Nyhed

Mærsk i strid med indonesisk lov

28. jun 2016

Mærsk-selskab skal betale 2,7 millioner kroner tilbage til indonesiske arbejdere, som har fået for lidt i løn gennem fire år. Det skriver de indonesiske myndigheder i en ny afgørelse, som Danwatch er i besiddelse af. Mærsk-selskab nægter sig skyldig.

Det Mærsk-ejede selskab, PT Damco Warehousing Indonesia, skal betale 2.750.000 kroner til 107 indonesiske fyrede havnearbejdere og genansætte dem med sygeforsikring. Det har en instans under arbejdsministeriet i Indonesien afgjort d. 6. juni 2016.  

Ifølge afgørelsen, som Danwatch er i besiddelse af, har Damco brudt indonesisk lov ved at hyre underleverandøren PT Tunas Baru Sejahtera i 2012, som på daværende tidspunkt ikke var lovlig registreret. Arbejderne havde ingen kontrakt med underleverandøren og blev betalt under mindstelønnen.

Mindstelønnen i Indonesien er på ca. 1500 kroner om måneden, men arbejderne fik kun udbetalt omkring halvdelen, nemlig 750 – 1000 kroner om måneden, oplyser arbejdernes fagforening SBBMB.

Det kræver de indonesiske myndigheder, at Damco retter op på nu.

“PT Damco Warehousing Indonesia skal forfremme de 107 arbejdere med direkte ansættelser og registrere dem i et sundhedssikring program samt betale underskuddet af løn fra juli 2012 til april 2016”, står der i afgørelsen.

Damco har afvist at følge afgørelsen, fordi virksomheden er uenig med myndighedernes vurdering. Sagen kan derfor derfor nu ende i retten.

“Damco hyrer underleverandører til at udføre arbejde med fragt og Damco accepterer ikke at have juridisk ansvar for PT TBS’s ansatte i pakhuset”, skriver Anita de Werd, kommunikationschef i Damco, i en mail til Danwatch.

Anita de Werd indrømmer, at de var klar over, at underleverandøren ikke var lovlig, da de hyrede den i 2012. Men det har hun en forklaring på.

Var Damco bekendt med, at PT Tunas ikke var en lovlig virksomhed i 2012?

“Ja. Ifølge “Subordinate Legislation of prevailing Manpower Law (Minister of Manpower Regulation 220/MEN/X/2004)” kan man hyre en ikke-lovlig enhed, hvis der ikke eksisterer en passende lovlig enhed på det tidspunkt,” skriver Anita de Werd.

De fyrede arbejder demonstrerer foran Damco i Indonesien d. 22. juni 2016.

3F: Mærsk kan ikke afvise

Men Mærsk har ikke ret til at nægte kravet fra de indonesiske myndigheder ifølge Karsten Kristensen, forhandlingssekretær i 3F transportgruppe.

“Det kan godt være, at Mærsk er uenig, men de må jo leve med kendelsen. Så kan de forsøge at få den ændret ved en domstol, men umiddelbart er de nødt til at respektere den”, siger Karsten Kristensen.

Mærsk er i særligt høj grad ansvarlig for arbejdernes rettigheder, fordi koncernen har en fremtrædende rolle i FN Global Compact, som er verdens største sammenslutning af virksomheder, der har aftalt at handle etisk forsvarligt, lyder det fra Kristensen.

“Vil man sidde med ved bordet sammen med Ban Ki Moon, så skal man ikke selv bringe sig i konflikt med sine lønmodtagere. Så må de de følge den administrative afgørelse, indtil der er truffet en juridisk afgørelse, hvis det er det, Mærsk ønsker”, siger Karsten Kristensen.

FAKTA: FN GLOBAL COMPACT

Internationalt initiativ startet af FN.

Formålet er at inddrage virksomheder i løsningen store sociale og miljømæssige udfordringer, som følger med globaliseringen.

Global Compact har ti principper, som virksomheder bør arbejde ud fra.

Global Compact fokuserer på: Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption.

Kilde: UNglobalcompact.org

Damco har kendt problemet i to år

Men de ulovlige forhold i Damcos lagerhal burde være stoppet for flere år siden.

I maj 2014 kontaktede arbejderne myndighederne, fordi deres arbejdsforhold var uklare. Var arbejderne ansat af underleverandøren PT Tunas Baru Sejahtera eller af Damco?

Derfor foretog de indonesiske myndigheder en inspektion  d. 23. juli 2014 af den lagerhal, hvorfra arbejderne lastede varer til og fra skibe. Konklusionen var, at Damco var den retmæssige arbejdsgiver. Indenfor 14 dage skulle Damco rapportere tilbage til myndighederne med en plan for, hvordan de ville implementere ændringerne.

Men Damco nægtede at ansætte arbejderne direkte, fordi selskabet var og er uenig med myndighederne. I afgørelsen skriver Damcos advokater, at de har den opfattelse, at underleverandøren bærer al ansvar for løn og ansættelsesvilkår. Damco skriver, at de har betalt Tunas et fast beløb for hver container, der er blevet lastet, og at det er Tunas’ ansvar at udbetale retmæssig løn.

Organisationen Workers Rights Consortium, som jævnligt inspicerer fabrikker, der leverer tøj og sko til store mærkevarer som Nike og Adidas, hævder, at Damco bryder loven ved i det hele taget at have hyret underleverandøren Tunas.

“De folk, som har mistet deres jobs og er blevet underbetalt gennem en årrække, har arbejdet med at laste skibene med varer. Det er en kerneopgave i et shipping-firma at laste et skib. Ifølge indonesisk lov, er det ikke tilladt at udlicitere kerneopgaver til andre virksomheder”, siger Bent Gehrt fra Workers Rights Consortium.

Heller ikke den vurdering er Anita de Werd fra Damco enig i. Hun mener tværtimod, at lastning af varer ikke er en kerneopgave, og at arbejdsministeriet har godkendt det synspunkt.

Arbejderne demonstrerer foran Damco d. 22. juni 2016.

Demonstrationer foran Damco

Arbejderne har de sidste uger demonstreret for Damcos kontorer i håb om at få deres jobs tilbage. D. 25. maj 2016 blev de pludselig nægtet adgang til arbejdspladsen, oplyser fagforeningen SBBMB.

Selvom Damco har afvist at følge myndighedernes kendelse, indvilgede Damco i at betale de 2,7 millioner kroner,de skylder arbejderne på et møde d. 21. juni 2016.

“Vi føler et ansvar for arbejdernes og deres families velbefindende, og vi er i øjeblikket i forhandlinger med den lokale fagforening for at finde en løsning for alle parter”, skriver Anita de Werd fra Damco.

Men arbejderne afviste at modtage betalingen, fordi de ikke måtte få deres job tilbage.

“Det, som arbejderne vil, er at virksomheden følger myndighedernes anvisning: Vores job er vores ret”, skriver fagforeningen SBBMB.

Fagforeningen har nu skrevet til Adidas, Nike og IKEA, som er de virksomheder, der primært har benyttet sig af Damcos lagerhal. Ifølge fagforeningen har Adidas bedt Damco om en udredning.  

Dokumentation: Læs hele afgørelsen fra de indonesiske myndigheder.

“Manpower office district of North Jakarta”
Date : 6 June 2016
No : 2701/-1835
about : Suggestion
attachment : –

to :
1. Management of Pt Damco Warehouseing Indonesia
Jalan Cakung Industri Selatan I No 2 Rorotan –Cilincing
Jakarta Utara

2. Mr. Sumarno st all (107 people)
On the attorney of the union Federation general Sector Indonesia
Jalan Rorotan II Rt 006 Rw 04 Kel. Rorotan. Kec Cilincing
Jakarta Utara

In relation with the request for settlement of industrial relation dispute between Sumarno et.al. (107 persons) and PT Damco Warehousing Indonesia which was registerd by workers who authorized National Leaders of FSUI (Federasi Sektor Umum Indonesia or Indonesia General Sector Federation) under the registration number of NO.01/Pct/TIM.ADV.FSUI/IV/2016 on April 11, 2016, and along with the delegation of case to the Industrial Relation Mediator under the Assignment Letter No. 48/073.554 on April 14, 2016 and there has been a mediation without
agreement held. According to Article 13 paragraph (2d) Law No.2 of 2004 on Industial Relation
Dispute Settlement the mediator of Industrial Relation must issue a suggestion.
A) Workers/Workers’ Advocate Information
1. Sumarno et.al are workers who work in PT Damco Warehousing Indonesia located at Jl.
Cakung Industri Selatan I Babek TNI Rorotan, Jakarta Utara as Loaders. One hundred and seven people are outsourced by PT Tunas Baru Sejahtera.
2. Loaders are workers who load and unload goods in the warehouse;
3. Loaders are under the company management of PT Tunas Baru Sejahtera (TBS) located at Jalan Kayu Tinggi No. 88 RT 005 RW 06 Cakung Timur, Jakarta Timur;
4. Those workers were recruited by PT Tunas Baru Sejahtera to work at PT Damco Warehousing Indonesia without any employement contract;
5. PT Tunas Baru Sejahtera is a company of labour providers/suppliers that takes the form
of a legal entity business and the company that accepts the contracted work from PT Damco Ware Indonesia since 1999;
6. There are 107 Loaders provided by PT Tunas Baru Sejahtera to do the work, work under the mangement of PT Damco Warehousing Indonesia to load and unloding goods;
7. PT Damco Warehousing Indonesia is a company of Development and Operation of Warehousing Service and Container Depo;
8. PT Damco Warehousing Indonesia as the company who outsourced some of its work to other company (PT Tunas Baru Sejahtera) does not have a workflow reporting/requirements of outsourcing some of the work since the issuance of Manpower and Transmigration Minister Regulation No.19 of 2012 on Requirements for outsourcing
(The contracting out of Partial Work to Other Companies);
9. One hundred and sever workers who work as Loaders are paid with wage lower than
minimum wage of Jakarta Province since they started to work until today;
10. Workers are paid weekly by PY Tunas Baru Sejahtera;
11. The workhour is seven hours per day and 40 hours per week for six working days in a week;
12. There are three shifts i.e. shift I from 08.00 to 16.00, Shift II from 16.00 to 00.00 and Shift III from 00.00 to 08.00;
13. The workers do not receive their rights of annual leave, right of wage (minimum wage and overtime wage), social security (BPJS Ketenagakerjaan and BPJS Kesehatan) and right of employment relation guarantee (employment status);
14. In order to know the certainty of their employment relation status, the workers reported to Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara on May 6 2014;
15. The reasons why the workers reported the case as mentioned in point 14 are as follow
a) workers were recuirted to work at PT DWI without any employment contract.
b) In order to clarify the Employment relation status, whether the workers have
employment relation with PT Tunas Baru Sejahtera or PY Damco Warehousing
Indonesia.
c) The relation between PT Tunas Baru Sejahtera and PT Damco Wareshousing Indonesia is a business relation. PT Tunas Baru Sejahtera supply workers/labors to PT Damco and PT Damco delegates/hand over some of its work to PT Tunas Baru
Sejahtera;
d) In order to know who is responsible for giving the rights of the workers, one must refer to the Law No. 13 of 2003 on Manpower;
16. North Jakarta Manpower and Transmigration Office through its inspector had inspected PT Damco Warehousing Indonesia on May 14, 2104 under the assignment letter No.4620/082.74 dated May 12, 2014 on the implementation of Laws and Provisions on
Manpower;
17. The Inspector from North Jakarta Manpower and Transmigration Office had inspected PT DWI and issued an Inspection Memo on July 23, 2014 of No.6981/-1.838 to PT DWI management/company board located at Jl.Cakung Industri Selatan I Babek TNI Rorotan,
North Jakarta.
18. The memo said that based on the information from the Inspector who inspected the company “PT Damco Warehousing Indonesia as the employer, based on the provision on
the process of implementation of the work determined by business association regulated under article 5 of Manpower and Transmigration Minister Regulation No.19 of 2012 on
Requirements for outsourcing (The contracting out of Partial Work to Other Companies), is obliged to report the type of work which is handed over to other companies to the authorized instance i.e. local manpower office on district/municipal level where the
outsourced work is conducted (in this case is the Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara Municipal). PT Damco Warehousing Indonesia does not have any evidence of report from the authorized intance on the supportive work that was to be
handed over. However, it turned out that PT Damco Warehousing Indonesia had handed over some of th work to PT Tunas Baru Sejahtera. Therefore, PT Damco Warehousing Indonesia as the company who commissioned the work to another company who is
contracted to do the work (PT Tunas Baru Sejahtera, does not have any evidence of reporting the hand over to the Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara, accordingly based on Article 7 paragraph (2) of Manpower and Transmigration Miniter
Regulation No.19 of 2012 on Requirements for outsourcing (The contracting out of Partial Work to Other Companies) the the employment relation between the worker and the contractor company (PT Tunas Baru Sejahtera) shall pass to the outsourcer (PT
Damco Warehousing Indonesia).
19. Within a period of fourteen days after PT Damco Warehousing Indonesia receive the Inspection Memo to be noticed and implemented, PT Damco Warehousing Indonesia
must report in writing on the implementation of the Inspection Memo to the Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara Minicipal.
20. The workers asked the Inspector if PT Damco Warehousing Indonesia is willing to implement the Inspection Memo. The answer was that PT Damco Warehousing Indonesia was not willing to implement the Inspection Memo;
21. based on the information from the Inspector, after PT Damco Warehousing Indonesia was not willing to implement the Inspection Memo, the Inspector issued an affirmation
memo;
22. On August 25 2014, Inspector from Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara issued an Affirmation Memo addressed to PT Damco Wareho using Indonesia;
23. Based on what mentioned in point 22 PT Damco Warehousing Indonesia was not willing to implement the affirmation Memo;
24. On October 2014 the Inspector issued a Decree No.101/2014 on Determination of Jakarta Province Minimum Wage Deficit Payment of 2012, 2013 and 2014 on the name of Sumarno and his friends for total number of workers 91 who work at PT Damco
Warehousing Indonesia.
25. The deficit of wage as mentioned in point 24 is from July to December 2012, January to December 2013 and January to July 2014 as much as Rp 2,501,198,000 or two billions five hundred and one million, one hundred and ninety eight thousand rupiah;
26. Because that Decree only said the wage deficit until July 2014, PT Damco Warehousing Indonesia must also pay the wage deficit of 91 workers from August to December 2014.
The detail are
27. The initial number of workers was 107, 4 workers had stopped working since 2015, therefore there were 103 workers who were still active in May 25 2016. Since that date,
103 workers were not allowed to enter the premise and to work by PT Damco Warehousing Indonesia in order to do their obligation as workers;
28. The workers whose names were not on the list of wage deficit payment Decree, also requested PT Damco Warehousing Indonesia to pay their wage deficit from July to December 2012, January to December 2013, and January to December 2014;
29. One hundred and seven workers were still paid with lower than Jakarta Province minimum wage in 2015. therefore they requested PT Damco Warehousing Indonesia to pay the wage deficit as mentioned above;
30. Since the issuance of announcement on April 25 2016, there were 103 workers who were not allowed to go back to work and workers were paid lower than 2016 minimum wage of Jakarta Province, therefore we request PT Damco Warehousing Indonesia to pay the
wage deficit.
31. Related to what had mentioned before where PT Damco Warehousing is not willing to implement the Inspection Memo, The Ratification of Inspection and Endorsement issued by Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara Municipal, therefore we
propose the request for Registration of Industrial Relationship Dispute to Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara Minicipal on April 11, 2016 under registration
number NO.01/Pct.TIM.ADV.FSUI/IV/2016.
32. During the mediation we, the advocate, and workers presented the demand, as follow:
a) Employment status between workers and the contractor company who was handed over some of the work (PT Tunas Baru Sejahtera) shifted to workers with the outsourcing company (PT Damco Warehousing Indonesia)
b) PT Damco Warehousing Indonesia is obliged to pay the wage deficit from July to December 2012, January to December 3013 and January to July 2014 to 91 workers based on the Stipulation No. 101/2014 on October 14, 2014 as much as Rp
2,501,198,000 or Two billion five hundred and one million, one hundred and ninety eight thousand rupiah)
c) PT Damco Warehousing Indonesia is obliged to pay the wage deficit of all workers from July to December 2012, from January to December 2013, from January to July 20144, January to December 2015 and January to April 2016 as much as Rp 3,010,929,000 or three billion and ten million, nine hundred and twenty nine
thousand rupiah. The detailed is in the table below:
No The term of wage deficit

Amount 1 8 workers from July to
December 2012
Rp 29,124,000
2 8 workers from January to
December 2013
Rp 117,600,000
3 91 workers from August to
December 2014
Rp 455,364,000
4 9 workers from January to
December 2014
Rp 138,336,000
5 107 workers from January to
December 2015
Rp 1,587,977,000
6 103 workers from January to
April 2016
Rp 682,528,000
Total Rp 3,010,929,000
d) The total of wage deficit of 2012, 2013, 2014, 2015 and 2016 that must be paid by PT Damco Warehousing Indonesia to the workers as much as Rp 5,512,127,000 or five billions five hundred and twelve millions one hundred and twenty seven thousand rupiah
e) Reemploy 103 workers under the pemanent status (PKWTT);
f) PT Damco Warehousing Indonesia is obliged to register all its workers (including the 103 workers mentioned above) to the social security program (BPJS Ketenagakerjaan and BPJS Kesehatan)
33. The reason of workers to have such demands is because PT Damco Warehousing Indonesia has violated article 65 and 66 of Manpower and Transmigration Minister Regulation No.19 of 2012.
B) PT Tunas Baru Mulia’s/Company’s Advocate Statements
1. PT Tunas Baru Sejahtera admitted that the workers were recruited by PT Tunas Baru Sejahtera and it has made them work for PT Damco Warehousing Indonesia;
2. PT Tunas Baru Sejahtera has a business relation with PT Damco Warehousing Indonesia since 2012;
3. The wage deficit demanded by the workers had been communicated by PT Tunas Baru Sejahtera through its letter NO.01/TBS/05/2014 on May 20 2014 and No.02/MITRA
MM/03/2015 on March 23 2015 but there was no reponse;

C) PT Damco Warehousing Indonesia’s/Company’s Advocate’s Statement
1. On the status of Employment Relation Status demanded by the workers: PT MM Logistic, today is PT Damco Warehousing Indonesia, and PT Tunas Baru Sejahtera had agreed to sign an Agreement for Chartering Services, the payment
would be calculated based on the number of containers loaded by PT Tunas Baru Sejahtera.
a) As stated in Appendix 2 –(Rate sheet, charges, biling and payment) the Agreement for Chartering Services, the payment would be calculated based on the number of
containers loaded by PT Tunas Baru Sejahtera.
b) PT Tunas Baru Sejahtera is obliged to comply all the rules applicable as stated in the article 4.1 of the Agreement for Chartering Services, as follow:
“Contractor must provide nimble, professional and correct service and and must comply with the applicable regulation, law, procedures and the best industrial practice (including but not limited to the ones applied for goods transportation,
occupational health and safety, environment, wage, working hour and condition, discrimination, data protection, economic sanction privacy, trade control and anti
corruption). Particularly, contractor gurantees that it and all its contractors is not included in the list of Specially Designated Nationals and Blocked person…”
c) Because of the Agreement for Chartering Services is an agreement of outsourcing therefore the payment to PT Tunas Baru Sejahtera is calculated from the number of container loaded. Therefore, PT Damco Warehousing Indonesia does not know the
amount of wage received by PT Tunas Baru Sejahtera’s workers, including if PT Tunas Baru Sejahtera paid its workers lower than Jakarta Provice minimum wage (hereafter will be referred as UMP) until the Instpection from Manpower and
Transmigration Office of Jakarta Utara Municipal Inspector (hereafter will be referred as Inspector)
d) The Inspector then issued an Inspection Memo No.6981/-1.838 which one of its points stated that the employment relation between workers and PT Tunas Baru Sejahtera as contractor (company who received a work outsourced by other company) shifted to be employment relation between workers and PT Damco
Warehousing Indonesia as an outsourcing company.
e) After PT Damco Warehousing Indonesia noticed that PT Tunas Baru Sejahtera paid its workers lower than UMP, there was a bipartite negotiation held and the negotiation was registered in Manpower and Transmigration Office of Jakarat Utara.
PT Damco Warehousing Indonesia was represented by its Director and Serikat Buruh Bongkar Muat Bersatu (SBBMB) or Trade Union of United Loading and Unloading Workers (hereafter will be referred as SBBMB) represented by its chairperson who legally represented and acted on behalf of workers of PT Tunas Baru Sejahtera, on
July 9 , 2015 had reached an agreement in the form of Collective Bargaining Agreement and registered in Industrial Relation Court of Jakarta Pusat District Court. The registration proof of Collective Bargaining Agreement stated that:
 SBBMB and/or workers revoke all reports or complaints submitted to Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara and it will send an official release letter.
 PT TBS and SBBMB and/or workers stated that workers are permanent workers of PT TBS and entitled of UMP of particular year. The gap between UMP and the paid wage received by SBBMB and/or workers since July 2015 will be calculated and paid b PT Tunas Baru Sejahtera  PT TBS will pay 2015 holiday allowance (THR) to SBBMB/workers as much as one month wage equal to UMP of 2015 and pay Jamsostek/BPJS (health insurance) of the workers for the next employment relationship.
 SBBMB states that, since PT TBS will pay 2015 holiday allowance as much as one month wage equal to 2015 UMP and Jamsostek and BPJS for the next employment relation, SBMM/workers will not demand the implementation of Inspection Memo No.B702/PPKNKJ/XII/2014 for Sumarno and friends
(total 91 workers)
The Collective Bargaining Agreement affirmed that workers are TBS’
permanent workers and entitled to minimum wage
therefore PT Tunas Baru Sejahtera is responsible of paying the wage.
2. The appendix of Chapter IV of Minister of Manpower and Transmigration Circular No.SE.04/MEN/VIII/2013 on Guidelines of Regulation of Manpower and Transmigration Minister Regulation No. 19 of 2012 on Requirements for outsourcing
(The contracting out of Partial Work to Other Companies) (hereafter will be referred as
Circullar) stated that:
“Inspection on hand over some of work to other company is conducted by an Manpower Inspector under the stages as follow:
a) The inspector inspects and visits the company;
b) If the inspector finds a violation in outsourcing some of the work to other company then the inspector will issue an Inspection Memo which obliged the company to exercise its obligation as regulated by the law in a period of time; and
c) If the given time is expired and the company does not exercise its obligation, then one of the parties could propose a settlement to Industrial Relation Court.”
3. Based on the Circullar of Manpower and Transmigration Minister No.19/2012, the settlement of violation of provisions on outsourcing some of a company’s work to other
company is through the Industrial Relation Court. Therefore, the settlement for the violation for not implementing the inspection memo in this matter is through the mechanism of industrial relation dispute settlement which will be ended in Industrial
Relation Court.
4. The signing of Collective Bargaining Agreement between PT Damco Warehousing Indonesia, PT Tunas Baru Sejahtera and SBBMB and/or workers means that the demand
on employment relation status is settled. Workers are PT Tunas Baru Sejahtera’s workers as stated in article 4 of the CBA. The settlement is in accordance to the mechanism of industrial relation dispute settlement required by the Circullar of Manpower and
Transmigration Minister No.19/2012.
On the Demand of Paying Wage Deficit as Stated on Letter B and C as much as Rp 5,512,127,000.
1. The Inspector has issued the Inspector Decree which stated on the wage deficit payment to Sumarno and friends (total 91 workers). Based on the provisions on Jakarta Province Minimum Wage of 2012 (July to December), 2013 (January to December), and 2014
(January to December) as much as Rp 2,501,188,000 (two billions five hundred and one million one hundred eighty eight thousand.
2. Based on that Inspector Decree PT Damco Warehousing Indonesia appealled to Manpower and Transmigration Office of Jakarta Province through a letter No, 352/DWI/APPEAL/X/2014 on Appeal/Objection on October 20 2014 on the ground that in
fact the workers were PT Tunas Baru Sejahtera’s workers.
3. Based on what is stated above, since the problem on employment relation status has been settled by signing the CBA between PT Damco Warehousing Indonesia, PT Tunas Baru
Sejahtera and SBBMB, the Inspector Decress is groundless. DWI is not responsible for paying the workers’ wage. Besides, SBBMB had agreed to release all reports and complaints submitted to Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara as stated in the CBA.
4. On April 24 2016, PT Damco Warehousing Indonesia ended the Agreement for Chartering Services between DWI and TBS started from May 24 2016 and pay as much as Rp 236,952,673 (two hundred and thirty six million nine hundred fifty two thousand six
hundred seventy three rupiah) as a compensation of TBS for not working from April 24 to May 24 206. however, PT DWI has not paid the compensation because PT Tunas Baru
Sejahtera is not willing to accept that.
5. On April 25 2016, PT Damco Warehousing Indonesia received the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara on the Order to Pay Wage Deficit to
102 PT Tunas Baru Sejahtera’s workers No. 22/2016 dated on April 1 2016 which ordered PT Damco Warehousing Indonesia to pay wage deficit of PT Tunas Baru Sejahtera’s worekrs from July to December 2015 to PT Tunas Baru Sejahter as the follow up of article 3
of CBA. However, there were differences in terms of the number of money that must be paid between the body and the appendix of the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara. Therefore, PT Damco Warehousing Indonesia
requested a confirmation to the Office on the amount of the money.
6. On May 2 2016 the Inspector had confirmed and stated that PT Damco Warehousing Indonesia is obliged to pay the wage deficit to 102 PT Tunas Baru Sejahtera’s workers as
much as Rp 277,218,296 (two hundred seventy seven million two hundred and eighteen thousand two hundred ninety six rupiah
7. therefore, the workers’ demand does not have any ground because they are PT Tunas Baru Sejahtera’s workers. PT Damco Warehousing Indonesia does not have any responsible for paying the wage deficit. However, although it is not responsible paying the wage deficit of
PT Tunas Baru Sejahtera’s workers, PT Damco Warehousing Indonesia has a goodwill to pay what has been PT Tunas Baru Sejahtera’s obligation based on the CBA and implement
the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara by paying Rp 277,218,296 (two hundred seventy seven million two hundred and eighteen thousand
two hundred ninety six rupiah) to PT Tunas Baru Sejahtera.
8. In order to exercise the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara, PT Damco Warehousing Indonesia sent a letter No. 63/DWI/Fn-
LGL/V/2016 with the subject: Invitation. The letter was dated on May 18 2016. DWI invited PT Tunas Baru Sejahtera to do the payment and also implement the CBA and the Decree of
the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara. PT Tunas Baru Sejahtera attended the invitation but it refused to accept the payment and did not want to implement the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of
Jakarta Utara and requested that the SBBMB/workers must also be invited.
9. On May 20 2016, PT Damco Warehousing Indonesia re-invited PT Tunas Baru Sejahtera along with SBBMB by sending a letter No.66/ DWI/Fn-LGL/V/2016, under the subject of Invitation dated on May 20 2016. DWI invited PT Tunas Baru Sejahtera to do the payment
and also implement the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara. However PT Tunas Baru Sejahtera refused to accept the payment
and did not want to implement the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara.
10. Since PT Tunas Baru Sejahtera refused to accept the payment and did not want to implement the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta
Utara, PT Damco Warehousing Indonesia reluctantly pay and implement the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara in accordance
to the procedures regulated in the application regulations.
11. Therefore, the demand of wage deficit payment as stated in B and C mentioned earlier as much as Rp 5,512,127,000 or five billions five hundred and twelve millions one hundred and twenty seven thousand rupiah) is a groundless demand. PT Damco Warehousing
Indonesia will pay PT Tunas Baru Sejahtera as much as Rp 277,218,296 (two hundred seventy seven million two hundred and eighteen thousand two hundred ninety six rupiah) in
accordance to the CBA and the Decree of the Head of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara and Rp 236,953,673 (two hundred thirty six million nine hundred fifty three six hundred seventy three rupiah) as a compensation for PT TBS for not working
from April 24 to May 24 2016.
12. On the demand to re-employed the workers under permanent status, and PT Damco Warehousing Indonesia is obliged to register the workers in social security program (BPJS
Ketenagakerjaan and BPJS Kesehatan). The workers are PT Tunas Baru Sejahtera’s workers therefore the ones who must reemploy the workers and register them in social security
program is PT Tunas Baru Sejahtera. Therefore the workers’ demand is groundless.

A) F
B) F
C) Witness Statement (Inspector from Manpower and Transmigration Office)
1. On May 14 2014 based on the letter No. 4620/082.74 dated on May 12 2014 the Inspector from Manpower and Transmigration Office had conducted inspection in PT Damco Warehousing Indonesia located on Jl.Cakung Industri Selatan I Babek TNI
Rorotan, Jakarta Utara;
2. PT DWI is a company who hand over some of its work to PT Tunas Baru Sejahtera. In doing so, PT Damco Warehousing Indonesia did not have any proof of reporting about the kind of supportive work from the Manpower and Transmigration Office of Jakarta
Utara;
3. The inspector had issued Inspection Memo No. 6981/-1.838 dated on July 23 2014.
D) Legal Opinion and Consideration of Industrial Relation Mediator :
1. 103 workers i.e. Sumarno and friends are workers recruited by PT Tunas Baru Sejahtera and are employed in PT Damco Warehousing Indonesia as loaders. The names of the
workers are as follow:
2. The workers recruited by PT Tunas Baru Sejahtera under non-written agreement without any letter of appointment nor Certain Time or uncertain time employment agreement;
3. workers recruited by PT Tunas Baru Sejahtera are employed in PT Damco Warehousing Indoensia as loader since 2012 where at that time PT Tunas Baru Sejahtera was not a legal entity business. It is stated on the Notary Deed of the company Incorporation of PT
Tunas Baru Sejahtera No. 3 dated on March 15 2013. By refering to Law No.13 of 2003 on Manpower article 65 paragraph (3) that says “The other enterprise as referred to under subsection (1) must be a legal entity” then based on article 65 paragraph (8) of Law No. 13 of 2003 “the status of employment relationship between the worker/
labourer and the enterprise that accepts the contracted work [the contractor] shall change into employmentrelationship between the worker/ labourer and the enterprise that contracts the work to the contractor (PT Damco Warehousing Indonesia);
4. PT Damco Warehousing Indonesia in outsourcing some of its work to other party (the chartering company) submitted the outsourcing to Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara on July 2014 as proven by Proof of Reporting Supportive Work issued
by Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara No. 6541/-1.835 dated on July 10 2014 and in accordance to Inspection Memo issued by the Inspector of Manpower No. 6981/-1.838 dated on July 23 2014, the status of employment of the workers
recruited by PT TBS has changed into PT DWI’s workers as stated by article 65 of Law No. 13 of 3003 junto provision of article 7 paragraph (2) Manpower and Transmigration Minister Regulation No.19 of 2012 on Requirements for outsourcing (The contracting out of Partial Work to Other Companies) which stated that If an outsourcer outsources to a contractor company prior to holding the proof of report as intended by Article 6, the employment relationship between the worker and the contractor company shall pass to
the outsourcer (PT Damco Warehousing Indonesia).
5. The wage paid to the workers was lower than 2012, 2013, 2014, 2015 and 2016 Jakarta Province minimum wage. It is proven by the paychck and PT Tunas Baru Sejahtera had requested PT Damco Warehousing Indonesia to pay the minimum wage through its letter
No. 01/TBS/05/2014 on May 20 2014 and letter No. 02/MITRA MM/03/2015 dated on March 23 2015. It is reasonable that the wage deficit of 2012 to 2016 demanded by workers must be paid by PT Damco Warehousing.
6. Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara had issued a Decree on the
determination of wage deficit payment of July 2012 to July 2014. The decrees must be considered to be implemented;
7. PT Damco Warehousing Indonesia refused to pay the wage deficit to the workers as stated by the decree of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara on the
ground of there had been a CBA signed on July 5 2015 between PT Damco Warehousing Indonesia, PT Tunas Baru Sejahtera and Nur Amin as the chairperson of Serikat Buruh Bongkar Muat Bersatu of PT Tunas Baru Sejahtera. It cannot be used as consideration
given the ones who signed the CBA was the chairperson of SBBM PT Tunas Baru Sejahtera who was never been authorized by the members of the union, even the chairperson of SBBMB had authorized Federasi Sektor Umum Indonesia as mentioned
in the procuration dated on May 19 2015 to settle the dispute. The CBA is not binding the workers and therefore cannot be used as the ground to end the dispute;
8. the wage deficit from July 2012 to 2016 is still experienced by the workers and the number of workers who experienced it is bigger. There used to be 88 workers, now there are 107 workers whose wage are not fully paid. It is reasonable that PT Damco Warehousing Indonesia pay the wage deficit;
9. The workers up until today are not registerd in social security program (BPJS Ketenagakerjaan and BPJS Kesehatan). In accordance to Law No. 24 of 2011 on BPJS, a company is obliged to implement it.

Based on the description above, in order to settle the Industrial Relation dispute between Sumarno and friends (107 workers) with PT Damco Warehousing Indonesia, the Industrial Relation mediator
of Manpower and Transmigration Office of Jakarta Utara:
SUGGEST:
1. PT DAMCO WAREHOUSING INDONESIA located at Jl. Cakung Industri Selatan I Babek TNI Rorotan, Jakarta Utara to promote Sumarno and friends (107 workers) and register them
to social security program (BPJS Ketenagakerjaan and BPJS Kesehatan) and also pay the wage deficit since July 2012 to April 2016 with the detail on the appendix
2. Sumarno and friends (107 workers) to accept as stated in point 1.
This suggestion is addressed to Sumarno and friends of 107 workers and PT Damco Warehousing Indonesia and furthermore both parties are obliged to provide written reply to the mediator of Industrial relation which state that the both parties approve or reject the
suggestion in ten working days at most after both parties receive the suggestion.

If both parties or one of them rejects the suggestion then all parties or one of them could appeal to the Industrial Relation Court in District Court of Jakarta Pusat.