nørgaard. Den norske historiker og professor i geografi og statsvidenskab Terje Tvedt, som er forfatter til bogen, har tidligere lavet dokumentarfilm til BBC om verdens vand. “Hans viden er formidabel – om verdensflodernes, dæmningernes og kanalernes grandiose historie, om deres politiske og økonomiske betydning og om deres mulige fremtid”, skriver Berlingskes anmelder.

Udkom i maj 2016 på Forlaget Don Max og kan købes i diverse boghandlere.

 

.

Udstilling: Niki de Saint Phalle

Et voldeligt, farverigt, dystert og humoristisk univers. Det tilhører den fransk-amerikanske kunstner Niki de Saint Phalle (1930-2002), som er aktuel med en stor udstilling på Kunstmuseet Arken. Niki de Saint Phalle havde stærke holdninger til, hvordan kvinder blev forventet at leve deres liv. Hun voksede op i USA, og arbejdede som ung for modemagasinerne Vogue, Elle og LIFE Magazine. Som 18-årig blev hun gift med forfatteren Harry Mathews, og sammen fik de to børn. Men det pæne, borgerlige liv var kvælende og hun fik flere psykiske nedture, indtil hun besluttede sig for at satse det hele på kunsten.

Udstillingen indeholder 114 værker der spænder over hele hendes karriere: malerier, skulpturer, tegninger, collager, litografier samt spillefilmen »Daddy«, der loopes i en biograf installeret i udstillingen. Arken har også fundet frem til en række fotografier og historiske filmklip samt en dokumentarfilm om Niki de Saint Phalles hovedværk “HON – en katedral”.

13. februar – 31. juli 2016.
ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100
2635 Ishøj

 

Arken: Niki de Saint Phalle

.

Udstilling: When Things Fall Apart

Museet Trapholt har inviteret 12 kunstnere fra lande, hvor Danmark er involveret med udviklingsprojekter, til at udstille og diskutere emner såsom sociale forandringer, rettigheder og empati. ”I en tid hvor der er så meget debat om migration og flygtninge, er det interessant at se på, hvad kunstnere kommenterer på i de lande, som Danmark støtter med udviklingsbistand”, siger Trapholts direktør, Karen Grøn, om udstillingen.

”Mange nationer føler sig truede og lukker sig om sig af selv af frygt for, at sammenhængskraften i deres samfund bryder sammen, hvis de åbner deres grænser og byder folk med anderledes kulturelle og religiøse baggrunde velkommen. Mit håb er, at de 12 kunstnere med deres meget forskellige værker vil indgyde håb om en mere solidarisk og empatisk verden og udfordre den verdensomspændende frygt, der dominerer verden i dag,” siger kurator N’Goné Fall til Center for Kultur og Udvikling.

11. februar – 23. oktober 2016
Trapholt
Æblehaven 23
6000 Kolding

.

Afro-Shakespeare i København

Gå i teatret og se en afrikansk version af Shakespeares teaterstykke “Købmanden fra Venedig. Ifølge afrikakalender.dk har instruktøren George Mungai flere gange i Nairobi opnået stor succes med at fortolke Shakespeares komedier i nutidige kontekster. Det globale teaterkompagni ‘ACT – Afro Cosmopolite Thespians’, har derfor headhuntet ham til at instruere deres første produktion. Den nye udgave af komedie-tragedien er et olieeventyr om miljøkatastrofer i Afrika og risikable investeringer i Stein Baggeragtige IT-firmaer.

24. august – 28. august 2016
Baltoppen
Baltorpvej 20,
Ballerup

TemaAnmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

FokusKultur & Kritik

I sport, musik, litteratur, teater og arkitektur bor kritikken, når kultur er skarpest. Danwatchs Kultur & Kritik undersøger sports- og kunstindustriens sociale ansvarlighed, vi er talerør for kunstneres systemkritik, og vi forholder os kritisk til vores egen boldgades film, bøger og udstillinger om menneskerettigheder, miljø og CSR.