Nyhed

Minister i samråd om uetiske investeringer

28. dec 2014

I kølvandet på en række afsløringer fra DanWatch kalder Enhedslisten nu udviklingsministeren i samråd og stiller krav om begrænsning af globale uetiske investeringer.

Danske investeringer i virksomheder på kant med menneskerettighederne bør begrænses eller forhindres. Dét udtaler Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl efter en række afsløringer fra DanWatch af millioninvesteringer fra danske pensionskasser og investeringsforeninger i virksomheder med aktiviteter, der er i strid med internationale konventioner og retningslinjer.

Investeringer i gældsslaveri

Senest dokumenterede DanWatch 26. december i år, hvordan danske pensionskasser har investeringer for mere end 270 millioner i Syngenta, en af verdens største frø-virksomheder, der via agenter i Andrah Pradesh udsteder højrentelån til indiske bønder, som risikerer at ende i gældsslaveri, hvis høsten slår fejl. Flere end 280.000 landmænd har de seneste to årtier begået selvmord pga gæld, dokumenterer rapporten.

“Det er ganske uacceptabelt, at danske pensionskasser har investeret i Syngenta. De bør omgående stoppe sådanne kyniske investeringer, som indirekte er medvirkende til, at landmænd i stort tal begår selvmord på grund af deres gældsslaveri”.

Spørgsmål til ministeren

Spørgsmål fra Enhedslisten til Handels- og Udviklingsminister, Mogens Jensen (S), i samråd i Udenrigspolitisk Udvalg

A)  Hvad kan ministeren berette om afsløringerne i filmen og rapporten ?
B)  Hvad vil ministeren gøre for at begrænse den slags udbytning i 3. Verden ?
C)  Hvad vil ministeren gøre for at stoppe danske investeringer i den slags aktivitet ?
D)  Hvad vil ministeren gøre for etablere alternative forsynings- og finansieringsveje for verdens fattigste bønder for at forhindre den multinationale agroindustris udbytning af dem?

Forretning på Forbudt Land

De 10 største danske pensionskasser og otte største investeringsforeninger har desuden milliardinvesteringer i virksomheder med aktiviteter på den israelsk besatte vestbred, der er på kant med menneskerettighederne. Eksempelvis en virksomhed som Caterpillar, der leverer bulldozere til det israelske militær, som bl.a. har anvendt dem til at rive palæstinenseres huse ned med, dokumenterede en DanWatch-rapport i begyndelsen af december i år.

Bosættercremer væk fra hylderne

Endelig fjernede kosmetikforhandlere i Illum og Magasin samt Matas og Salling i september i år alle AHAVA cremer fra hylderne efter DanWatch dokumenterede, at cremerne produceres i en israelsk bosættelse. Dengang udtalte Handels- og Udviklingsminister, Mogens Jensen (S):

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”

Minister i samråd

På baggrund af efterårets afsløringer kalder Enhedslisten nu ministeren i samråd.

“Vi bør i Folketinget finde veje til at stramme reglerne for pensionsselskabernes investeringer ude i verden efter DanWatchs afsløringer. Enhedslisten kalder derfor Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen i samråd i kølvandet på en række afsløringer af danske pensionskassers og investeringsforeningers problematiske investeringer,” skriver Christian Juhl i en pressemeddelelse d. 26. december.

UndersøgelseDanske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

TemaInvesteringer i Indisk gældsslaveri

Film og undersøgelse om højrentelån til fattige indiske bønder

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

RelateredeNyheder

Minister afviser skærpet kurs overfor uetiske investeringer

Handels-og udviklingsminister Mogens Jensen afviser opfordringer til politisk handling efter Danwatch’s dokumentation af danske investeringer på kant med menneskerettighederne.

Filmen du ikke må se

Syngenta forsøger at bremse kritisk film

Verdens største pesticidproducent, Syngenta, forsøger at bremse kritisk dokumentarfilm om virksomhedens forbindelse til uetiske højrentelån til bønder i Indien. DanWatch viser nu filmen.