Nyhed

Manglende sprinklersystem skyld i kollapset tekstilfabrik

15. jun 2015

Den syv-etagers tekstil i Bangladesh, der brød i brand og kollapsede i maj, kunne være undgået, hvis allerede kendte fejl var blevet udbedret rettidigt.

Et sprinklersystem, der aldrig blev installeret. Dét var grunden til, at en syv-etagers fabrik brød i brand og kollapsede i slutningen af maj. Fejlen blev påpeget allerede i maj 2014 af inspektionsrapporter fra Akkorden om Brand og Bygningssikkerhed. Alligevel skete der derefter ingenting, og fabrikken ligger i dag i ruiner og efterlader 3000 arbejdere uden levebrød, anerkender kommunikationschef Joris Oldenziel fra Akkorden, der er ansvarlig for inspektion af brand- og bygningssikkerhed på tekstilfabrikkerne i Bangladesh.

“Hvis der havde været installeret et korrekt designet og vedligeholdt sprinklersystem, ville fabrikkens 3000 ansatte formentlig være på arbejde i dag,” siger han til Danwatch.

Der er ingen meldinger om døde eller sårede blandt fabrikkens 3000 arbejdere. Det skyldes formentlig, at branden startede i en frokostpause, hvor de fleste arbejdere havde forladt fabrikken, mens de resterende formåede at flygte, fortæller Joris Oldenziel.

Sprinklersystem var et krav
Fabrikken, der hed Dignity Textile Mills, er omfattet af Akkorden for Brand- og Bygningssikkerhed og blev inspiceret i maj 2014. Et automatisk sprinklersystem skulle installeres inden for 12 måneder slog inspektørerne dengang fast. Det var dog ikke på plads, da fabrikken afleverede sin fremdriftsrapport i februar i år. Og da inspektører gennemførte en opfølgende inspektion i marts var sprinklersystemet stadig ikke på plads, fortæller Joris Oldenziel:

“En del elektriske og brandmæssige mangler var blevet udbedret, men sprinklersystemet og en række strukturelle problemer var ikke fixet.”

Ingen af fejlene blev dog vurderet at være så alvorlige, at fabrikken skulle lukkes midlertidigt, men branden viser et behov for, at tempoet for udbedringer skrues op, fortæller han.

Arbejdernes fremtid usikker
Det er uklart, hvad der skal ske med de tusindvis af arbejdere, der nu står uden job. Hvis inspektørerne havde lukket fabrikken, ville ejere og brands være forpligtet til at udbetale lønninger i seks måneder, fortæller Joris Oldenziel.

“I dette tilfælde er det jo ikke Akkorden, der har lukket fabrikken, og der er derfor ikke nogen forpligtelse i Akkorden til at betale løn. Men det er noget, vi vil diskutere videre med de brands, der var kunder på fabrikken,” siger han.

Brande er et brancheproblem
Bangladesh’ tekstilindustri har været hjemsøgt af en række alvorlige brande, der flere gange har kostet adskillige menneskeliv. Den værste fandt sted i 2012, da mindst 112 personer mistede livet bag låste døre i branden på Tazreen Fashion. Branden blev startskuddet til Akkorden for Bygnings- og Brandsikkerhed, der omfatter flere end internationale 900 brands og deres fabrikker i Bangladesh

En af de store udfordringer for brand- og bygningssikkerheden i Bangladesh er, at tekstilfabrikkerne ofte er placeret i bygninger, der ikke er designet til at huse fabrikker. Det var dog ikke tilfældet for Dignity Textile Mills, der blev bygget i 2013 med henblik på netop fabriksdrift.

Danwatch har uden held forsøgt at få en kommentar om brandsikkerheden fra fabrikkens mauritiske ejere.

Fakta: Akkorden for Brand- og Bygningssikkerhed
Akkorden om Brand- og Bygningssikkerhed er en femårig, bindende aftale mellem fagforeninger og internationale tøjfirmaer om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh. De deltagende brands forpligter sig til at oplyse Akkorden om alle leverandører i Bangladesh og om nødvendigt bistå økonomisk med udbedringer på fabrikkerne.

Læs mere om Akkorden for Brand- og Bygningssikkerhed

Læs Akkorden for Brand- og Bygningssikkerheds inspektionsbrandrapport 

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.