Nyhed

Lokalt bageri mister kunder

23. sep 2011

Indtægten er faldet i det lille bageri I Kampala, for kunderne har ikke længere råd til at købe brød.

Antallet af kunder i The Bread and Cake Shop er ikke mange sammenlignet med antallet af forbipasserende uden for på den travle Dewinton Road i Kampalas centrum. Der er ikke meget at lave som bagerjomfru bag det tavse kasseapparat.

Butikschef Ouma Gerald fortæller frustreret om forretningen: ”Vi har meget færre kunder end sidste år. De fattigste har ikke længere råd til at købe hos os, de køber kasava og lignende fattigmandskost på markedet i stedet for,” siger 30-årige Ouma Gerald.

”For et år siden tjente vi ca. 2,2 millioner shilling om dagen. Nu tjener vi 1,5 millioner. Det er en tredjedel mindre indtægt. Jeg har ikke været nødt til at fyre endnu, men det kan komme,” siger Ouma Gerald, der har fire medarbejdere til at hjælpe med brødsalget i butikken.

The Bread and Cake Shop beskæftiger også 15 ansatte på virksomhedens brødfabrik i et af byens industrikvarterer. Direktør Amin Gilani fortæller: ”100 procent af hveden til vores brød er importeret, og hvedeprisen er steget meget de seneste år, så vi har været nødt til at hæve prisen på brød fra 1.200 til 1.900 shilling.”

(Bragt i Tænk Penge, september 2011)

UndersøgelseDanske banker tjener på sult

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation, der er med til at presse priserne på mad i vejret og skubbe millioner af mennesker ud i fattigdom og sult

TemaSultens spekulanter

Danske banker tjener på sult

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

RelateredeNyheder

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

Nordea dropper spekulation i fødevarer

Et halvt år efter DanWatchs undersøgelse af danske bankers involvering i fødevarespekulation siger Nordea nu stop.

Sewangas brødsalg taber på prisstigning

Sewanga Goodman forsørger sin familie som brødsælger på gaden i Ugandas hovedstad. Prisen på brød er næsten fordoblet på et år, men Sewanga Goodman tjener ikke mere end før.

Lucy: “Vi har ikke råd til brød længere”

Der er råd til mad, husleje og skole, men heller ikke mere, for Lucy Mutedi.

Først afskaffede vi morgenmaden

Spekulation i råvarer er med til at øge priserne på brød og andre fødevarer i Uganda, så familier ikke længere har råd til mad. Tørke truer med at presse priserne yderligere op.

Banker har ingen politik for fødevarespekulation

Nordea, Danske Bank og Jyske Bank bidrager til fødevarespekulation ved at tilbyde kunder at investere i strukturerede obligationer, der baserer sig på fødevarepriser. Ingen af bankerne anser spekulation i fødevarer som et problem.