Nyhed

Når lønnen ikke er til at leve af

21. feb 2011

Med skyskrabere der kan nå himlen, golfbaner i alle variationer og kendt som de riges paradis er Dubai for mange symbolet på verdens rigdom og overflod. Men det kan være svært at tjene til dagen og vejen for de tusindvis af migrantarbejdere, der arbejder op til 72 timer om ugen for en løn, der knap dækker deres udgifter ved at være i landet.

Det er dyrt at leve i Dubai. Det må mange migrantarbejdere sande, når de ankommer fra Bangladesh, Indien eller Pakistan. De fleste har sat sig i gæld for at betale flybillet og visum, og finanskrisen har også haft omkostninger for de tilflyttede arbejdere, der ikke kan finde nok arbejde. Og når de har fundet et arbejde, så er lønnen langt fra nok til at sende penge hjem.

Lange arbejdsdage

I Dubai er en normal arbejdsuge på 48 timer. Reelt er arbejdstiden mange steder dog mere og sniger sig gerne op på 72 timer ugentligt. Nogle arbejdere fortæller, hvordan de tjener omkring 900 kr. om måneden eller lidt under fem kroner i timen.

“Før vi kom, havde vi ingen idé om, hvordan livet ville være her. Vi blev fortalt, at vi skulle arbejde 8 timer om dagen. Men her er det nogengange 10-12 og endda 18 timer. For tiden arbejder vi 13 timer om dagen og det tager to timer at komme frem og tilbage fra arbejde,” fortæller 32-årige Ranjan fra Nepal.

Det er en historie, som Mu’Ayyad Mehyar fra Institut for Menneskerettigheder, der har beskæftiget sig med migrantarbejdernes problemer, har hørt før.

“Lønningerne i Dubai for migrantarbejdere er ekstremt lave. De arbejder 10-12 timer i døgnet for en løn der svarer til 1000-1500 kr. om måneden,” fortæller han.

Disse arbejdsforhold eksisterer ifølge Mu’Ayyad i de fleste arabiske lande, men i golfstaterne er de ekstreme.

Ingen mindsteløn

I Dubai er der ingen lov, som garanterer arbejdere en mindsteløn. Samtidig bliver lønningerne ikke reguleret for inflation, hvilket betyder, at priserne på mad stiger, uden at lønningerne følger med. På den måde bliver det dyrere og dyrere at være migrantarbejder i Dubai.

Mange af dem, der kommer til Dubai i håb om at tjene penge, er blevet lovet en høj løn hjemmefra. Men når de står i Dubai, er lønnen langt fra det, de havde regnet med, og det er ikke altid nemt at leve på en migrantarbejderløn.

“I Indien blev vi lovet af rekrutteringsbureauet, at vi ville tjene 15.000 rupees (knap 1800 kr.), men vi får kun 7.000-8.000 rupees (800-900 kr.),” siger Daulat fra Indien.

Han vil gerne tilbage til Indien, men først skal han betale gælden af.

Ifølge Human Rights Watch, der står bag flere undersøgelser af migranternes vilkår i Dubai, kan lønningerne ende med at være mere end 50 procent under hvad folk er blevet lovet, inden de tager afsted.

Høje leveomkostninger

Migrantarbejderne får som regel bolig til stillet til rådighed ved siden af deres løn af de virksomheder, som de arbejder for, når de kommer til Dubai. Mad og andre nødvendigheder skal dækkes af deres sparsomme løn.

Niaz fra Bangladesh fortæller, at han i gennemsnit bruger 300 AED (knap 450 kr.) på mad og telefonkort om måneden, hvilket svarer til næsten halvdelen af hans løn på 650 AED (cirka 960 kr.). Resten skal bruges til at dække andre andre af dagligdagens behov og sende penge hjem til familien i Bangladesh.

“I begyndelsen er de fleste fristede til at tage afsted. De har ingen muligheder for at få et arbejde i deres hjemlande, og de tror, at de kan tjene mange penge ved at tage til golfstaterne,” siger Mu’Ayyad Mehyar.

“Men de ender med hverken at kunne spare penge op, have mulighed for at være medlem af en fagforening eller råd til sociale aktiviter. De ender i en meget desperat situation,” slutter han.


Note: Niaz, Ranjan og Daulat er pseudonymer brugt af DanWatch for at undgå konsekvenser for kilderne.

UndersøgelseMenneskerettigheder på verdens byggepladser

Danske ingeniører holder øje med slavearbejde – men ser intet

TemaDe skjulte slaver i Dubai

Rambøll-partnere bruger slavearbejde

FokusKonflikt & Sikkerhed

Verdens krige og konflikter er big business. DanWatch har eks. dokumenteret handel med varer fra besat land, investeringer i konventionsomfattede våben og statsobligationer i undertrykkende regimer.

RelateredeNyheder

Når ord ikke er nok

I en branche, hvor der bygges på forskellige værdisæt, er ord ikke altid nok. Rambøll forsøgte flere gange at gøre to storentreprenører opmærksomme på, at deres ansatte arbejdede under slavelignende forhold. Men man blev mødt med tavshed.

Rambøll vil bremse slavearbejde

Efter DanWatch i februar afslørede, at Rambøll ignorerede slavelignende arbejdsvilkår hos Dubai-partnere, ændrer Danmarks største ingeniørvirksomhed nu praksis, skriver Ingeniøren.

Rambøll-partnere bruger slavearbejde

Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed er involveret i byggeri af skyskrabere ogprestigebyggerier til hundreder af millioner kroner i Dubai. Flere af Rambølls samarbejdspartnere ansætter migranter under forhold, som eksperter betegner som moderne slaveri.

“Folk dør før deres drømme bliver til virkelighed“

Tusinder af migranter er kommet til Dubai med en drøm om at forsørge familien derhjemme. De finder arbejde på golfstatens store byggeprojekter, men ender ofte i håbløse situationer, som de ikke selv kan styre. 23-årige Ranjeev fra Indien er én af dem.

Bag facaderne slider slaverne

De gældsætter sig for at migrere fra Sydasien til Dubai og bygge de prangende prestigeprojekter til en lavere løn end aftalt og under ansættelsesvilkår, som de ingen indflydelse har på. FNs arbejdsorganisation kalder det den værste form for arbejde, der findes.