Nyhed

Kaffe plukket under slavelignende forhold er endt hos store eksportører af brasiliansk kaffe

2. mar 2016

Kaffeeksportøren Outspan købte kaffe fra plantage med gældsslaveri
BKI foods, JDE, I.M. Frellsen og Peter Larsen Kaffe har videresolgt kaffe opkøbt via Outspan.

Kaffeeksportøren Outspan Brasil Importação e Exportação Ltda (Outspan) bekræfter over for Danwatch at have købt kaffe fra kaffeproducenten Neuza Cirilo Perão, der blev sortlistet af det brasilianske beskæftigelsesministerium i juni 2013, fordi myndighederne havde fundet slavelignende forhold på plantagen.

I december 2011 indgik Neuza Cirilo Perão en aftale om at levere 4700 sække med kaffe til Outspan. Aftalen blev indgået efter, at de brasilianske myndigheder i 2009 fandt slavelignende forhold og alvorlige brud på Brasiliens arbejdstagerlovgivning på Neuza Cirilo Perãos kaffeplantage, viser domsudskrifter, Danwatch er i besiddelse af.

21 arbejdere befriet fra gældsslaveri

Ved inspektionen blev 21 arbejdere befriet fra et system af gældsslaveri, hvor udgifter til beskyttelsesudstyr, mad og bolig blev fratrukket lønnen. Af myndighedernes fortrolige rapport fra inspektionen, som Danwatch er i besiddelse af, fremgår det, at selv hvis arbejderne på grund af f.eks. regn ikke kunne arbejde og derfor ikke fik løn, skulle de betale for mad. Nogle af arbejderne fortalte således inspektørerne, at opsynsmanden truede dem med, at de ikke kunne forlade stedet uden at have betalt deres regninger.

Blev idømt fængselsstraf

15 af de 21 arbejdere havde ikke fået udfyldt deres officielle arbejdsdokumenter og arbejdede således uden kontrakt. Arbejderne var indkvarteret i huse med huller i vægge og tag, og nogle af arbejderne blev hverken udstyret med senge, lagener eller tæpper. På grund af de alvorlige lovovertrædelser blev en af ejerne i 2013 idømt syv år og seks måneders fængselsstraf i et åbent fængsel. Han appellerede kendelsen, og i 2015 blev straffen reduceret til fire år og seks måneder.

Outspan oplyser over for Danwatch, at Outspan har købt kaffe fra Neuza Cirilo Perão indtil 2012 – altså også i årene efter, at plantagen var blevet inspiceret af myndighederne. Outspan oplyser imidlertid, at de holdt op med at købe kaffe fra plantagen med de slavelignende forhold, da den blev sortlistet af det brasilianske beskæftigelsesministerium i 2013.

Kan være endt hos kommunerne

BKI foods, JDE og Peter Larsen Kaffe har solgt kaffe til offentlige institutioner opkøbt via Outspan, og I.M. Frellsen bekræfter ligeledes at have købt kaffe fra Outspan.

JDE bekræfter i et generelt svar til Danwatch, at det er muligt, at kaffe fra plantager i Brasilien med dårlige arbejdsforhold har fundet vej ind i JDE’s varekæde.

BKI foods oplyser, at de har bedt deres leverandører undersøge, om BKI foods har fået leveret kaffe fra Neuza Cirilo Perão, og at deres leverandører oplyser, at BKI foods ikke har fået leveret kaffe fra plantagen.

Frellsen oplyser også, at de ikke har modtaget kaffe fra Neuza Cirilo Perão via Outspan.

Danwatch har også spurgt, om Peter Larsen Kaffe kan garantere, at kaffe fra Neuza Cirilo Perãos plantage ikke er endt i den kaffe, som Peter Larsen Kaffe har købt og videresolgt til sine kunder.

Hertil svarer Peter Larsen Kaffe:

”Det er vanskeligt at stille 100 procent garantier, når man arbejder i områder som disse. Det vi kan garantere er, at vi stiller høje krav til de leverandører, som vi vælger at samarbejde med”.