Nyhed

Samsung går med til reformer efter dødelige sygdomme hos tidligere ansatte

14. jan 2016

Efter halvandet år med forhandlinger har Samsung nu indgået en aftale med pårørende og organisationen SHARPS om at oprette et uafhængigt udvalg, der skal inspicere Samsungs fabrikker i Sydkorea. Aftalen kommer kort efter endnu et formodet arbejdsrelateret dødsfald hos en tidligere ansat, der er nummer 76 i rækken.

Arbejderne på Samsungs fabrikker i Sydkorea kan se frem til at få uventede gæster.

Fremover skal en uafhængig komité nemlig inspicere og kontrollere fabrikkernes arbejdsforhold, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. Aftalen er kommet i stand efter organisationen Supporters for the Health And Rights of People in the Semiconductor Industry (SHARPS) sammen med en gruppe af pårørende til syge fabriksarbejdere, The Family Committee, længe har krævet handling fra Samsung.

De hævder, at arbejdet på Samsungs fabrikker i Sydkorea er sundhedsskadeligt og har ledt til 76 dødsfald og hundredvis af kræftsyge.

Endnu et dødsfald

I 2014 skrev Danwatch om de to kvinder, Yumi Hwang og Suk-young Lee, der arbejdede ved det samme samlebånd ved linje 3 på Samsung Electronics’ Giheung fabrik i Sydkorea. I 2003 blev Suk-young diagnosticeret med en ondartet hjernesvulst, og i 2007 blev Yumi diagnosticeret med den aggressive kræftform akut myeloid leukæmi.

Begge kvinder er nu døde af deres sygdomme – længe inden Yumi Hwangs forældre i 2014 fik rettens ord for, at den aggressive kræftform var forårsaget af datterens arbejde med giftige kemikalier på Samsung Electronics’ Giheung fabrik.

SHARPS anklager Samsung for at have sundhedsskadelige forhold på deres fabrikker, der har ført til en lang række tilfælde af leukæmi og andre dødelige sygdomme. Blandt andet er navnene på de kemikalier, arbejderne benytter, ikke tilgængelige for dem, og arbejderne har tidligere ikke været tilstrækkeligt beskyttet mod indånding af giftige dampe. Da kræft udvikler sig relativt langsomt, er anmeldelserne om kræftsyge arbejdere først kommet frem de senere år.

Senest skriver SHARPS, at en 29-årig kvinde, Lee Ji-hye, der arbejdede i et Samsung-laboratorium fra 2003-2011, er død efter tre år med lungekræft 27. december 2015. Ifølge SHARPS var Lee Ji-hye den sjette, der døde af en arbejdsrelateret sygdom fra Samsungs fabrikker i 2015

Ingen enighed om kompensation

Forhandlingerne med Samsung har været i gang siden maj 2014, og Samsung har nu indvilliget i at tage en række initiativer for at forbedre arbejdsmiljøet hos de ansatte.

Udover det uafhængige udvalg, skal Samsung også oprette et sundhedscenter for deres medarbejdere, mens de har lovet at udvide deres afdeling for arbejdssikkerhed og -sundhed, skriver Yonhap.

Parterne er endnu ikke nået til enighed om, hvordan Samsung skal kompensere de tidligere arbejdere, der er blevet syge. Samsung startede sidste år en pulje til kompensation for arbejdsskader, men kriterierne for at få del i puljen kritiseres for at være meget snævre.

Læs Danwatchs undersøgelse ‘IT med livet som indsats’ om IT-produktion i Asien, der gør arbejderne syge.