Nyhed

NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

22. jun 2015

Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.

Dåsetomaterne i danske supermarkeder plukkes stadig under horrible arbejdsvilkår. Dét dokumenterer en ny rapport, UNFAIR LAND fra Doctors for Human Rigths (MEDU) i Italien, der igennem 11 måneder har interviewet 788 immigranter gennem 876 lægekonsultationer i deres mobile klinikker.

Illegale rekrutteringer, arbejdstimer langt over det tilladte til 30-40% under minimumsløn er en del af hverdagen for op mod 500.000 immigranter, der har overlevet en livsfarlig rejse over Middelhavet for i dag at arbejde i Syditaliens landbrug.

Ingen af arbejderne har adgang til lægehjælp udover MEDU’s mobile lægeklinikker.

MEDU’s team har fulgt høstsæsonen i fem regioner i Central- og Syditalien, Calabria, Campania, Basilicata, Puglia and Lazio, og rapporten tegner derfor et billede af systematisk udnyttelse af arbejdere, der fortsætter hos nye plantageejere, så snart én høstsæson er overstået og en ny begynder. Således har MEDU kortlagt arbejdsvilkår i det meste af Syditalien, herunder Calabrien og Campania, hvor en stor del af danske dåsetomater kommer fra. 

Et liv i slumbyer
Langt de fleste af immigrantarbejderne i Syditalien lever i slumbyer i skurvogne og faldefærdige skure under vilkår MEDU karakteriserer som en ‘humanitær krise’. I Calabrien lever 79% af arbejderne i midlertidige, udtjente midlertidige teltlejre uden adgang til rent vand og toilet. I Basilicata er andelen af arbejdere med samme boligforhold ca. 98%, skriver MEDU. Sundhedstilstanden blandt arbejderne generelt blandt arbejdere på 30-39 år er direkte knyttet til hårde arbejdsvilkår i markerne samt kritiske boligforhold.

I områder som Plain af Gioia Tauro , Vulture Alto Bradano og Capitanata, hvor gennemstrømningen af sæsonarbejdere er allerstørst, er elendige boligforhold og manglende adgang til rent vand og toilet tilsvarende mest alvorligt.

Der er tilsyneladende ikke sket forbedringer i forhold til tidligere år, påviser rapporten. 

Rekruttering minder om trafficking
Særligt i Syditalien fortæller op mod 2/3 af immigranterne, at man må acceptere ansættelser uden kontrakt, hvis man vil have et arbejde. I eks. Agro Pontino, hvor stort set alle arbejdere er permanente, foregår rekruttering af arbejdere som en systematisk arbejdscyklus, hvor processen fra rekruttering i hjemlandet indtil arbejdet begynder i Syditalien, minder om trafficking, skriver MEDU i rapporten.

Læs den fulde rapport fra Doctors for Human Rigths (MEDU)

 

 

Slumliv

I Syditalien lever og arbejder op mod 500.000 migranter under horrible vilkår, mens de plukker tomater, oliven, meloner og andre afgrøder til supermarkederne.

UndersøgelseBagsiden af dåsetomater

Grov udnyttelse og illegal arbejdskraft i danske dåsetomater

RelateredeNyheder

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører

“Hvis ikke jeg betaler for at arbejde, melder de mig til politiet”

Dåsetomater i danske supermarkeder kommer fra Italiens hæl, hvor tusindvis af illegale immigranter graver sig dybere ned i gæld til bandeledere, Il caporali, der udnytter deres papirløse status.