Nyhed

Skattespekulation for dummies

24. okt 2011

Hvordan foregår det egentlig, når virksomheder spekulerer i at minimere deres skattebillet, og hvad kan skattely bruges til? DanWatch giver her en kort intro.

Når en virksomhed investerer i udlandet, skulle den i princippet betale skat to gange: Først i det land, hvor investeringen finder sted og dernæst i selskabets hjemland, når pengene sendes hjem.

For at motivere virksomheders internationale investeringer har regeringer verden over indført regler imod dobbelt beskatning af virksomheders internationale aktiviteter. De regler kan dog misbruges af virksomheder, der gerne vil mindske deres samlede skattebetaling – både ude og hjemme.

Flertallet af olie- og mineselskaber, der har fået støtte fra IFC, kommer fra lande som England, USA, Canada og Australien. De fleste ejer deres udvindingsprojekter i Syd gennem et holdingselskab i skattely. Flest IFC-støttede virksomheder bruger Cayman Islands, British Virgin Islands og Bermuda. Det vil sige regulære skattely med et rundt nul i skat.

Hvad kan et holdingselskab i skattely bruges til?

Det kan ikke fastslås helt sikkert, hvad der foregår, da man ikke kan få regnskaber fra skattely og meget sjældent fra u-lande. Så det følgende er baseret på teorier fra OECD:

Først  flytter moderselskabet kapital til et holdingselskab i skattely gennem en aktieinvestering. Dernæst sendes de samme penge videre til datterselskabet i et u-land i form af et lån.

Resultatet er, at datterselskabet nu skal betale rente tilbage til holdingselskabet i skattely. Det betyder dels, at selskabet får en udgift, der kan trækkes fra i datterselskabets regnskab, i stedet for at udløse et overskud af en investering, som skal beskattes i u-landet. Samtidig får holdingselskabet en skattefri renteindtægt i et skattely, fordi skattely typisk ikke beskatter renteindtægter.

Det vil sige, at både renteindtægt- og udgift er placeret sådan, at det giver den størst mulige skattefordel for et firma som helhed. Rentebetaling kan dog blive pålagt en kildeskat. Det vil sige en skat på at føre penge ud af et land.

Når pengene skal fra holdingselskabet og hjem til moderselskabet, ændrer de status fra rente til udbytte af en investering. Det udløser typisk en skatterabat i hjemlandet. Derved har firmaet præsteret at spare skat i to led – både i landet hvor investeringen blev foretages og i firmaets hjemland.

Det er blot én ud af mange strategier, virksomheder kan benytte til at skatteplanlægge på tværs af landegrænser.

UndersøgelseFra Sierra Leone til skattely

Kontrakter, der ignorer lovens krav til skattebetalinger, og selskaber bekvemt placeret i skattely, minimerer minevirksomhedernes bidrag til Sierra Leones økonomi.

UndersøgelseVerdensbanken støtter skatteflugt

Mens Verdensbanken officielt arbejder på at udrydde fattigdom og øge skattebetaling til regeringer i u-lande, støtter bankens virksomhedsgren, IFC, systematisk investeringer i olieudvinding og minedrift i Syd, der kanaliseres gennem skattely.

TemaDet store tyveri

Blandt lande med store rigdomme i naturressourcer findes nogle af verdens fattigste. Internationale Olie- og minefirmaer spekulerer i skat.

RelateredeNyheder

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

Skattekroner kan udeblive i Kenya trods markant stigning af udenlandske investeringer

De udenlandske investeringer ruller ind i Kenya, som lige nu når rekordhøje beløb. Men eksperter i skat vurderer, at det vil betyde øget skatteundvigelse og dermed færre skattekroner til Kenya.

Holland huser skatte-spekulanter

Olieselskabet Pluspetrol, der står bag massiv forurening af Perus jungle, får hjælp af Holland til at slippe billigere i skat. Det viser DanWatch's gennemgang af selskabets regnskaber.